rolstoeltaxi

VGN: Bezuinigingen AWBZ-vervoer op drijfzand gebaseerd

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft de bezuinigingen van 113 miljoen euro op de vervoerstarieven in de gehandicaptenzorg in een hoger beroep opnieuw onder vuur genomen. Uit berekeningen van de VGN blijkt dat het vervoer zelfs bij de goedkoopste instellingen met ruim 15 euro bijna het dubbele kost van wat de Staat er voor rekent. De bezuinigingen zijn derhalve op drijfzand gebaseerd, zo betoogde de VGN-advocaat donderdagochtend voor het Gerechtshof in Den Haag.

In kort geding bepaalde de rechter eerder dat als één op de zes instellingen in staat is om het vervoer met het verlaagde tarief te bekostigen, alle instellingen dit zouden moeten kunnen. De rechter volgde daarmee de Staat, die zich hiervoor baseerde op cijfers van onderzoeksbureau PwC.

Oordeel

VGN-directeur Hans Schirmbeck: “Die cijfers blijken  feitelijk onjuist te zijn en daardoor is de rechter tot een oordeel gekomen dat ook niet juist is. We gaan ervan uit dat het Gerechtshof dat oordeel zal herzien.”

De bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer werden aangekondigd in het ‘Lenteakkoord’. Slachtoffer van deze bezuiniging zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn zelfstandig naar hun dagbesteding te gaan en voor wie het vervoer nu niet meer kan worden betaald.

Vervoer

“Die mensen komen noodgedwongen thuis te zitten en raken geïsoleerd van hun sociale omgeving”, zegt VGN-directeur Hans Schirmbeck. “Ons is er alles aan gelegen om dat te voorkomen.”

Uit PwC-onderzoek bij zestig instellingen zou zijn gebleken dat er tien in staat waren om het vervoer voor circa 1500 euro per jaar per persoon te realiseren, circa 8 euro per dag. De VGN heeft vervolgens de jaarrekeningen van die instellingen onderzocht en concludeerde dat de gepresenteerde PwC-cijfers voor zeker acht van deze tien instellingen niet klopten.

VWS

Aangezien de jaarrekeningen worden gepubliceerd door het ministerie van VWS (www.jaarverslagenzorg.nl), had de Staat dus de beschikking over de juiste cijfers. Dat ze die kennelijk niet heeft willen gebruiken, vindt de VGN uitermate laakbaar.

Hans Schimbeck: “Samenvattend: de Staat heeft de bezuinigingen op verkeerde gegevens gebaseerd. Daardoor zijn zij onrechtmatig en dus moeten ze worden teruggedraaid.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

VGN: Bezuinigingen AWBZ-vervoer op drijfzand gebaseerd | TaxiPro
rolstoeltaxi

VGN: Bezuinigingen AWBZ-vervoer op drijfzand gebaseerd

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft de bezuinigingen van 113 miljoen euro op de vervoerstarieven in de gehandicaptenzorg in een hoger beroep opnieuw onder vuur genomen. Uit berekeningen van de VGN blijkt dat het vervoer zelfs bij de goedkoopste instellingen met ruim 15 euro bijna het dubbele kost van wat de Staat er voor rekent. De bezuinigingen zijn derhalve op drijfzand gebaseerd, zo betoogde de VGN-advocaat donderdagochtend voor het Gerechtshof in Den Haag.

In kort geding bepaalde de rechter eerder dat als één op de zes instellingen in staat is om het vervoer met het verlaagde tarief te bekostigen, alle instellingen dit zouden moeten kunnen. De rechter volgde daarmee de Staat, die zich hiervoor baseerde op cijfers van onderzoeksbureau PwC.

Oordeel

VGN-directeur Hans Schirmbeck: “Die cijfers blijken  feitelijk onjuist te zijn en daardoor is de rechter tot een oordeel gekomen dat ook niet juist is. We gaan ervan uit dat het Gerechtshof dat oordeel zal herzien.”

De bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer werden aangekondigd in het ‘Lenteakkoord’. Slachtoffer van deze bezuiniging zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn zelfstandig naar hun dagbesteding te gaan en voor wie het vervoer nu niet meer kan worden betaald.

Vervoer

“Die mensen komen noodgedwongen thuis te zitten en raken geïsoleerd van hun sociale omgeving”, zegt VGN-directeur Hans Schirmbeck. “Ons is er alles aan gelegen om dat te voorkomen.”

Uit PwC-onderzoek bij zestig instellingen zou zijn gebleken dat er tien in staat waren om het vervoer voor circa 1500 euro per jaar per persoon te realiseren, circa 8 euro per dag. De VGN heeft vervolgens de jaarrekeningen van die instellingen onderzocht en concludeerde dat de gepresenteerde PwC-cijfers voor zeker acht van deze tien instellingen niet klopten.

VWS

Aangezien de jaarrekeningen worden gepubliceerd door het ministerie van VWS (www.jaarverslagenzorg.nl), had de Staat dus de beschikking over de juiste cijfers. Dat ze die kennelijk niet heeft willen gebruiken, vindt de VGN uitermate laakbaar.

Hans Schimbeck: “Samenvattend: de Staat heeft de bezuinigingen op verkeerde gegevens gebaseerd. Daardoor zijn zij onrechtmatig en dus moeten ze worden teruggedraaid.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.