Drechthopper 6

Doelgroepenvervoer onder voorwaarden weer van start

Bron: TaxiPro (VK)

Door de versoepeling van de coronamaatregelen komen de verschillende vormen van doelgroepenvervoer weer geleidelijk op gang. Dat gebeurt echter wel onder strikte voorwaarden, zo blijkt in bijvoorbeeld de Drechtsteden en de Oosterschelde-gemeenten. 

Vanwege de coronamaatregelen kwam een groot deel van het Nederlandse doelgroepenvervoer stil te liggen. Op enig moment werd eigenlijk alleen het noodzakelijke ziekenvervoer nog gereden. Ongeveer een maand geleden kwam door de opening van de basisscholen het leerlingenvervoer weer voor een groot deel op gang. Nu ook scholen in het speciaal en regulier voortgezet onderwijs weer open gaan, volgt de rest van het leerlingenvervoer.

Alle versoepelingen die op 1 juni zijn ingegaan, maken dat er weer meer vraag zal ontstaan naar wmo-vervoer. Enerzijds zal die vraag lang niet van het niveau zijn waar voor de coronacrisis sprake van was. Veel mensen in kwetsbare doelgroepen zijn immers nog huiverig om te gaan reizen. En anderzijds gelden er voorlopig nog allerlei beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, met als gevolg dat er bepaald geen sprake van volle taxibusjes zal zijn.

Drechthopper en Wijkhopper

Dat is bijvoorbeeld het geval met de Drechthopper en Wijkhopper in de regio Drechtsteden. Daar wordt mensen gevraagd niet te reizen zonder dringende reden en wie bepaalde gezondheidsklachten heeft, mag geen reis boeken. Reizigers zijn verplicht een mondkapje te dragen en zorgen hier zelf voor. Contant betalen kan niet en alle ritten worden zo ingedeeld dat een maximale spreiding van de reizigers kan worden gegarandeerd. Daardoor is een rit boeken op een gewenst tijdstip niet altijd mogelijk. In de kleinere Wijkhoppers zijn beschermplaten tussen chauffeur en passagier aangebracht; in de grotere Drechthopper-bussen kunnen chauffeur en maximaal twee pashouders (eventueel met begeleider) voldoende afstand tot elkaar bewaren.

Regiotaxi Oosterschelde

Ook in de zeven gemeenten in het Oosterschelde-gebied merkt men een sterke toename in de vraag naar wmo-vervoer nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Passagiers moeten ook hier zelf zorgen voor een niet-medisch mondkapje om tijdens de rit te dragen. In Zeeland rijdt de wmo-taxi voorlopig alleen van 07.00 tot 19.00 uur, zodat de capaciteit die normaal in de avond beschikbaar is naar de middag kan worden verplaatst. Een rit kon eerst tot een uur voor tijd worden geboekt, maar dat is tot nader order minstens 24 uur. Ritten met (medische) noodzaak gaan altijd voor en specifieke vervoersindicaties zijn voorlopig niet mogelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Doelgroepenvervoer onder voorwaarden weer van start”

Amstedam Amsterdam|04.06.20|08:42

https://t.co/EQ68V5cOPQ nieuwe #petitie “Schrap de partnertoets bij de tweede Tozo-regeling”