Valys

Valys blijft in handen van Transvision, ZCN en RMC

Het Valys-vervoer voor de komende jaren is voorlopig gegund aan een combinatie van Transvision, ZCN en RMC. Dit zijn ook de huidige opdrachtnemers van het sociaal-recreatief vervoer buiten de eigen regio. Met het Valys is op jaarbasis zo’n 60 miljoen euro gemoeid. Deze vorm van vervoer heeft ruim 400.000 gebruikers.

De combinatie van vervoerders aan wie het Valys-vervoer voor de periode 1 juli 2018 tot en met 30 juni 2022 voorlopig is gegund, neemt deze opdracht ook al sinds 1 januari 2014 voor zijn rekening. Dat contract liep op 30 september vorig jaar en kon daarna nog drie keer worden verlengd. De toenmalige staatssecretaris, Martin van Rijn, besloot dat echter niet te doen. Al sinds de gunning lopen er juridische procedures over deze opdracht. Zo tekende verliezend inschrijver Connexxion bezwaar aan, al liep dat op niets uit.

Gebrek aan transparantie

Vanwege deze en andere juridische procedures was de aanbesteding achteraf bezien blijkbaar onvoldoende transparant geweest, oordeelde Van Rijn. Daarin volgde hij het Europees Hof van Justitie, want op dat niveau was de zaak uiteindelijk aanbeland. De waargenomen ‘intransparantie’ was voor de staatssecretaris reden om de contracten niet te verlengen, maar de overeenkomst te beëindigen en een nieuwe aanbesteding uit te schrijven.
Voor de tussenliggende periode werd een overbruggingsovereenkomst gesloten met Transvision, ZCN en RMC.

Nu zijn zij voorlopig opnieuw als winnende combinatie uit de aanbesteding gekomen. Naast deze combinatie waren er nog vier inschrijvers op deze opdracht. Zij kunnen nog tot en met 8 maart aanstaande bezwaar aantekenen tegen de voorlopige gunning. Gebeurt dat niet, dan wordt de gunning op vrijdag 9 maart permanent.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.