taxi, tarief, taxirit, taxichauffeur, prijs

NEA-index wordt begin november bekendgemaakt

De NEA-index wordt dit jaar naar alle waarschijnlijkheid in de eerste week van november bekendgemaakt. Dan is er duidelijkheid of het concept-akkoord over de nieuwe CAO Taxivervoer ondersteund wordt door de sociale partners. En kan dus de nullijn voor taxichauffeurs meegerekend worden in het indexcijfer voor 2014. Normaal gesproken wordt de NEA-index half oktober bekendgemaakt.

De NEA-index is heel belangrijk voor de taxibranche, omdat het tarief in veel vervoerscontracten hiermee geïndexeerd wordt. In opdracht van Sociaal Fonds Taxi maakt NEA daartoe jaarlijks een overzicht van de laatste gemiddelde kostenontwikkelingen voor het taxivervoer.

NEA-index

Mochten de sociale partners akkoord gaan met de huidige cao-voorstellen, dan zal de NEA-inex naar alle waarschijnlijkheid dit jaar zeer laag uitvallen. De loonkosten maken immers het grootste deel van de totale kosten bij taxibedrijven uit. Als de lonen gelijk blijven, heeft dat grote invloed op de index.

De afgelopen jaren was de NEA-index hoger dan de inflatie. Dat komt omdat het salaris van taxichauffeurs fors is gestegen. Zo bedroeg de NEA-index de afgelopen jaren 6,5%, 5,8% en 3,2%. Overigens wordt niet bij alle vervoerscontracten het tarief jaarlijks verhoogd met NEA, ook al is dat wel afgesproken. Opdrachtgevers dwingen opdrachtnemers in sommige gevallen met minder genoegen te nemen. In dit geval moet de taxi-ondernemer de hogere kosten uit eigen zak betalen.

CAO-afspraken

Chauffeurs krijgen volgens de concept-cao-afspraken volgend jaar geen loonsverhoging, in 2015 slechts 1% erbij en een eenmalige uitkering van € 75 bruto. Dat betekent dat de NEA-index zowel voor 2014 als voor 2015 naar verwachting onder de inflatie blijft. 

Bart Pals

Lees ook: Vakbonden en KNV Taxi dicht bij principe-akkoord over ‘sobere cao’

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.