Ophef in Etten-Leur omdat Dutax leerlingen gaat vervoeren

ETTEN-LEUR – Er is ophef onstaan in de gemeente Etten-Leur omdat vervoersbedrijf Dutax, dat vorig jaar in opspraak kwam omdat een chauffeur regelmatig minderjarigen misbruikte, daar het leerlingenvervoer op zich neemt na een aanbesteding.

Ouders die van de kwestie op de hoogte waren, maken zich zorgen. “Wat heeft zo’n bewijs van goed gedrag dan nog voor nut”, vragen ze zich af. Ook wethouder Schouw is geschrokken. “Ik ga meteen contact opnemen met de rest van het college. Ik wist het niet en ik weet ook niet of dit bekend was in de rest van onze organisatie. De integriteit van chauffeurs zal goed moeten worden onderzocht”, kondigt hij aan in dagblad BN/DeStem.

De chauffeur was werkzaam in Dordrecht en is ontslagen. Hij kreeg door het gebruik van valse namen weer een Verklaring Omtrent Gedrag die hij nodig heeft voor een chauffeurspas. Dutax gaat het komende schooljaar het volledige leerlingenvervoer van Etten-Leur op zich nemen.

“Alle personen die bij Dutax in dienst zijn dienen in het bezit te zijn van een chauffeurspas, verstrekt door de overheid. Of binnen gestelde periodes met een leer-werktraject daarvan in het bezit te komen”, reageert Dutax op de kwestie die was aangekaart door Peter de Vries. “Een dergelijke pas wordt door de overheid niet verstrekt dan nadat een verklaring omtrent Goed Gedrag is afgegeven door diezelfde overheid. De in de uitzending genoemde persoon was sinds augustus 2008 bij Dutax in dienst, na een eerder kort dienstverband, en beschikte over een chauffeurspas.”

Vanaf september worden ongeveer tweehonderd kinderen vanuit Etten-Leur naar hun school of dagopvang vervoerd. Tot nu toe was het vervoer in handen van drie bedrijven. Dutax en Taxi Goverde hadden een klein aandeel; het overgrote deel van de kinderen werd vervoerd door Bios-Brabant. Maar mede vanwege het grote aantal klachten over dát bedrijf, besloot de gemeente na een aanbesteding met Dutax in zee te gaan als enige vervoerder.

De reden dat de gemeente het contract met Bios-Brabant niet heeft verlengd is omdat ouders steen en been zouden klagen. Chauffeurs zouden de kinderen afbekken, bij vertraging de ouders niets laten weten en alleen maar oog hebben voor de auto. De gemeente wil de kwaliteit van het leerlingenvervoer zeer zeker verbeteren, maar erkent tegelijkertijd bij monde van wethouder Bernd Roks dat het gezien het beperkte budget ‘a hell of a job’ wordt. Zaken als een begeleider in de taxi zijn daarmee niet mogelijk.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Ophef in Etten-Leur omdat Dutax leerlingen gaat vervoeren”

Ingrid|27.05.10|11:26

Niet te geloven,in wat voor werled leven we,
Heb hier even geen woorden voor.

moeder|12.06.10|19:13

AAN ZULKE CHAUFFEURS MOET JE DAN JE KIND TOE VERTROUWEN
HET IS OOK GROTE FLAUWEKUL DAT ZO IEMAND EEN VALSE NAAM OP KAN GEVEN
DIE VERKLARING OMTRENT GEDRAG KOMT VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE
NOU DAAR KUN JE ECHT GEEN VALSE NAAM OPGEVEN DIE ZIEN TOCH OOK DAT JE NAAM NIET KLOPT BIJ JE ADRES
HET IS NU JUNI 2010 EN DE OUDERS KLAGEN OOK STEEN EN BEEN OVER DUTAX DIE KINDEREN HEBBEN SOMS GEWOON DRIE KEER PER WEEK EEN ANDERE CHAUFFEUR
IS HELEMAAL NIET GOED VOOR KINDEREN MET EEN BEPERKING

Vader|21.06.10|22:17

Over dutax niets dan lovende woorden het is een goed en eerlijk bedrijf waar zorg voor de kinderen voorop staat mijn kind rijd al een tijdje mee en ja ze hebben soms verschillende chauffeurs maar allen zijn goed opgeleid. En dat er zo`n gek die zedendiliquent was een verklaring voor goed gedrag kan krijgen bij de justitie is een fout van justitioe dit kan en mag je niet in de schoenen van een taxibderijf schuiven het enige want hun hoeven enbehoren te vragen is een geldige chauffeurspas met een verklaring omtrent gedrag en als je die kan weerleggen zie ik niet in waar dutax een fout heeft begaan ik begrijp het wel jullie willen allemaal het beste voor je kind ik ook maar ik zweer bij dutax altijd al een goede vervoerder geweest afzender een tevrede vader