taxi, taxichauffeur

Den Helder handhaaft wmo-vervoer met taxibonnen

De gemeente Den Helder geeft Wmo’ers in 2012 opnieuw de keuze tussen een vrij besteedbaar maandbedrag of een aantal taxibonnen. Wel komt er een eigen bijdrage per taxirit. Die bedraagt € 1,50 (korte ritjes) of € 2,50.

De wijzigingen zijn na overleg met de werkgroep vervoer vanuit het Wmo-platform tot stand gekomen.

Scootmobiel

Verder is het aantal taxibonnen dat men kan ontvangen verlaagd. Ook wordt het aantal bonnen afhankelijk van het wel of niet hebben van een scootmobiel.

Sinds 1 januari 2011 heeft de gemeente Den Helder een redelijk unieke vervoersregeling Wmo. Inwoners met een vervoersindicatie kunnen namelijk kiezen tussen het ontvangen van een maandelijks geldbedrag of een aantal taxibonnen.

Taxibonnen

De hoogte van het bedrag of het aantal taxibonnen is afhankelijk van het inkomen. Met het maandbedrag regelt men zelf vervoer, met de taxibonnen ‘betaalt’ men een rit aan een taxibedrijf. Vooral dat laatste blijkt door de flexibiliteit erg populair. Men is niet gebonden aan één taxibedrijf en het is niet nodig de taxi al een uur vooraf te bestellen.

Het aantal gebruikers neemt in 2012 toe. Met de wijzingen wil de gemeente het systeem betaalbaar houden. 
Eens per jaar kunnen cliënten hierbij een keuze maken: Taxibonnen of geld.

Keuzeformulier

Alle huidige cliënten met een vervoersvoorziening hebben inmiddels een keuzeformulier ontvangen. Wie het keuzeformulier vóór 14 november 2011 inlevert, ontvangt de taxibonnen voor 1 januari 2012.

Wie een inkomen tot 120 procent van de WWB-norm heeft, kan 550 euro per jaar krijgen of 176 (zonder scootmobiel) of 88 (met scootmobiel) taxibonnen.  Wie tussen de 120 en 135 procent van de norm zit, krijgt 275 euro per jaar of 50 of 100 taxibonnen. Wie een hoger inkomen heeft kan geen geld krijgen, maar wel maximaal 25 taxibonnen, zo meldt Den Helder Actueel.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Den Helder handhaaft wmo-vervoer met taxibonnen”

Dirk|04.11.11|10:08

overheidsgeld gaat naar niet taxi-keurbedrijven, dit kan allemaal zomaar, en de firma connexxion moest 25 chauffeurs ontslaan die meest nog bij de deur lopen. gefeliciteert Den Helder.

Rien van der HaveN|28.03.15|15:14

Geachte mevrouw /meneer,

Graag wil ik voor mijn moeder taxibonnen aanvragen. Vorig jaren heeft zij die ook gekregen maar vanwege een opname in een verzorgingshuis buiten de stad is dat toen gestopt en heb ik de resterende bonnen van vorig jaar ingeleverd bij het loket. Het betreft mevrouw B. van der Haven-Sluiter.
Graag ontvang ik een aanvraagformulier.

vriendelijk groeten A.H. van der Haven
Schout en Schepenenstraat 6
1785 KT Den Helder