Anneke Bruin

Loopbaancentrum wil touringcarchauffeurs vooruit helpen

Zelf noemt de organisatie het ‘de apk van je loopbaan’. Het nieuwe Loopbaancentrum Tour is bedoeld om touringcarchauffeurs gemotiveerd aan het werk te houden. De medewerkers adviseren niet alleen bij het vinden van een nieuwe baan, maar helpen chauffeurs ook zo veel mogelijk uit hun huidige baan te halen. “Vrijblijvend je loopbaan onder de loep nemen: zie het als een cadeautje aan jezelf”, zegt Anneke Bruin, een van de loopbaanadviseurs.

Sociale partners hebben zich hard gemaakt voor de komst van de instelling. De touringcarbranche bestaat uit ongeveer 6800 chauffeurs en 300 werkgevers. De sector kent een hoog- en laagseizoen, waardoor touringcarchauffeurs veelal met tijdelijke contracten werken. In de slappe tijd, ongeveer van november tot april, leven veel chauffeurs van andere, tijdelijke banen of van een uitkering.

Kansen op arbeidsmarkt

Het Loopbaancentrum Tour moet de kansen van chauffeurs op de arbeidsmarkt verbeteren met begeleiding en tips bij solliciteren. Het centrum is in november opgezet en heeft vestigingen in Culemborg en Utrecht, al is het mogelijk dat de loopbaanadviseurs ook een bezoek brengen op locatie. De hulp die het loopbaancentrum biedt, is gratis. De instelling wordt voor de helft gefinancierd vanuit subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds, de andere helft wordt betaald door het Fonds Scholing en Ordening voor het Besloten Busvervoer (FSO).

Momenteel werken er vijf loopbaanadviseurs. Samen met de chauffeur kijken ze welke capaciteiten en talenten iemand heeft en welke mogelijkheden die op de arbeidsmarkt bieden. “Er zijn natuurlijk veel verschillende klussen mogelijk”, zegt loopbaanadviseur Anneke Bruin. “Sommigen maken graag ritten voor dagtochten en schoolreisjes, anderen werken liever op de lijndiensten. De touringbranche bestaat dan ook uit hele grote bedrijven tot de kleinere, familie-ondernemingen.”

Baan buiten touringcarsector

Een adviseur kan bijvoorbeeld helpen met het zoeken naar aanvullende werkzaamheden voor in het laagseizoen. Als dat lukt, kunnen chauffeurs de winterperiode overbruggen naar het volgende hoogseizoen en zo blijven werken binnen de touringcarbranche. Ook kan het zijn dat de chauffeur juist op is naar een baan die buiten de touringcarsector ligt, of dat hij nog werkelijk geen idee heeft welke richting hij op wilt gaan.

De loopbaanadviseurs bieden hulp bij hele praktische zaken, zoals met het vinden van vacatures en het opstellen van een CV en motivatiebrief. “Solliciteren gebeurt lang niet altijd meer via een traditionele brief, maar steeds vaker via sociale media, zoals LinkedIn of Twitter”, zegt Bruin. Ook bieden ze hulp met het voorbereiden op een sollicitatiegesprek en het presenteren aan een nieuwe werkgever. “Met meer vaardigheden staan de chauffeurs steviger in hun schoenen wanneer ze gaan solliciteren.”

Meer uit je baan halen

Volgens Bruin kunnen werkgevers het personeel stimuleren een bezoek aan het loopbaancentrum te brengen, zonder bang te zijn om het personeel kwijt te raken. “Het loopbaancentrum is heel laagdrempelig. We zoeken niet alleen naar nieuw werk, ook al doet de naam dat misschien wel vermoeden. Het kan ook zijn dat je qua werk wel goed zit, maar dat je juist nog meer uit je baan wilt halen. Of dat je merkt dat je energie na een week werken ontzettend laag is. Dan gaan we bekijken wat er nodig is om dat niveau weer op orde te krijgen. Het is heel fijn om zonder enkele eisen je loopbaan onder de loep te nemen. Zie het als een cadeautje aan jezelf.”

Een gesprek met een loopbaanadviseur verloopt uiteraard geheel vertrouwelijk, zonder dat de werkgever hiervan op de hoogte wordt gesteld. En hoewel de medewerkers van het Loopbaancentrum zoveel mogelijk maatwerk bieden, kan het voorkomen dat ze een bepaalde vraag niet kunnen beantwoorden. “Daarom is het goed om eerst alle wensen door te nemen. Als blijkt dat we je niet kunnen helpen met je vraag, verwijzen we je door naar andere instanties.”

Creatief zijn

Tot nu toe hebben zo’n twintig personen zich aangemeld voor begeleiding. “Via verschillende kanalen brengen we het loopbaancentrum onder de aandacht, bijvoorbeeld via Facebook en de nieuwsbrief. Bij grote evenementen willen we gaan flyeren. We zijn druk bezig met promotie want we merken dat we hier best creatief in moeten zijn. In de touringcarbranche wordt doorgaans veel binnen de branche geregeld. Als er bij een bedrijf behoefte is aan personeel, lossen ze dat onderling op. Wat dat betreft is het een redelijk gesloten circuit. Het zou mooi zijn om wat meer zicht te krijgen in de vraag en het aanbod in werk binnen de branche.”

Dit artikel is ook verschenen in Nederlands Vervoer, magazine over mobiliteit. Kijk op de website voor meer informatie over abonneren of het ontvangen van de e-mailnieuwsbrief. 

Auteur: Nadine Kieboom

3 reacties op “Loopbaancentrum wil touringcarchauffeurs vooruit helpen”

Ton van Dalfsen|08.03.17|11:32

Wat heeft dit te maken met Taxi.

Gosse K|08.03.17|21:16

Taxipro heeft nou eenmaal ook een onderdeel touringcar op de website.

C.S. Boxmeer|09.03.17|11:49

Gelukkig is dit touringcargebeuren een onderdeel van Taxipro. Helaas lees ik niets over de positie van ZZP-ers en hun rechten binnen de touringcarbranche.
Waarom is dat?