Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

Klachten over chauffeurs zorgvervoer zonder mondkapje

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Reizigers in het doelgroepenvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen krijgen geregeld te maken met chauffeurs die geen mondkapje dragen. Vervoersorganisatie Avan benadrukt dat de mondkapjes verplicht zijn en maakt ook werk van de naleving.

Omroep Gelderland sprak met verschillende reizigers die het als een probleem zien dat sommige chauffeurs geen mondkapje dragen aan boord van de taxivoertuigen. De redenen daarvoor variëren: de ene chauffeur heeft met mondkapje onvoldoende zicht, de ander beroept zich op de anderhalve meter afstand die er bewaard kan worden. Voor de vaak kwetsbare reizigers is een chauffeur die geen mondkapje draagt echter een reden om zich minder veilig te voelen. Tegelijk geven ze aan afhankelijk te zijn van het vervoer.

Aanspreken op mondkapjesplicht

Het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) zegt al wekenlang klachten binnen te krijgen over chauffeurs in het zorgvervoer die geen mondkapjes dragen. En ook vervoersorganisatie AVAN herkent en erkent het probleem. Directeur Math van van Beucken geeft aan dat de mondkapjes verplicht zijn voor reizigers en chauffeurs. Waar die laatsten weigeren ze te dragen, wordt het taxibedrijf waar ze in dienst zijn daarop aangesproken.

Van den Beucken wil geen heksenjacht, maar vraagt wel dat iedereen met een slechte ervaring een specifieke melding doet zodat de chauffeur in kwestie kan worden aangesproken. Dat zal de eerste keer gewoon en de tweede keer ‘fors’ gebeuren, maar als een chauffeur dan nog weigert een mondkapje te dragen, dan kan die persoon wat de AVAN-directeur betreft beter een andere baan zoeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

8 reacties op “Klachten over chauffeurs zorgvervoer zonder mondkapje”

Peter van de Pol|26.08.20|15:13

Over het nut van een mondkapje valt te discussiëren, maar feit is dat de huidige noodverordening deze verplicht in de taxi.
Ook als de reiziger zich veiliger voelt bij een chauffeur met mondkapje dan voldoe je daar gewoon aan.

Andre Leander|27.08.20|12:35

Ik rij ook voor AVAN draag ze wel maar heb de hele dag woorden met klanten die ze liever niet willen dragen,of ze pas in de wagen opdoen en of onder de neus dragen etc.
Verder worden ze veel te vaak slordig opgeborgen en te vaak hergebruikt.
Komt voor dat ze aan het rollator handvat worden opgehangen en het hele winkelcentrum zo doorgaan en
Bij de taxi aangekomen weer worden opgedaan

Andre Leander.

Don Roemer|27.08.20|14:06

Niet medische mondkapjes zijn als kippengaas gebruiken tegen muggen; het slaat nergens op. Beter is het om de door de overheid en officiele instanties gezaaide angst weg te nemen bij de bevolking en gewoon weer NORMAAL te gaan doen met z’n allen.
Stop de idiotie en ga weer LEVEN!

Roel Sannes|27.08.20|16:10

Het is duidelijk gebleken dat mondkapjes zoals we ze nu gebruiken niet echt nut hebben maar het is nu èènmaal verplicht gesteld.Wij zouden allemaal graag weer “normaal” willen gaan leven en werken maar momenteel is dat niet echt aan de orde. Klagen kan iedereen maar dan moeten de klanten zich ook aan de regels houden en dat gebeurd nogal eens niet.Het zijn niet alleen de chauffeurs die zich aan de regels moeten houden maar ook de klanten. Hopen dat dit snel beter wordt.

Diana Celie|27.08.20|19:11

Maar dat je bril beslaat en je het benauwd krijgt en ook de consentratie minder wordt is niet erg , dacht toch echt dt veiligheid belangrijker is , mondkapje op met helpen in en uitstappen oke maar zodra je achter het stuur zit mag hij af . heb bij collega`s gezien dat de klant achterin de bus zat en het mondkapje aan 1 oor hing .en dan moet de chauffeur wel de mondkap op ?

Jolanda Busch|28.08.20|19:07

Wij hebben van onze werkgever wel medische mondkapjes gekregen en word wel verwacht dat je ze draagt en anders heb je een forse preek als ze je zien zonder mondkapje.
En rolstoelen moeten wij ook handschoenen dragen.

Ik ben blij dat men deze beschermingsmateriaal aanschaft en dan wel de medische voor de chauffeurs wat verplicht is.
als men ze niet draagt mogen ze van mij wel aangesproken worden en bij moet dragen dan zoek een andere baan
Jolanda Busch

Joop-Joset Velders-Marchal|29.08.20|06:53

Ik ben omnibuzz chauffeur in zuidlimburg hier dragen de mensen allemaal een mondkapje .IK ook als chauffeur je doet er niks aan het is eenmaal de wet.GEEN MONDKAPJE OF KLANT,
GEEN WERK , GEEN WERK GEEN BOTERHAM.Even volhouden nog .

