FNV
cao besloten busvervoer

FNV kondigt nieuwe stakingen touringcarchauffeurs aan

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

Touringcarchauffeurs van Arriva Touring, die op Schiphol de ritten van passagiers tussen terminal en vliegtuigen verzorgen, leggen woensdag het werk neer. Dat meldt FNV. Volgens de vakbond doen ze dat omdat ze een betere cao Besloten Busvervoer willen.

De chauffeurs willen onder meer een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand en dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Verder willen ze dat alle diensten 100 procent uitbetaald worden. “Nu zijn er diensten van zes uur, maar de chauffeurs krijgen er maar vijf uitbetaald”, zegt Lutz Kressin, bestuurder FNV Toer, daarover. “Dat is echt niet meer van deze tijd.” Verder willen de chauffeurs een werkdag van maximaal twaalf uur en dat de contracturen worden aangepast bij structureel overwerken.

Hoge werkdruk

In de touringcarsector werken volgens FNV ongeveer drieduizend mensen, maar door het grote personeelstekort is de werkdruk hoog. De enige oplossing volgens de vakbond is een eerlijke en aantrekkelijke cao. “Dan wordt het voor nieuwe chauffeurs weer interessant om in de sector te komen werken en voor bestaande om te blijven”, aldus Kressin.

De actie sluit volgens FNV aan bij eerdere acties in de sector, waaronder een landelijk staking in Ede vorige maand. Volgens Kressin namen destijds ongeveer honderd touringcarchauffeurs deel aan de staking. De chauffeurs staken woensdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

“Uitstekend” eindbod

De werkgevers, verenigd in Busvervoer Nederland (BVN), hebben laten weten bij hun eerdere standpunt te blijven. Zij zijn nog steeds verbaasd over het feit dat de vakbonden het laatste cao-bod hebben afgewezen. Daarnaast spreken de werkgevers over een ‘uitstekend’ eindbod. “We gaan met het bod verder dan andere cao’s die nu in andere sectoren wel worden afgesloten en we bieden meer dan de kerninflatie”, zei BVN-voorzitter Bertho Eckhardt daar destijds over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

FNV kondigt nieuwe stakingen touringcarchauffeurs aan | TaxiPro
FNV
cao besloten busvervoer

FNV kondigt nieuwe stakingen touringcarchauffeurs aan

Stakende FNV-leden. Foto ter illustratie. Foto: Sander van Vliet

Touringcarchauffeurs van Arriva Touring, die op Schiphol de ritten van passagiers tussen terminal en vliegtuigen verzorgen, leggen woensdag het werk neer. Dat meldt FNV. Volgens de vakbond doen ze dat omdat ze een betere cao Besloten Busvervoer willen.

De chauffeurs willen onder meer een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand en dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Verder willen ze dat alle diensten 100 procent uitbetaald worden. “Nu zijn er diensten van zes uur, maar de chauffeurs krijgen er maar vijf uitbetaald”, zegt Lutz Kressin, bestuurder FNV Toer, daarover. “Dat is echt niet meer van deze tijd.” Verder willen de chauffeurs een werkdag van maximaal twaalf uur en dat de contracturen worden aangepast bij structureel overwerken.

Hoge werkdruk

In de touringcarsector werken volgens FNV ongeveer drieduizend mensen, maar door het grote personeelstekort is de werkdruk hoog. De enige oplossing volgens de vakbond is een eerlijke en aantrekkelijke cao. “Dan wordt het voor nieuwe chauffeurs weer interessant om in de sector te komen werken en voor bestaande om te blijven”, aldus Kressin.

De actie sluit volgens FNV aan bij eerdere acties in de sector, waaronder een landelijk staking in Ede vorige maand. Volgens Kressin namen destijds ongeveer honderd touringcarchauffeurs deel aan de staking. De chauffeurs staken woensdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

“Uitstekend” eindbod

De werkgevers, verenigd in Busvervoer Nederland (BVN), hebben laten weten bij hun eerdere standpunt te blijven. Zij zijn nog steeds verbaasd over het feit dat de vakbonden het laatste cao-bod hebben afgewezen. Daarnaast spreken de werkgevers over een ‘uitstekend’ eindbod. “We gaan met het bod verder dan andere cao’s die nu in andere sectoren wel worden afgesloten en we bieden meer dan de kerninflatie”, zei BVN-voorzitter Bertho Eckhardt daar destijds over.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.