Taxibus

Wmo-chauffeurs gaan staken tegen vrijwillige chauffeurs

Bron: TaxiPro (VK)

Ongeveer vijftig taxi-chauffeurs die het wmo-vervoer in Midden-Groningen verzorgen, leggen aanstaande vrijdag het werk neer. De staking is bedoeld als protest tegen de plannen van de gemeente om een deel van het wmo-vervoer door vrijwilligers te laten doen.

Het plan van de gemeente Midden-Groningen is bedoeld als kostenbesparing. De gemeente kampt met een tekort van 3 miljoen euro. Eén van de zogenaamde ‘quick wins’ zou zijn om het vervoer van wmo-cliënten van en naar ziekenhuizen voortaan door vrijwilligers te doen. En dus niet meer door de professionele taxichauffeurs die dat nu doen. Hiermee denkt de gemeente zo’n 300.000 euro te kunnen besparen.

Dat zijn dan wel inkomsten die wegvallen voor de wmo-vervoerder De Grooth/TCS, waardoor de ongeveer 100 taxichauffeurs die bij dit werk betrokken zijn zich ook in hun broodwinning bedreigd voelde. Via FNV Taxi wordt er al een tijdje verzet georganiseerd tegen de plannen. Recent liepen de gesprekken met de gemeente echter vast. FNV Taxi stelde een ultimatum aan de gemeente: zie van de plannen af, anders volgen er acties.

Begrip bij passagiers

Dat gaat nu dus gebeuren en er wordt meteen gebruik gemaakt van het zwaarste middel: de staking. Circa vijftig chauffeurs van De Grooth/TCS leggen aanstaande vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur het werk neer. In die uren zullen ze voor het gemeentehuis protesteren tegen de plannen.

Minke Jansma van FNV Taxi benadrukt dat de taxichauffeur liever niet zouden staken, ook omdat de actie de wmo-passagiers zal raken. “Hun loyaliteit naar de klanten is groot, maar het water staat hen nu ook aan de lippen. Uiteraard hebben wij de klanten geïnformeerd en velen hebben begrip voor de chauffeurs, ook zij willen hun chauffeurs niet kwijt. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en de bezuiniging terugdraaien.”

Lees ook: Midden-Groningen wil deel wmo-vervoer aan vrijwilligers overlaten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

6 reacties op “Wmo-chauffeurs gaan staken tegen vrijwillige chauffeurs”

Rodney Barten|29.11.18|09:16

En waarom horen we weer niks van KNV of STN? Waarom moet deze staking vanuit de vakbond komen en niet vanuit onze belangenorganisaties?

Taxi Volendam|29.11.18|10:03

@Rodney,
Belangenorganisaties zijn afhankelijk van wat leden in de ledenvergaderingen besluiten.
Doordat veel leden vanaf de zijkant staan te schreeuwen, i.p.v. zelf iets ondernemen, hoor je misschien niets van KNV of STN.
Ja,… als je niets onderneemt verandert er ook niets en zijn we een makkelijke prooi voor de overheids instantie’s.
De chauffeurs in Groningen geven hier een goed voorbeeld dat het anders moet en kan.

Taxi Volendam|29.11.18|16:03

@ Rodney,
Ik bedoelde te zeggen:
Doordat veel niet georganiseerde chauffeurs, maar ook georganiseerde, niets voor hun belangenorganisatie doen en nooit een ledenvergadering bijwonen.
Wel kommentaar geven.
Dat kan je beter op een bijeenkomst doen.

Paul Dijkhuizen|29.11.18|16:18

Wat wil je horen dan Rodney? Geloof dat ik al vaker heb gemeld dat de STN hier faliekant tegen is. Helaas is het zo dat wij niet in elke plaats waar weer een ambtenaar een geweldig nieuw idee heeft (iets met vervoer en werklozen, vrijwilligers of andere goedkope arbeidskrachten) hier even tegen kunnen optreden. Zelfs als hierbij regels worden overtreden kunnen wij hoogstens onze mening geven. ILT ging vorige keer zelfs een discussie met mij aan waarom zij NIET zouden hoeven te handhaven!

Diana Celie|29.11.18|17:55

een chauffeur moet wel alle papieren hebben om te mogen rijden , wie betaald dat dan ? en vrijwilligers hoeven alleen maar een b rijbewijs hebben dat is toch valse concurrentie .
Hoera de gemeente heeft weer zijn zin weer meer mensen werkloos en dat kost niks

Willem J Brouwer|03.12.18|09:29

nou dat is te zeggen Diana celie, ik was een van die stakende chauffeurs en als ik daardoor mijn baan kwijt raak ga ik in die gemeente wonen en vraag daar een uitkering aan.