aanbesteding, procedure

Ernst en Young: Aanbestedingproces is onbetrouwbaar

ROTTERDAM – Het aanbestedingsproces door overheden wordt vaak onbetrouwbaar gevonden door deelnemende partijen. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. 77% van de bedrijven die deelnemen aan aanbestedingsprocedures vindt het fraudegevoelig en 54% zegt dat het proces onbetrouwbaar is.

Ook in de taxibranche is vaak sprake van ongeoorloofde zaken, licht consultant Ruud Dusseldorp toe. “De ervaring is dat men tegenwoordig het bestek regelmatig op de huidige vervoerder schrijft, terwijl dat niet is toegestaan.”

“Vervoerders hebben dan de keus om een procedure te starten waar zij meestal van afzien. Dat kost een hoop geld en zal een mogelijke goede relatie met een nieuwe opdrachtgever in de weg zal staan. Een slechte start dus.”

Aanbestedingen

De fraudegevoeligheid en onbetrouwbaarheid in het proces van aanbestedingen wordt door de bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen hoog ingeschat. Ook wordt het aanbestedingsproces als niet soepel (75%), oneerlijk (58%), onduidelijk (61%) en tijdrovend (68%) gezien. Anderzijds geeft 68% aan dat het aanbestedingsproces niet ideaal is, maar beter dan niets.

Per jaar koopt de overheid via aanbestedingen voor ongeveer 57 miljard euro in. Van dit bedrag wordt 18 miljard euro op Europees niveau aanbesteed. Jaarlijks vinden er minimaal 4.000 aanbestedingen plaats.

Laagste prijs

Gemiddeld kost een aanbesteding tussen de € 10.000 en € 25.000 als men alle kosten van medewerkers en externe adviseurs meerekent. Volgens Peter Kits, advocaat bij Holland Van Gijzen ligt er bij de aanbestedende diensten vaak te veel focus op laagste prijs. De inschrijver die zich concentreert op kwaliteit en de meest passende aanbieding, loopt daardoor vaak de opdracht mis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.