Rek met schooltassen en jassen
Leerlingenvervoer

VNG betreurt vertrek van gesprekspartners

Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) baalt ervan dat belangenorganisaties Ouders & Onderwijs en Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), de gesprekken over verbetering van het leerlingenvervoer hebben gestaakt. Het oplossen van het chauffeurstekort heeft hierbij topprioriteit. 

“De belangrijkste succesfactor is voldoende en vaste chauffeurs”, zegt VNG daarover tegen persbureau ANP. “De krappe arbeidsmarkt vormt hiervoor een grote belemmering.”

Belangenorganisatie Ouders & Onderwijs stapte deze week per direct uit het VNG-expertiseteam, dat speciaal is opgetuigd om het leerlingenvervoer te verbeteren. Ook Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) zei het vertrouwen op en staakte de gesprekken met het overlegorgaan. Redenen hiervoor waren recente uitspraken van een ander expertise-lid in de media en een traag lopend proces.

Honderden vacatures

Naast VNG wijst ook Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) op het chauffeurstekort. “Er zijn vele honderden vacatures. Per busje heb je het over drie tot vier leerlingen, dus nog veel meer gedupeerde ouders. Door de werkdruk is er veel verzuim. Als dan iemand uitvalt wegens ziekte, heb je een groot probleem”, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. “Vervoerders lopen zich de poten uit het lijf. Ze zetten alle zeilen bij, maar zij krijgen de begrijpelijke irritatie van ouders over zich heen als een kind niet naar school kan.”

Tot slot is het volgens KNV niet makkelijk om nieuwe chauffeurs te vinden. “Veel mensen willen dit werk niet vijf dagen in de week doen. Bovendien loont het niet altijd om meer te werken.”

Noodklok

De branchevereniging luidde daarom eerder vandaag de noodklok. Zo wil KNV af van het in gebreke stellen van vervoerders en malussen. “Dit leidt alleen maar af, leidt tot meer druk en meer vertraging”, zei voorzitter Bertho Eckhardt daarover. Hij riep daarbij vervoerders en de gemeenten op gezamenlijk aan tafel te zitten om tot praktische oplossingen te komen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “VNG betreurt vertrek van gesprekspartners”

Stef Bouwhuis|17.10.23|15:32

Het overvragen en het ‘bestraffen’ is niet goed voor de onderlinge verhoudingen.

VNG betreurt vertrek van gesprekspartners | TaxiPro
Rek met schooltassen en jassen
Leerlingenvervoer

VNG betreurt vertrek van gesprekspartners

Rek met schooltassen en jassen. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/AndrewHeffernan

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) baalt ervan dat belangenorganisaties Ouders & Onderwijs en Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), de gesprekken over verbetering van het leerlingenvervoer hebben gestaakt. Het oplossen van het chauffeurstekort heeft hierbij topprioriteit. 

Wilt u dit artikel lezen?

Bent u al abonnee?

logIN

Heeft u een abonnement en u kunt niet inloggen? Of heeft u een abonnement en kunt u wel inloggen maar niet dit artikel lezen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@promedia.nl of telefonisch via 010 280 1000. Vermeld hierbij uw abonneenummer.
 

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “VNG betreurt vertrek van gesprekspartners”

Stef Bouwhuis|17.10.23|15:32

Het overvragen en het ‘bestraffen’ is niet goed voor de onderlinge verhoudingen.