
VNG betreurt vertrek van gesprekspartners
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) baalt ervan dat belangenorganisaties Ouders & Onderwijs en Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), de gesprekken over verbetering van het leerlingenvervoer hebben gestaakt. Het oplossen van het chauffeurstekort heeft hierbij topprioriteit.
“De belangrijkste succesfactor is voldoende en vaste chauffeurs”, zegt VNG daarover tegen persbureau ANP. “De krappe arbeidsmarkt vormt hiervoor een grote belemmering.”
Belangenorganisatie Ouders & Onderwijs stapte deze week per direct uit het VNG-expertiseteam, dat speciaal is opgetuigd om het leerlingenvervoer te verbeteren. Ook Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) zei het vertrouwen op en staakte de gesprekken met het overlegorgaan. Redenen hiervoor waren recente uitspraken van een ander expertise-lid in de media en een traag lopend proces.
Honderden vacatures
Naast VNG wijst ook Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) op het chauffeurstekort. “Er zijn vele honderden vacatures. Per busje heb je het over drie tot vier leerlingen, dus nog veel meer gedupeerde ouders. Door de werkdruk is er veel verzuim. Als dan iemand uitvalt wegens ziekte, heb je een groot probleem”, zegt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie. “Vervoerders lopen zich de poten uit het lijf. Ze zetten alle zeilen bij, maar zij krijgen de begrijpelijke irritatie van ouders over zich heen als een kind niet naar school kan.”
Tot slot is het volgens KNV niet makkelijk om nieuwe chauffeurs te vinden. “Veel mensen willen dit werk niet vijf dagen in de week doen. Bovendien loont het niet altijd om meer te werken.”
Noodklok
De branchevereniging luidde daarom eerder vandaag de noodklok. Zo wil KNV af van het in gebreke stellen van vervoerders en malussen. “Dit leidt alleen maar af, leidt tot meer druk en meer vertraging”, zei voorzitter Bertho Eckhardt daarover. Hij riep daarbij vervoerders en de gemeenten op gezamenlijk aan tafel te zitten om tot praktische oplossingen te komen.”
Lees ook:
Het overvragen en het ‘bestraffen’ is niet goed voor de onderlinge verhoudingen.