fnv bondgenoten, kantoor, vakbond

Vakbond dreigt met staking na onderhandse gunning Alliade

De werknemers van vier Friese taxibedrijven eisen dat de Alliade Zorggroep de OPOV-regeling van toepassing verklaart op de onderhandse gunning aan de Klomp Groep. Anders dreigen de vakbonden met acties. Honderden taxichauffeurs vrezen voor verlies van hun baan. Het gaat om de bedrijven Waaksma Taxi, Witteveen Taxi, Oenema Taxi en Javo Taxi.

“Wij hebben daarom aan Alliade gevraagd een bepaling in het contract met de Klomp Groep op te nemen, die regelt dat de huidige chauffeurs hun werk tegen de huidige voorwaarden kunnen behouden. Deze eis is inmiddels door Alliade afgewezen”, schrijft FNV-bestuurder Andries van den Berg aan de personeelsleden.

Onderhandse gunning

Alliade Zorggroep heeft onlangs besloten al haar taxivervoer per 1 september onderhands te gunnen aan de Klomp Groep. De huidige vervoerders zien zich daardoor genoodzaakt voor een groot deel van het personeel ontslag voor te bereiden.

Van den Berg: “Het zou, in het meest ongunstige scenario, wel eens om honderden mensen kunnen gaan. Alliade en de Klomp Groep vinden dat wij maar rustig af moeten wachten tot alles goed gaat komen. Wij krijgen echter weinig hoopgevende signalen, dus willen we garanties.”

Taxibedrijven

Op zaterdag 12 juli kwamen chauffeurs van de huidige taxibedrijven bijeen om de situatie te bespreken. Tijdens die vergadering besloten de FNV-leden om Alliade een ultimatum te stellen, wat afloopt op 21 juli.

“De keuze is nu aan Alliade: Of Alliade gaat op onze eis in, of er komen acties, waaronder werkstakingen”, kondigt de FNV-bestuurder aan. “Voor het geval Alliade niet op onze eis ingaat, is een eerste werkstaking in voorbereiding voor woensdag 23 juli.”

OPOV

OPOV (Overgang Personeel bij Overgang Vervoerscontracten) regelt dat een groot deel van het huidige personeel het werk volgt en dus een baanaanbod van Klomp zou moeten krijgen. Maar omdat het hier een onderhandse gunning betreft, en geen openbare aanbesteding, is OPOV niet van toepassing.

Het bod van Klomp was 9 procent lager dan het huidige contract. En het bod van huidig vervoerder Oenema/Witteveen kwam juist 10 procent hoger uit. De gunning van het cliëntenvervoer van Alliade betreft een contract van rond de 5 miljoen euro.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Vakbond dreigt met staking na onderhandse gunning Alliade”

Gerhard Witteveen|15.07.14|10:40

De race naar het putje moet stoppen, het levert alleen maar verliezers op.
De kosten voor de WW zijn 3 maal zo hoog per jaar als de bezuiniging van Alliade.
Is dit goed aanbesteden en efficiënt met overheidsgeld omgaan?
Ik dacht het niet daarom gaat de kont ook tegen de krib!

Vakbond dreigt met staking na onderhandse gunning Alliade | TaxiPro
fnv bondgenoten, kantoor, vakbond

Vakbond dreigt met staking na onderhandse gunning Alliade

De werknemers van vier Friese taxibedrijven eisen dat de Alliade Zorggroep de OPOV-regeling van toepassing verklaart op de onderhandse gunning aan de Klomp Groep. Anders dreigen de vakbonden met acties. Honderden taxichauffeurs vrezen voor verlies van hun baan. Het gaat om de bedrijven Waaksma Taxi, Witteveen Taxi, Oenema Taxi en Javo Taxi.

“Wij hebben daarom aan Alliade gevraagd een bepaling in het contract met de Klomp Groep op te nemen, die regelt dat de huidige chauffeurs hun werk tegen de huidige voorwaarden kunnen behouden. Deze eis is inmiddels door Alliade afgewezen”, schrijft FNV-bestuurder Andries van den Berg aan de personeelsleden.

Onderhandse gunning

Alliade Zorggroep heeft onlangs besloten al haar taxivervoer per 1 september onderhands te gunnen aan de Klomp Groep. De huidige vervoerders zien zich daardoor genoodzaakt voor een groot deel van het personeel ontslag voor te bereiden.

Van den Berg: “Het zou, in het meest ongunstige scenario, wel eens om honderden mensen kunnen gaan. Alliade en de Klomp Groep vinden dat wij maar rustig af moeten wachten tot alles goed gaat komen. Wij krijgen echter weinig hoopgevende signalen, dus willen we garanties.”

Taxibedrijven

Op zaterdag 12 juli kwamen chauffeurs van de huidige taxibedrijven bijeen om de situatie te bespreken. Tijdens die vergadering besloten de FNV-leden om Alliade een ultimatum te stellen, wat afloopt op 21 juli.

“De keuze is nu aan Alliade: Of Alliade gaat op onze eis in, of er komen acties, waaronder werkstakingen”, kondigt de FNV-bestuurder aan. “Voor het geval Alliade niet op onze eis ingaat, is een eerste werkstaking in voorbereiding voor woensdag 23 juli.”

OPOV

OPOV (Overgang Personeel bij Overgang Vervoerscontracten) regelt dat een groot deel van het huidige personeel het werk volgt en dus een baanaanbod van Klomp zou moeten krijgen. Maar omdat het hier een onderhandse gunning betreft, en geen openbare aanbesteding, is OPOV niet van toepassing.

Het bod van Klomp was 9 procent lager dan het huidige contract. En het bod van huidig vervoerder Oenema/Witteveen kwam juist 10 procent hoger uit. De gunning van het cliëntenvervoer van Alliade betreft een contract van rond de 5 miljoen euro.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Vakbond dreigt met staking na onderhandse gunning Alliade”

Gerhard Witteveen|15.07.14|10:40

De race naar het putje moet stoppen, het levert alleen maar verliezers op.
De kosten voor de WW zijn 3 maal zo hoog per jaar als de bezuiniging van Alliade.
Is dit goed aanbesteden en efficiënt met overheidsgeld omgaan?
Ik dacht het niet daarom gaat de kont ook tegen de krib!