schooltaxi, leerlingenvervoer

Ouders Tiel mogen leerlingenvervoer zelf inkopen via collectief

De gemeente Tiel gaat geen aanbesteding houden voor het leerlingenvervoer per taxi, maar ouders krijgen budget om dit zelf te gaan regelen. Dat gaan ze nu zelf inkopen via een ouderencollectief. D66, VVD, Partij van de Burgers, Sociaal Tiel, GroenLinks en met grote aarzeling ook ChristenUnie en CDA steunden een voorstel hierover. PvdA en ProTiel waren tegen, zo bleek uit het raadsdebat. 

Ouders kunnen met het geld voortaan zelf het vervoer van en naar school voor hun kinderen inkopen. Het gaat om leerlingen die speciaal onderwijs volgen en hiervoor dagelijks relatief grote afstanden moeten afleggen. Het systeem van Europese aanbesteding is daarmee verleden tijd.

Vijfstromenland

Personenvervoer Vijfstromenland pleitte voor de maatregel tijdens de raadsvergadering. Dat is een samenwerkingsverband van acht vervoersbedrijven, allen gevestigd in het Rivierengebied. Vijfstromenland ziet meer voordelen voor de regionale werkgelegenheid als ouders zelf het vervoer gaan inkopen.

Twee ouders hebben aangegeven graag de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer op zich te nemen. Ouders kunnen desgewenst maandelijks opzeggen. De ouders willen in het belang van de kinderen vooral verzekerd hebben dat er altijd dezelfde chauffeur voor komt rijden. Nu ze zelf het vervoer kunnen inkopen, is het mogelijk daar keiharde afspraken over te maken.

Motie

Diverse raadsleden hebben er wel moeite mee dat de organisatie wordt overgelaten aan gezinnen, van wie het niet zeker is dat ze dit ook kunnen. De raad nam daarom en motie aan van PvdA, Partij van de Burgers en Sociaal Tiel waarin wordt opgeroepen om een klankbordgroep in te stellen.

Die moet regelmatig met gemeente Tiel in overleg treden. In Tiel maken 180 kinderen van leerlingenvervoer gebruik. Het budget bedraagt bijna acht ton, zo meldt StadTiel.nl.

Lees ook: ‘Geen aanbesteding leerlingenvervoer, laat ouders zelf collectief inkopen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Ouders Tiel mogen leerlingenvervoer zelf inkopen via collectief”

Martijn Bergerhof|01.05.15|15:18

Weer meer risico voor de vervoerder. Bij een overheidsinstelling weet je nog dat je tenminste ooit betaald krijgt. Als deze verantwoording bij de ouders komt te liggen, dan moet nog maar afwachten of je iedere maand netjes van alle 8 kinderen in de bus je geld krijgt. En wat als er opeens 4 beslissen te stoppen of over te stappen en de route niet meer rendabel is?

Petrus PK Kerstens|04.05.15|09:42

Simpele oplossing : de ouders gewoon per maand vooruit laten betalen. De gemeenten betalen nu ook voorschotten, niets van bijzonders.

Ouders die beslissen te stoppen, dat is ondernemersrisico en moet je in de prijs incalculeren. De gemeenten beslissen nu ook van de ene op de andere dag dat de kilometergrens opgetrokken wordt van 4 naar 6 kilometer.

Paul Dijkhuizen|06.05.15|11:50

Raadsleden hebben er moeite mee dat de organisatie wordt overgelaten aan gezinnen, van wie het niet zeker is dat zij dit ook kunnen. Hm, ik denk dat ouders, wanneer het hun eigen kinderen betreft dit veel beter kunnen dan een ambtenaar, achter een bureau, voor wie die kinderen nummertjes zijn…

Paul Dijkhuizen|06.05.15|11:55

Overigens blijf ik van mening dat deze 800.000,00 euro (370,00 euro per kind per maand) gewoon door de ouders zelf betaald kan worden, in plaats van de rekening te verleggen naar de belastingbetaler. Ik denk dat heel veel van deze ouders dan hun kinderen gewoon zelf naar school zouden brengen.

Paul Offerman|07.05.15|18:11

Volgens mi is de reactie van Paul Dijkhuizen wel erg kort door de bocht. Probeer je een in te leven in het gezin met meerder kinderen waarvan er minimaal één of rolstoelgebruiker is en speciaal onderwijs moeten volgen ergens in de regio op zo’n 20 km van huis. Breng jij die jaar in jaar uit elke dag naar school en ga je dan ook nog zelf aan het werk? Toost je, ik weet waar ik over praat met bijna 30 jaar praktijkervaring.

Petrus PK Kerstens|09.05.15|09:07

Ook dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht, het overgrote merendeel van de kinderen in het speciaal onderwijs die recht hebben op gesubsidieerd vervoer is geen rolstoelgebruiker.
Bij heel veel van de ouders is één van de ouders gewoon heel de dag thuis en niet-werkend.

