Annemarie Jorritsma, Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG

Gemeenten willen dat kabinet decentralisatie zorg wijzigt

Gemeenten omarmen de gedachte achter de decentralisatie van de zorg nog steeds, maar niet het kabinetsvoorstel zoals het er nu ligt. Dat zegt VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. “Gemeenten zijn al heel ver in de voorbereiding. Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.”

Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel ondersteunt de bezwaren van de VNG, vult Jorritsma aan.

Bezwaren

De drie belangrijkste bezwaren van gemeenten bij de huidige voorstellen zijn:

  1. Er is onvoldoende waarborg voor samenwerking met zorgverzekeraars. Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend met afschuifrisico’s als gevolg, waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
  2. De huidige budgettaire kaders, met overgangsrechten voor de burger maar zonder overgangsmaatregelen voor de gemeenten, plaatsen gemeenten voor niet te dragen financiële risico’s.
  3. Het ontbreken van regie van het kabinet op de drie decentralisaties

Kabinet

Jorritsma: “Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden.” De VNG legt de zorgen nu bij het kabinet neer. “Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet.”

Ruim 300 gemeenten hebben gereageerd op de VNG-ledenraadpleging Wmo/persoonlijke verzorging. De raadpleging betreft het in december bereikte overlegresultaat van de VNG met staatssecretaris Van Rijn (VWS). Van de reagerende gemeenten stemt 33% in met het overlegresultaat, 67% niet.

Decentralisatie

Gemeenschappelijk zijn de zorgen van gemeenten over de wijze waarop de decentralisatie van taken van Rijkswege vorm krijgt. De VNG ontving vooral ‘ja, mits’- en ‘nee, tenzij’- toelichtingen op de uitgebrachte stemmen.

De VNG-commissie Gezondheid & Welzijn bespreekt donderdag (16 januari) de resultaten van de ledenraadpleging. De commissie adviseert het VNG-bestuur over de te nemen vervolgstappen. Het bestuur neemt op vrijdag 17 januari een definitief besluit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Gemeenten willen dat kabinet decentralisatie zorg wijzigt”

Tjerk Vinckx|20.01.14|17:59

Wat kan een mens veranderen, dat had Jorritsma (bijnaam Minister van Chaos) in 1999 moeten verkondigen:

Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier met bestaande taxiondernemers omgaan en ondersteunen dan voorspel ik u dat zij daar de dupe van worden.

Hoogst mogelijke minachting !!!!!
Tjerk Vinckx
taxiondernemer sinds 1984.

Gemeenten willen dat kabinet decentralisatie zorg wijzigt | TaxiPro
Annemarie Jorritsma, Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG

Gemeenten willen dat kabinet decentralisatie zorg wijzigt

Gemeenten omarmen de gedachte achter de decentralisatie van de zorg nog steeds, maar niet het kabinetsvoorstel zoals het er nu ligt. Dat zegt VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. “Gemeenten zijn al heel ver in de voorbereiding. Maar het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken. Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.”

Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel ondersteunt de bezwaren van de VNG, vult Jorritsma aan.

Bezwaren

De drie belangrijkste bezwaren van gemeenten bij de huidige voorstellen zijn:

  1. Er is onvoldoende waarborg voor samenwerking met zorgverzekeraars. Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend met afschuifrisico’s als gevolg, waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
  2. De huidige budgettaire kaders, met overgangsrechten voor de burger maar zonder overgangsmaatregelen voor de gemeenten, plaatsen gemeenten voor niet te dragen financiële risico’s.
  3. Het ontbreken van regie van het kabinet op de drie decentralisaties

Kabinet

Jorritsma: “Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden.” De VNG legt de zorgen nu bij het kabinet neer. “Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet.”

Ruim 300 gemeenten hebben gereageerd op de VNG-ledenraadpleging Wmo/persoonlijke verzorging. De raadpleging betreft het in december bereikte overlegresultaat van de VNG met staatssecretaris Van Rijn (VWS). Van de reagerende gemeenten stemt 33% in met het overlegresultaat, 67% niet.

Decentralisatie

Gemeenschappelijk zijn de zorgen van gemeenten over de wijze waarop de decentralisatie van taken van Rijkswege vorm krijgt. De VNG ontving vooral ‘ja, mits’- en ‘nee, tenzij’- toelichtingen op de uitgebrachte stemmen.

De VNG-commissie Gezondheid & Welzijn bespreekt donderdag (16 januari) de resultaten van de ledenraadpleging. De commissie adviseert het VNG-bestuur over de te nemen vervolgstappen. Het bestuur neemt op vrijdag 17 januari een definitief besluit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Gemeenten willen dat kabinet decentralisatie zorg wijzigt”

Tjerk Vinckx|20.01.14|17:59

Wat kan een mens veranderen, dat had Jorritsma (bijnaam Minister van Chaos) in 1999 moeten verkondigen:

Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier met bestaande taxiondernemers omgaan en ondersteunen dan voorspel ik u dat zij daar de dupe van worden.

Hoogst mogelijke minachting !!!!!
Tjerk Vinckx
taxiondernemer sinds 1984.