sneeuw, verkeer

ANWB: ‘Complete chaos op wegen Randstad door sneeuw’

DEN HAAG – De ANWB waarschuwt iedereen die de weg op wil, zich af te vragen of dat wel echt moet.  Een woordvoerder van de dienst sprak tegen half een vrijdagmiddag van een ”complete chaos” op de snelwegen in de hele Randstad en Utrecht en van een ”dramatische” toestand.

Het verkeer op zowel de knooppunten Oudenrijn bij Utrecht als het Prins Clausplein bij Den Haag staat volledig vast. Dat zijn twee belangrijke knooppunten in het snelwegennet.

”Iedereen moet zich afvragen of hij wel wil vertrekken. Neem voor vertrek contact op met de plaats van bestemming om te horen hoe het daar is”, aldus de woordvoerder tegen het ANP.

Volgens hem begint de situatie ”problematisch” te worden. Rond half een stond er nog steeds tegen de tweehonderd kilometer file op de Nederlandse wegen.

Het openbaarvervoerbedrijf GVB zette vrijdag aan het begin van de middag alle bussen die in Amsterdam en omgeving rijden, aan de kant. In verband met de gladheid is het volgens een woordvoerster niet meer verantwoord om door te rijden.

Om 12.30 uur werd de beslissing genomen om alle bussen van de weg te halen. ”Afhankelijk van de lokale situatie op de weg konden chauffeurs hun ronde afmaken en de bus in de remise parkeren, of moesten ze onderweg de bus stilzetten.” Het metro- en tramverkeer in de hoofdstad ondervindt geen hinder van de sneeuwval.

De busdienstregeling in Noord-Holland Noord is door de sneeuwval verstoord. Connexxion laat weten dat busreizigers in Zaandam rekening moeten houden met vertraging tot 45 minuten. In Alkmaar rijden de bussen met vijftien tot dertig minuten vertraging.

In Rotterdam rijden de bussen van openbaarvervoersmaatschappij RET niet meer op Rotterdam-Zuid. Volgens de buschauffeurs is het niet meer verantwoord om nu nog te rijden.

Ook buslijn 32 van Rotterdam-Noord richting het centrum is voorlopig stilgelegd, omdat die over de Willemsbrug gaat en dat is te risicovol, aldus de woordvoerder.

Vanaf elf uur kwamen er op het hoofdkantoor van de RET berichten van buschauffeurs op Rotterdam-Zuid binnen dat het te gevaarlijk werd op de weg. Daarop is besloten om de bussen naar binnen te halen.

De meeste taxi’s in de besneeuwde regio’s rijden wel gewoon. Al hebben zij erg veel last van de slechte omstandigheden.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.