Klachten over chauffeurs zorgvervoer zonder mondkapje | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra

Klachten over chauffeurs zorgvervoer zonder mondkapje

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Reizigers in het doelgroepenvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen krijgen geregeld te maken met chauffeurs die geen mondkapje dragen. Vervoersorganisatie Avan benadrukt dat de mondkapjes verplicht zijn en maakt ook werk van de naleving.

Omroep Gelderland sprak met verschillende reizigers die het als een probleem zien dat sommige chauffeurs geen mondkapje dragen aan boord van de taxivoertuigen. De redenen daarvoor variëren: de ene chauffeur heeft met mondkapje onvoldoende zicht, de ander beroept zich op de anderhalve meter afstand die er bewaard kan worden. Voor de vaak kwetsbare reizigers is een chauffeur die geen mondkapje draagt echter een reden om zich minder veilig te voelen. Tegelijk geven ze aan afhankelijk te zijn van het vervoer.

Aanspreken op mondkapjesplicht

Het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) zegt al wekenlang klachten binnen te krijgen over chauffeurs in het zorgvervoer die geen mondkapjes dragen. En ook vervoersorganisatie AVAN herkent en erkent het probleem. Directeur Math van van Beucken geeft aan dat de mondkapjes verplicht zijn voor reizigers en chauffeurs. Waar die laatsten weigeren ze te dragen, wordt het taxibedrijf waar ze in dienst zijn daarop aangesproken.

Van den Beucken wil geen heksenjacht, maar vraagt wel dat iedereen met een slechte ervaring een specifieke melding doet zodat de chauffeur in kwestie kan worden aangesproken. Dat zal de eerste keer gewoon en de tweede keer ‘fors’ gebeuren, maar als een chauffeur dan nog weigert een mondkapje te dragen, dan kan die persoon wat de AVAN-directeur betreft beter een andere baan zoeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

8 reacties op “Klachten over chauffeurs zorgvervoer zonder mondkapje”

Peter van de Pol|26.08.20|15:13

Over het nut van een mondkapje valt te discussiëren, maar feit is dat de huidige noodverordening deze verplicht in de taxi.
Ook als de reiziger zich veiliger voelt bij een chauffeur met mondkapje dan voldoe je daar gewoon aan.

Andre Leander|27.08.20|12:35

Ik rij ook voor AVAN draag ze wel maar heb de hele dag woorden met klanten die ze liever niet willen dragen,of ze pas in de wagen opdoen en of onder de neus dragen etc.
Verder worden ze veel te vaak slordig opgeborgen en te vaak hergebruikt.
Komt voor dat ze aan het rollator handvat worden opgehangen en het hele winkelcentrum zo doorgaan en
Bij de taxi aangekomen weer worden opgedaan

Andre Leander.

Don Roemer|27.08.20|14:06

Niet medische mondkapjes zijn als kippengaas gebruiken tegen muggen; het slaat nergens op. Beter is het om de door de overheid en officiele instanties gezaaide angst weg te nemen bij de bevolking en gewoon weer NORMAAL te gaan doen met z’n allen.
Stop de idiotie en ga weer LEVEN!

Roel Sannes|27.08.20|16:10

Het is duidelijk gebleken dat mondkapjes zoals we ze nu gebruiken niet echt nut hebben maar het is nu èènmaal verplicht gesteld.Wij zouden allemaal graag weer “normaal” willen gaan leven en werken maar momenteel is dat niet echt aan de orde. Klagen kan iedereen maar dan moeten de klanten zich ook aan de regels houden en dat gebeurd nogal eens niet.Het zijn niet alleen de chauffeurs die zich aan de regels moeten houden maar ook de klanten. Hopen dat dit snel beter wordt.

Diana Celie|27.08.20|19:11

Maar dat je bril beslaat en je het benauwd krijgt en ook de consentratie minder wordt is niet erg , dacht toch echt dt veiligheid belangrijker is , mondkapje op met helpen in en uitstappen oke maar zodra je achter het stuur zit mag hij af . heb bij collega`s gezien dat de klant achterin de bus zat en het mondkapje aan 1 oor hing .en dan moet de chauffeur wel de mondkap op ?

Jolanda Busch|28.08.20|19:07

Wij hebben van onze werkgever wel medische mondkapjes gekregen en word wel verwacht dat je ze draagt en anders heb je een forse preek als ze je zien zonder mondkapje.
En rolstoelen moeten wij ook handschoenen dragen.

Ik ben blij dat men deze beschermingsmateriaal aanschaft en dan wel de medische voor de chauffeurs wat verplicht is.
als men ze niet draagt mogen ze van mij wel aangesproken worden en bij moet dragen dan zoek een andere baan
Jolanda Busch

Joop-Joset Velders-Marchal|29.08.20|06:53

Ik ben omnibuzz chauffeur in zuidlimburg hier dragen de mensen allemaal een mondkapje .IK ook als chauffeur je doet er niks aan het is eenmaal de wet.GEEN MONDKAPJE OF KLANT,
GEEN WERK , GEEN WERK GEEN BOTERHAM.Even volhouden nog .