Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel
Epilepsie

Partijen Hollands Kroon stellen raadsvragen over veiligheid leerlingenvervoer

Foto ter illustratie. Foto: iStock/LightFieldStudios

Zes van de acht partijen partijen die in de gemeenteraad van Hollands Kroon zitten, hebben raadsvragen gesteld over het leerlingenvervoer voor kinderen met epilepsie. Dit naar aanleiding van het verhaal van twee vaders, die tijdens het raadscafé half april hebben aangegeven het leerlingenvervoer als onveilig te ervaren.

Dat heeft te maken met de aandoening waar hun kinderen aan leiden. Beide dochters hebben epilepsie en kunnen dagelijks meerdere aanvallen krijgen. “Bij epilepsie zijn er heel veel ’triggers’. Dat kan spanning zijn of drukte om je heen, bijvoorbeeld”, zo tekende Regio Noordkop op uit de mond van de bezorgde ouders.

Op het moment dat een van de kinderen een epileptische aanval krijgt, is het van het grootste belang dat er direct medicatie toegediend wordt. Niet in de laatste plaats om volgende aanvallen te voorkomen. Volgens de vaders mogen de chauffeurs van Noot, de personenvervoer uit Ede is in Hollands Kroon verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer, geen medicatie toedienen, ondanks dat ze EHBO-cursussen en een training voor levensreddend handelen hebben afgerond.

Onveilig

“Het voelt voor hun als ouders onveilig om hun dochters met het leerlingenvervoer mee te laten gaan naar school”, zo schrijven PvdA, D66, VVD, CDA, Lada & Anders en Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK). “In een busje zijn veel prikkels voor deze kinderen. En als zij in een privé taxi worden vervoerd, dan is de veiligheid niet gegarandeerd door middel van een aangepaste veiligheidsgordel.”

Volgens deze zes partijen maken ongeveer elf kinderen met epilepsie gebruik van het leerlingenvervoer in de gemeente Hollands Kroon. De gemeenteraad wil daarom onder meer weten of het college actie heeft ondernomen om het leerlingenvervoer aan te passen, zodat kinderen die last hebben van epileptische aanvallen veilig naar school kunnen worden gebracht.

Bestaande kaders

Tevens wil de gemeenteraad weten of het college bereid is buiten de bestaande kaders te denken om, samen met de ouders, tot praktische oplossingen te komen en of het college bereid is om het leerlingenvervoer te laten beoordelen door een deskundige. Tot slot willen de partijen van het college weten ze bereid is om deze kwestie in de toekomst onderdeel te laten zijn van een nieuwe aanbesteding.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Partijen Hollands Kroon stellen raadsvragen over veiligheid leerlingenvervoer”

J. Koch|26.04.23|17:49

Alle chauffeurs (niet alleen de chauffeurs van Noot) hebben inderdaad een cursus LRH gehad, maar géén verdere EHBO-cursussen, en hebben verantwoording voor álle kinderen in de bus en moeten op de weg letten. Zij zijn inderdaad niet bevoegd tot het verrichten van medische handelingen.
Voor sommige kinderen is het wellicht beter om te rijden met een begeleider in de bus, daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het initiatief daartoe (en budget) moet komen van de aanbestedende partijen.