Groengas, voertuig, Willemsen, de Koning, CNG, taxi, taxibedrijf

WdK wint leerlingenvervoer zes Zuid-Hollandse gemeenten

Zes gemeenten in Zuid-Holland wilden bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer duurzaamheid en kwaliteit voorop laten staan. Willemsen de Koning won de aanbesteding onder meer op communicatie, opleiding van het personeel en het feit dat de opdracht uitsluitend met voertuigen op groen gas zal worden gereden.

Het gaat in deze opdracht om het vervoer van leerlingen uit de gemeenten Noordwijkerhout, Lisse, Katwijk, Teylingen, Noordwijk en Hillegom. De inkoop is verlopen via het Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland, kortweg RIJK. In de aanbestedingsdocumenten is uitgegaan van zo’n 550 leerlingen, verspreid over de zes gemeenten. De afspraken met WdK zijn vastgelegd in contracten met een looptijd van twee jaar. Dat kan met twee verlengingen uiteindelijk vier jaar worden.

Fictieve korting

De gekozen beoordelingsmethodiek was gunnen op waarde, waarbij op de ingediende totaalprijs een maximale fictieve korting van 1 miljoen euro kon worden gerealiseerd: 400.000 met duurzaamheid en 600.000 met presentaties. Die maximale fictieve korting met duurzaamheid was te verdienen door volledig elektrisch of op groengas te rijden. Dat laatste gaat Willemsen de Koning voor deze opdracht dus doen. Het vervoer van de circa 550 leerlingen betreft een nieuwe opdracht voor WdK.

Het vervoersbedrijf sprong er in de aanbesteding uit door zijn plan voor de communicatie, met onder meer één aanspreekpunt en een app voor de ouders, alsmede een open klachtenportaal. Ook werd er goed gescoord met de uitgebreide training en opleiding van de chauffeurs. “Dit zijn zaken waar we als bedrijf al jaren mee bezig zijn, en die dan ook goed zijn ingebed in onze organisatie. Voor zaken als duurzaamheid en het opleiden van personeel”, licht WdK-directeur Marc Bolderman toe. “De gemeenten hebben hun vertrouwen uitgesproken in de plannen die we voor deze opdracht hebben opgesteld.”

Klankbordgroep

Wethouder Bert Gotink van Noordwijkerhout zei het volgende over de aanbesteding. “Niet de prijs, maar kwaliteit en duurzaamheid waren doorslaggevend. Daarom was vanuit de gemeente een klankbordgroep van ouders nauw betrokken bij het aanbestedingsproces en stelden wij vanuit de gemeente eisen aan duurzaamheid en social return. Voor 5 procent van de contractwaarde moet WdK werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.