TCA, Taxi Centrale Amsterdam, taxi, taxichauffeur, RAI

Ombudsman: Ook andere taxibedrijven kans geven bij RAI

AMSTERDAM –  Niet alleen TCA-taxichauffeurs, maar bijvoorbeeld ook andere TTO-organisaties moeten een kans krijgen klanten op te pikken bij de RAI Amsterdam. Dat vindt gemeentelijke Ombudsman Ulco van de Pol. Hij onderschrijft wel het belang van regulering van het verkeer, inclusief de taxistromen.

De ombudsman boog zich over de kwestie na een klacht van een chauffeur die niet bij TCA is aangesloten. Bij evenementen mogen niet aangesloten taxi-ondernemers geen klanten oppikken op het RAI-terrein.

Juridische gronden

Omdat de juridische gronden waarop de regel is gebaseerd door de gemeente onduidelijk uitgelegd worden, is het niet zeker dat de maatregel TCA het alleenrecht te geven op een rechtsgeldige manier tot stand is gekomen, zo vindt de Ombudsman.

Nu is het zo dat de erfpachtconstructie van de RAI de basis vormt voor de uitsluiting. Die regelt dat het RAI-terrein als privé-terrein moet worden gezien tijdens evenementen en dus mag RAI zelf bepalen wie toegelaten wordt op het terrein. De Ombudsman vindt echter dat uitsluiting van andere taxichauffeurs door de gemeente eigenlijk geregeld moet worden in de wegenverkeerswet.

TCA-taxichauffeurs

Dat betekent echter dat de gemeente als overheidsinstantie rekening moet houden met de belangen van de niet bij TCA-aangesloten taxichauffeurs. Dat is hier niet gebeurd, naar oordeel van de Ombudsman. “Vanuit de positie van de gemeente, had voorop moeten staan dat belangstellende taxiondernemers een faire kans op deelname zou worden gegund”, schrijft hij in het rapport.

De RAI heeft bij een evenement circa 600 taxi’s per uur nodig voor het vervoeren van alle bezoekers. Gezocht werd dan ook naar een partij die dat kan leveren, zegt de gemeente. Daarvoor was maar één partij geschikt in Amsterdam, namelijk de TCA. Maar volgens de Ombudsman kunnen bijvoorbeeld ook TTO’s straks aan de eisen voldoen.

TTO-organisatie

Hij vindt dan ook dat de juridische basis TCA het alleenrecht te geven klanten op te pikken nader uitgelegd moet worden. Tevens moet andere taxi-ondernemers die over genoeg chauffeurs beschikken, zoals een toekomstige TTO-organisatie, ook een kans worden gegund deel te nemen aan de evalutatie van de maatregel.

De gemeentelijke Ombudsman is geen rechter, de overheid is niet verplicht om gevolgen te verbinden aan zijn uitspraken.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Ombudsman: Ook andere taxibedrijven kans geven bij RAI”

ruud|01.06.11|13:26

Na ruim 19 maanden geleden een gemotiveerde en onderbouwde klacht te hebben ingediend bij de NMA lijkt er nu wat te gaan gebeuren. Niets ten nadele van de TCA omdat ieder zinnig mens snapt dat de ergenissen en overlast van voorheen nooit meer mogen terugkomen. Echter een onacceptabele situatie als ondernemers hun eigen klanten niet kunnen ophalen en dus sprake is van oneigelijke concurentie.
Ruud

F. Schutte|02.06.11|09:23

Beste Ruud,

Je kunt wel degelijk jouw eigen klanten ophalen tijdens evenementen bij de Amsterdam-RAI. Hiervoor moet je even bellen naar: 020-5491410
Dit nummer is doorgegeven aan de diverse taxi groepen zoals MTA, TZA, TCM e.a.

Mvg,

F. Schutte,
Taxi HAF / TZA / Aemstel Taxi

ruud|02.06.11|21:31

Best F.Schutte,
Probleem is dat er pas na vele klachten div. partijen hierover werden geïnformeerd. Het kwaad was toen al geschied.Boze opdrachtgevers! Veel partijen van buiten Amsterdam waren onkundig over deze info. Passagiers stonden te wachten voor noppes met alle gevolgen van dien. In de ochtendspits het terrein op mogen en dan beperkingen toepassen bij het ophalen is niet uit te leggen aan de klant. Vlg schrijven van de RAI zou er worden gewerkt aan een oplossing (besteld vervoer)

Ruud