Leerlingenvervoer, taxi, taxibus

Leerlingen- en jeugdzorgvervoer Velsen naar Connexxion

Het leerlingen- en jeugdzorgvervoer in de gemeente Velsen is voor de periode van een jaar gegund aan Connexxion Taxi Services. De overeenkomst kan maximaal twee keer met een jaar worden verlengd. Connexxion gaat vanaf 1 januari 2017 in Velsen en acht andere gemeenten ook het doelgroepenvervoer aansturen.

De aanbesteding van het vervoer zelf werd namens de gemeente Velsen begeleid door stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland, kortweg RIJK. De opdrachtgever verwachtte door de opdracht (zoals nu ook al het geval is) als één perceel in de markt te zetten, zowel betere prijzen als een efficiëntere inzet van het vervoer te realiseren. In het werken met percelen heeft men bovendien in het verleden minder goede ervaringen opgedaan.

De opdracht is aan Connexxion gegund op basis van de laagste prijs. Velsen meent dat het kwaliteitsniveau dat in deze vorm van vervoer wordt gevraagd enorm hoog is. Daardoor werd niet verwacht of mogelijk geacht dat de inschrijvers zich op dat vlak van elkaar zouden kunnen onderscheiden. Tijdens de looptijd van het contract zal wel worden gecontroleerd op het voldoen aan de kwaliteitseisen.

Regie

De opdracht gaat in op 1 augustus van dit jaar en loopt precies een jaar. Daarna kan de gemeente de overeenkomst tot twee keer toe eenzijdig met een jaar verlengen. Als Velsen daarvoor kiest moet dat drie maanden voor het aflopen van de contracten bekend worden gemaakt.

De gemeenten Heemskerk, Beverwijk, Haarlem, Zandvoort, Heemstede, Velsen, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Bloemendaal en Haarlemmermeer tekenden onlangs hun overeenkomsten met Connexxion inzake de regie van het doelgroepenvervoer in hun verzorgingsgebieden. Het idee om het doelgroepenvervoer op regionaal niveau te benaderen en aan te besteden kwam enkele jaren geleden tot stand. De splitsing tussen aansturing en uitvoering moet het doelgroepenvervoer efficiënter en goedkoper maken.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.