Touringcar, passagiers

Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven heft zichzelf op

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

De Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven (SKTB) en het bijbehorende keurmerk houden na ruim een kwart eeuw op te bestaan. De kwaliteit en veiligheid die SKTB nastreefde, zijn inmiddels vastgelegd binnen Busvervoer Nederland. Reden dus om de activiteiten per 1 januari 2020 te staken, maar wel in tevredenheid over wat bereikt is.

“De touringcarsector, verenigd in Busvervoer Nederland, vindt kwaliteit zo vanzelfsprekendheid dat zij van mening is dat kwaliteitseisen een voorwaarde moeten zijn voor het lidmaatschap van de branchevereniging”, legt Hilbert Michel namens SKTB uit. “Daarom ontwikkelde Busvervoer Nederland in de afgelopen jaren een op SKTB lijkende kwaliteitsnorm, die met behulp van de ISO 9001-norm op naleving kan worden gecontroleerd. Tussen de norm van Busvervoer Nederland en het keurmerk van SKTB zit nauwelijks licht.”

Toegevoegde waarde

En daarmee zijn SKTB en het bijbehorende keurmerk dus eigenlijk overbodig geworden, want niemand in de sector heeft behoefte aan een norm en een keurmerk die naast elkaar bestaan en eigenlijk hetzelfde voorschrijven. Michel: “Wel zijn we gaan bekijken of we op andere manieren van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de sector. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu-eisen, klantbeoordelingen of transparantie. Daar zagen veel ondernemers best wel wat in, maar niet in die zin om er het keurmerk voor aan te willen houden. Daarom heeft het bestuur besloten met SKTB te stoppen.”

Inmiddels zijn alle keurmerkhouders over dat besluit geïnformeerd en is het onderwerp ook op de jaarlijkse ledenvergadering van Busvervoer Nederland besproken. “We benaderen als branchevereniging aanbesteders en verzekeraars die om SKTB-keurmerk vroegen dat onze eigen kwaliteitsnorm daarvoor in de plaats gekomen is. En eigenlijk zijn alle keurmerkhouders ook lid van Busvervoer Nederland. Natuurlijk verandert er wel het een en ander, maar al met al zullen we een geleidelijke overgang van het SKTB-keurmerk naar onze eigen kwaliteitsnorm kunnen realiseren”, aldus Michel.

Met een goed gevoel

De komende maanden wordt toegewerkt naar dat eindpunt op 1 januari 2020. Dat gebeurt niet in mineur, maar juist met een goed gevoel. SKTB is immers overbodig omdat de eigen doelen zijn gerealiseerd. “De hele touringcarbranche heeft kwaliteit en veiligheid nu op het peil gebracht dat we vroeger voor ogen hadden”, stelt Michel. “Veel daarvan is tegenwoordig ook in de wet verankerd en de touringcar is uitgegroeid tot een heel veilig vervoersmiddel. Dus we houden er straks weliswaar mee op, maar dat doen we wel in tevredenheid over alles wat er in de afgelopen 26 jaar is bereikt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven heft zichzelf op”

Viptouringcar.nl|07.11.19|10:49

Dank aan het SKTB voor de bijdrage aan de branche.

Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven heft zichzelf op | TaxiPro
Touringcar, passagiers

Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven heft zichzelf op

Passagiers in een touringcar, foto ter illustratie. Foto: TaxiPro (VK)

De Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven (SKTB) en het bijbehorende keurmerk houden na ruim een kwart eeuw op te bestaan. De kwaliteit en veiligheid die SKTB nastreefde, zijn inmiddels vastgelegd binnen Busvervoer Nederland. Reden dus om de activiteiten per 1 januari 2020 te staken, maar wel in tevredenheid over wat bereikt is.

“De touringcarsector, verenigd in Busvervoer Nederland, vindt kwaliteit zo vanzelfsprekendheid dat zij van mening is dat kwaliteitseisen een voorwaarde moeten zijn voor het lidmaatschap van de branchevereniging”, legt Hilbert Michel namens SKTB uit. “Daarom ontwikkelde Busvervoer Nederland in de afgelopen jaren een op SKTB lijkende kwaliteitsnorm, die met behulp van de ISO 9001-norm op naleving kan worden gecontroleerd. Tussen de norm van Busvervoer Nederland en het keurmerk van SKTB zit nauwelijks licht.”

Toegevoegde waarde

En daarmee zijn SKTB en het bijbehorende keurmerk dus eigenlijk overbodig geworden, want niemand in de sector heeft behoefte aan een norm en een keurmerk die naast elkaar bestaan en eigenlijk hetzelfde voorschrijven. Michel: “Wel zijn we gaan bekijken of we op andere manieren van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de sector. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu-eisen, klantbeoordelingen of transparantie. Daar zagen veel ondernemers best wel wat in, maar niet in die zin om er het keurmerk voor aan te willen houden. Daarom heeft het bestuur besloten met SKTB te stoppen.”

Inmiddels zijn alle keurmerkhouders over dat besluit geïnformeerd en is het onderwerp ook op de jaarlijkse ledenvergadering van Busvervoer Nederland besproken. “We benaderen als branchevereniging aanbesteders en verzekeraars die om SKTB-keurmerk vroegen dat onze eigen kwaliteitsnorm daarvoor in de plaats gekomen is. En eigenlijk zijn alle keurmerkhouders ook lid van Busvervoer Nederland. Natuurlijk verandert er wel het een en ander, maar al met al zullen we een geleidelijke overgang van het SKTB-keurmerk naar onze eigen kwaliteitsnorm kunnen realiseren”, aldus Michel.

Met een goed gevoel

De komende maanden wordt toegewerkt naar dat eindpunt op 1 januari 2020. Dat gebeurt niet in mineur, maar juist met een goed gevoel. SKTB is immers overbodig omdat de eigen doelen zijn gerealiseerd. “De hele touringcarbranche heeft kwaliteit en veiligheid nu op het peil gebracht dat we vroeger voor ogen hadden”, stelt Michel. “Veel daarvan is tegenwoordig ook in de wet verankerd en de touringcar is uitgegroeid tot een heel veilig vervoersmiddel. Dus we houden er straks weliswaar mee op, maar dat doen we wel in tevredenheid over alles wat er in de afgelopen 26 jaar is bereikt.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Stichting Keurmerk Touringcarbedrijven heft zichzelf op”

Viptouringcar.nl|07.11.19|10:49

Dank aan het SKTB voor de bijdrage aan de branche.