Ouders Tiel mogen leerlingenvervoer zelf inkopen via collectief | TaxiPro
schooltaxi, leerlingenvervoer

Ouders Tiel mogen leerlingenvervoer zelf inkopen via collectief

De gemeente Tiel gaat geen aanbesteding houden voor het leerlingenvervoer per taxi, maar ouders krijgen budget om dit zelf te gaan regelen. Dat gaan ze nu zelf inkopen via een ouderencollectief. D66, VVD, Partij van de Burgers, Sociaal Tiel, GroenLinks en met grote aarzeling ook ChristenUnie en CDA steunden een voorstel hierover. PvdA en ProTiel waren tegen, zo bleek uit het raadsdebat. 

Ouders kunnen met het geld voortaan zelf het vervoer van en naar school voor hun kinderen inkopen. Het gaat om leerlingen die speciaal onderwijs volgen en hiervoor dagelijks relatief grote afstanden moeten afleggen. Het systeem van Europese aanbesteding is daarmee verleden tijd.

Vijfstromenland

Personenvervoer Vijfstromenland pleitte voor de maatregel tijdens de raadsvergadering. Dat is een samenwerkingsverband van acht vervoersbedrijven, allen gevestigd in het Rivierengebied. Vijfstromenland ziet meer voordelen voor de regionale werkgelegenheid als ouders zelf het vervoer gaan inkopen.

Twee ouders hebben aangegeven graag de verantwoordelijkheid voor het leerlingenvervoer op zich te nemen. Ouders kunnen desgewenst maandelijks opzeggen. De ouders willen in het belang van de kinderen vooral verzekerd hebben dat er altijd dezelfde chauffeur voor komt rijden. Nu ze zelf het vervoer kunnen inkopen, is het mogelijk daar keiharde afspraken over te maken.

Motie

Diverse raadsleden hebben er wel moeite mee dat de organisatie wordt overgelaten aan gezinnen, van wie het niet zeker is dat ze dit ook kunnen. De raad nam daarom en motie aan van PvdA, Partij van de Burgers en Sociaal Tiel waarin wordt opgeroepen om een klankbordgroep in te stellen.

Die moet regelmatig met gemeente Tiel in overleg treden. In Tiel maken 180 kinderen van leerlingenvervoer gebruik. Het budget bedraagt bijna acht ton, zo meldt StadTiel.nl.

Lees ook: ‘Geen aanbesteding leerlingenvervoer, laat ouders zelf collectief inkopen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Ouders Tiel mogen leerlingenvervoer zelf inkopen via collectief”

Martijn Bergerhof|01.05.15|15:18

Weer meer risico voor de vervoerder. Bij een overheidsinstelling weet je nog dat je tenminste ooit betaald krijgt. Als deze verantwoording bij de ouders komt te liggen, dan moet nog maar afwachten of je iedere maand netjes van alle 8 kinderen in de bus je geld krijgt. En wat als er opeens 4 beslissen te stoppen of over te stappen en de route niet meer rendabel is?

Petrus PK Kerstens|04.05.15|09:42

Simpele oplossing : de ouders gewoon per maand vooruit laten betalen. De gemeenten betalen nu ook voorschotten, niets van bijzonders.

Ouders die beslissen te stoppen, dat is ondernemersrisico en moet je in de prijs incalculeren. De gemeenten beslissen nu ook van de ene op de andere dag dat de kilometergrens opgetrokken wordt van 4 naar 6 kilometer.

Paul Dijkhuizen|06.05.15|11:50

Raadsleden hebben er moeite mee dat de organisatie wordt overgelaten aan gezinnen, van wie het niet zeker is dat zij dit ook kunnen. Hm, ik denk dat ouders, wanneer het hun eigen kinderen betreft dit veel beter kunnen dan een ambtenaar, achter een bureau, voor wie die kinderen nummertjes zijn…

Paul Dijkhuizen|06.05.15|11:55

Overigens blijf ik van mening dat deze 800.000,00 euro (370,00 euro per kind per maand) gewoon door de ouders zelf betaald kan worden, in plaats van de rekening te verleggen naar de belastingbetaler. Ik denk dat heel veel van deze ouders dan hun kinderen gewoon zelf naar school zouden brengen.

Paul Offerman|07.05.15|18:11

Volgens mi is de reactie van Paul Dijkhuizen wel erg kort door de bocht. Probeer je een in te leven in het gezin met meerder kinderen waarvan er minimaal één of rolstoelgebruiker is en speciaal onderwijs moeten volgen ergens in de regio op zo’n 20 km van huis. Breng jij die jaar in jaar uit elke dag naar school en ga je dan ook nog zelf aan het werk? Toost je, ik weet waar ik over praat met bijna 30 jaar praktijkervaring.

Petrus PK Kerstens|09.05.15|09:07

Ook dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht, het overgrote merendeel van de kinderen in het speciaal onderwijs die recht hebben op gesubsidieerd vervoer is geen rolstoelgebruiker.
Bij heel veel van de ouders is één van de ouders gewoon heel de dag thuis en niet-werkend.