Doelgroepenvervoer Amsterdam 2

Oproep: maak afspraken over continuïteit doelgroepenvervoer tot 2021

Bron: video website doelgroepenvervoer Amsterdam

Het Rijk en de VNG doen een oproep aan alle gemeenten en opdrachtgevers om met alle betrokken partijen afspraken te maken over de continuïteit van de voorzieningen in het doelgroepenvervoer. Gemeenten worden gevraagd dit in ieder geval tot 1 januari 2021 te doen, vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het in stand houden van het vervoersnetwerk en het borgen van de continuïteit van de voorziening vraagt volgens VNG om maatwerk, toegesneden op de lokale omstandigheden.

Het Rijk en de VNG riepen hiertoe ook al op in afgelopen juni, maar vonden het belangrijk deze boodschap nog eens te herhalen. “Het in stand houden van een doelgroepenvervoersnetwerk is een gedeeld belang waaraan van alle gemeenten een bijdrage mag worden verwacht. Als één gemeente niet meedoet, kan dit directe gevolgen hebben op de continuïteit van het vervoer in andere gemeenten”, schrijft de VNG.

Vergoeding meerkosten

Overigens wordt niet verwacht dat het doelgroepenvervoer op 1 januari 2021 alweer op het niveau zit. Maar de VNG wil duidelijkheid van het Rijk dat gemeenten ook daarna voor de meerkosten worden gecompenseerd. Op dit moment biedt het Rijk een vergoeding, wanneer gemeenten meerkosten hebben ten opzichte van hun totale budget over het jaar 2020. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen en noodzakelijke aanpassingen aan het voortuig.

Om die duidelijkheid te krijgen, zullen het Rijk, de VNG, opdrachtgevers en vervoerders de komende maanden met elkaar blijven overleggen en de effecten van de afspraken monitoren.Verder heeft een groep gemeentelijke opdrachtgevers, naar aanleiding van contacten en leerpunten door deze crisis, besloten om zich te verenigen in een platform voor gemeentelijke opdrachtgevers doelgroepenvervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Oproep: maak afspraken over continuïteit doelgroepenvervoer tot 2021 | TaxiPro