Kilometerbudget Valys stijgt naar 600

Het aantal kilometers dat een Valys-gebruiker per jaar mag reizen, gaat omhoog. Voor dit jaar was aanvankelijk het aantal van 450 kilometer vastgesteld. Dat aantal wordt voor 2013 verhoogd naar 600. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag bekend. Het aantal kilometers voor 2014 is nog onduidelijk.

Met de maatregel wil de overheid ervoor zorgen dat het geld dat voor Valys-vervoer bestemd is, ook daadwerkelijk daaraan wordt besteed. Het totale budget voor dit jaar bedraagt ongeveer 60 miljoen euro, maar met het huidige aantal van 450 kilometer per persoon blijft er geld over. Daarom is het persoonlijk kilometerbudget (pkb) met een derde verhoogd.

Grenzen

In een eerder stadium wilde de overheid het aantal ritten in het doelgroepenvervoer verminderen en het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Desondanks besloot staatssecretaris van VWS Martin van Rijn om het budget voor Valys-vervoer volledig in te zetten. “Het vervoer is voor deze doelgroep heel belangrijk”, legt Van Rijn uit. “En ik weet dat een deel van de gebruikers tegen de grenzen van hun kilometerbudget aan loopt. Nu ik ruimte heb om het budget te verhogen, doe ik dat ook.”

Begin dit jaar pleitte de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) al voor een verhoging van het kilometerbudget. Het aantal van 450 zou niet voldoende zijn. De uitspraak van de raad volgde op een verlaging van 300 kilometer ten opzichte van 2012. Toe nog was het pkb 750. Wat het maximum aantal Valys-kilometers volgend jaar wordt, moet nog worden vastgesteld. De benodigde informatie om dit te bepalen, wordt momenteel verzameld.

Tom van Gurp

Lees ook: Beperk instroom Valys en behoud toereikend kilometerbudget

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

5 reacties op “Kilometerbudget Valys stijgt naar 600”

Christel Van|22.09.13|19:45

Waarom komt er niet een on bepekt bepaald aantal kilometrs voor een jaar.
wij mensen met een beperking is het al lastig genoeg om in ons in de maatschapij staande te houden.
sommige handicapt zie je niet.
maar zijn er wel.
bij taxbus krijg je ook onbeperkjte aantal voor een heel jaar waarom kan dat bij valys ook niet zo moeten wij vaker thuis blijven.
nu moet je een handicap kunnen zien om in aan merking te komen voor het hogere tarief.
en dat is niet makkelijk.

met vriendelijke groet

Richard Troost|01.10.13|23:07

Ik begreep uit de communicatie van Valys dat dit eenmalige verhoging was van het pkb

Christel Rustgevend|21.10.13|06:55

ja dit is een malig maar ik bedoel net als taxbus krijg je ook onbeperkt zones en waarom bij valys een bepaalt aantal kilometers vergoed je kunt nu maar 1 of 2 keer wat verder weg.

f.heiden3@chello.nl|17.11.13|20:50

Een reactie op de eerste reactie : als het mogelijk is dan laat je toch je handicap zien; wat is daar mis mee ?

Er zullen nog wel andere redenen zijn waarom dat budget nu weer verhoogd wordt dus ik krijg nog niet bepaald “vochtige ogen” van deze maatregel : wat denken jullie van korte stukjes Valys rijden tussen treinen en ander openbaar vervoer. Dat is erg bewerkelijk voor hen en moet er nog meer geld bij.

Fred de Muiter

Tonny Duistermaat|22.11.14|11:57

Hoop ook op meer KM,Kan nu nog maar,3X,per jaar naar mijn gehandicapte Dochter,ik ben zelf 78 jaar.Hoop dat het budget,weer naar 750 KM.gaat,dan kan ik een extra,naar haar toe.

Kilometerbudget Valys stijgt naar 600 | TaxiPro

Kilometerbudget Valys stijgt naar 600

Het aantal kilometers dat een Valys-gebruiker per jaar mag reizen, gaat omhoog. Voor dit jaar was aanvankelijk het aantal van 450 kilometer vastgesteld. Dat aantal wordt voor 2013 verhoogd naar 600. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag bekend. Het aantal kilometers voor 2014 is nog onduidelijk.

Met de maatregel wil de overheid ervoor zorgen dat het geld dat voor Valys-vervoer bestemd is, ook daadwerkelijk daaraan wordt besteed. Het totale budget voor dit jaar bedraagt ongeveer 60 miljoen euro, maar met het huidige aantal van 450 kilometer per persoon blijft er geld over. Daarom is het persoonlijk kilometerbudget (pkb) met een derde verhoogd.

Grenzen

In een eerder stadium wilde de overheid het aantal ritten in het doelgroepenvervoer verminderen en het gebruik van openbaar vervoer stimuleren. Desondanks besloot staatssecretaris van VWS Martin van Rijn om het budget voor Valys-vervoer volledig in te zetten. “Het vervoer is voor deze doelgroep heel belangrijk”, legt Van Rijn uit. “En ik weet dat een deel van de gebruikers tegen de grenzen van hun kilometerbudget aan loopt. Nu ik ruimte heb om het budget te verhogen, doe ik dat ook.”

Begin dit jaar pleitte de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) al voor een verhoging van het kilometerbudget. Het aantal van 450 zou niet voldoende zijn. De uitspraak van de raad volgde op een verlaging van 300 kilometer ten opzichte van 2012. Toe nog was het pkb 750. Wat het maximum aantal Valys-kilometers volgend jaar wordt, moet nog worden vastgesteld. De benodigde informatie om dit te bepalen, wordt momenteel verzameld.

Tom van Gurp

Lees ook: Beperk instroom Valys en behoud toereikend kilometerbudget

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

5 reacties op “Kilometerbudget Valys stijgt naar 600”

Christel Van|22.09.13|19:45

Waarom komt er niet een on bepekt bepaald aantal kilometrs voor een jaar.
wij mensen met een beperking is het al lastig genoeg om in ons in de maatschapij staande te houden.
sommige handicapt zie je niet.
maar zijn er wel.
bij taxbus krijg je ook onbeperkjte aantal voor een heel jaar waarom kan dat bij valys ook niet zo moeten wij vaker thuis blijven.
nu moet je een handicap kunnen zien om in aan merking te komen voor het hogere tarief.
en dat is niet makkelijk.

met vriendelijke groet

Richard Troost|01.10.13|23:07

Ik begreep uit de communicatie van Valys dat dit eenmalige verhoging was van het pkb

Christel Rustgevend|21.10.13|06:55

ja dit is een malig maar ik bedoel net als taxbus krijg je ook onbeperkt zones en waarom bij valys een bepaalt aantal kilometers vergoed je kunt nu maar 1 of 2 keer wat verder weg.

f.heiden3@chello.nl|17.11.13|20:50

Een reactie op de eerste reactie : als het mogelijk is dan laat je toch je handicap zien; wat is daar mis mee ?

Er zullen nog wel andere redenen zijn waarom dat budget nu weer verhoogd wordt dus ik krijg nog niet bepaald “vochtige ogen” van deze maatregel : wat denken jullie van korte stukjes Valys rijden tussen treinen en ander openbaar vervoer. Dat is erg bewerkelijk voor hen en moet er nog meer geld bij.

Fred de Muiter

Tonny Duistermaat|22.11.14|11:57

Hoop ook op meer KM,Kan nu nog maar,3X,per jaar naar mijn gehandicapte Dochter,ik ben zelf 78 jaar.Hoop dat het budget,weer naar 750 KM.gaat,dan kan ik een extra,naar haar toe.