AxiTaxi, Edo, Mustapha, salaris, taxichauffeur

AxiTaxi over het juiste salaris voor taxichauffeurs

Loon is belangrijk, want daar leven de meeste taxichauffeurs van. “Je moet het op tijd krijgen en het moet kloppen. Helaas gaat dat nog wel eens mis”, weet AxiTaxi. “Zeker als je meeruren hebt gemaakt, want dan is de berekening wat lastiger. Dat neemt niet weg dat je recht hebt op betaling voor de uren die je hebt gewerkt.”

Als het goed is staat alles netjes op je loonstrook. Daarop kun je precies zien hoeveel uren je hebt gewerkt en wat dat je oplevert. Ook je tredes moeten kloppen. “Weet je zeker of je in de juist loonschaal bent ingedeeld? Twijfel je? Bel ons en we zoeken het samen uit”, zegt AxiTaxi tegen alle taxichauffeurs in loondienst.

Bekijk de uitleg van Edo en Moustapha over dit onderwerp:

Het juiste loon

Krijg je wat je verdient? En waar je recht op hebt? Op je loonstrook staat in welke loonschaal je zit. Belangrijk is ook dat je ervaringsjaren meetellen. Hoe meer ervaring, hoe hoger je loonschaal.

Op tijd betalen

Je werkgever moet je loon op tijd betalen. Uiterlijk moet het loon van bijvoorbeeld de maand september op 1 oktober op je rekening staan. Veel werkgevers werken trouwens met een voorschot. Dan krijg je dus je vaste loon vooruit. In de maand daarna worden dan de meeruren en dergelijke verrekend. Dat komt bovenop je normale loon.

Juiste trede

Je trede moet kloppen met het aantal jaren dat je werkt. Je gaat elk jaar een trede omhoog, dus dat kun je zo nagaan. Denk je dat er iets niet klopt? Bel ons en we controleren samen of dat zo is.

Meeruren

Meeruren maken, betekent dat je meer loon of meer vrije tijd krijgt. Daar heb je recht op. Kijk goed na of je de meeruren exact betaald krijgt. Ook mag er tussen het maken van de meeruren en het betalen niet teveel tijd zitten. Hooguit een maand.

Hoe weet ik of ik in de juiste trede zit?

Daar kan de afdeling Personeelszaken je bij helpen. Het staat ook op je loonstrook. Als je denkt dat het niet klopt, kan AxiTaxi je helpen om het uit te zoeken. Je kunt ook de looncalculator gebruiken. Die vind je hier.

Mijn baas betaalt vaak te laat. Kan ik daar iets aan veranderen?

Waarschijnlijk is dit een probleem dat je niet alleen hebt. Vraag eens aan collega’s hoe het zit en of het al lang zo is. Er kunnen allerlei redenen voor zijn, maar het mag niet. Dus als het vaak gebeurt, mail of bel AxiTaxi.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. AxiTaxi wil samen met taxichauffeurs checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “AxiTaxi over het juiste salaris voor taxichauffeurs”

Duco Douwstra|13.01.15|15:00

Het zou mooi zijn als er goede begeleiding komt.Sommige taxibedrijven ontstaan spontaan van 1 auto naar 10+ of zo.Voordat je het weet moet je ineens weten hoe het werkt met loondienst plus alle ingewikkelde berekeningen.Als plotseling SFT langskomt bij een bedrijf waar alle chauffeurs dik tevreden zijn en die constateert dat er door onkunde en wederzijds goedvinden te weinig uren zijn uitbetaald,dan zonder pardon € 12000,00 boete en soms einde bedrijf.Oftewel iedereen de Lul.Behalve SFT kassa.

Yvonne de Jonge-Meij|15.01.15|14:20

Bij mijn voormalige werkgever Stertax Nijmegen was het loon standaard 1 à 2 maanden te laat. Vakantiegeld 6 tot 8 maanden te laat. Overuren kende ze niet. Failliet en toch weer verder met een andere BV. Nu alleen met zzpérs. Ben benieuwd of nu wel alles netjes gaat. Of de BTW, loonbelasting etc. wel voldaan wordt. Vorig faillissement wordt waarschijnlijk 27 januari 2015 opgeheven zonder dat curator de boekhouding etc. heeft gezien? Belachelijk!!!!

Peter de Jonge

Duco Douwstra|16.01.15|19:06

Als personeel klaagt dan moet er zeker en snel worden ingegrepen.Dan moeten bonden en SFT zo snel en zo goed mogelijk.Dat is iets anders dan een situatie dat het personeel samen met de eigenaar het bedrijf overeind proberen te houden.Omdat ze alles netjes en eerlijk doen,blijkt bij controle dat het personeel zich extra ingespannen heeft maar met wederzijds goedvinden niet elk uurtje betaald hebben gekregen. Dus dat is een hele andere situatie Yvonne.Maar triest hoe het bij Stertax is gegaan

Yvonne de Jonge-Meij|17.01.15|11:17

SFT was ingeschakeld. Hebben een kantongerecht aangespannen en gewonnen, en verder niets mee gedaan. Zelf heb ik het faillissement aangevraagd en deze is uitgesproken. Ondanks géén overleg van bescheiden aan curator wordt waarschijnlijk eind januari het faillissement opgeheven. Onbegrijpelijk dat dit kan. Begrijpen jullie het????? Zie faillissementsverslagen F 05/14/660.
Peter de Jonge

Petrus PK Kerstens|18.01.15|11:46

Verder met ZZP-ers ? Hebben die dan wel alle papieren voor een zelfstandig taxibedrijf ?

En verder : wat een watjes daar, als ik op de eerste van de maand geen salaris heb gehad, dan wordt er zeker geen meter meer gereden en gaat de auto mee naar een geheime afgesloten garage als retentierecht.

Yvonne de Jonge-Meij|18.01.15|12:01

Inschrijven bij de kamer van koophandel, vervolgens in een BV met de benodigde papieren, en rijden maar! Goed geregeld hè Petrus. Alles is zo krom als wat. Heb je faillissementsverslagen al gelezen? Stertax, Dhr. van Zwaaij, denkt gewonnen te hebben, Maar hij is er nog niet!!!!

Peter de Jonge

AxiTaxi over het juiste salaris voor taxichauffeurs | TaxiPro
AxiTaxi, Edo, Mustapha, salaris, taxichauffeur

AxiTaxi over het juiste salaris voor taxichauffeurs

Loon is belangrijk, want daar leven de meeste taxichauffeurs van. “Je moet het op tijd krijgen en het moet kloppen. Helaas gaat dat nog wel eens mis”, weet AxiTaxi. “Zeker als je meeruren hebt gemaakt, want dan is de berekening wat lastiger. Dat neemt niet weg dat je recht hebt op betaling voor de uren die je hebt gewerkt.”

Als het goed is staat alles netjes op je loonstrook. Daarop kun je precies zien hoeveel uren je hebt gewerkt en wat dat je oplevert. Ook je tredes moeten kloppen. “Weet je zeker of je in de juist loonschaal bent ingedeeld? Twijfel je? Bel ons en we zoeken het samen uit”, zegt AxiTaxi tegen alle taxichauffeurs in loondienst.

Bekijk de uitleg van Edo en Moustapha over dit onderwerp:

Het juiste loon

Krijg je wat je verdient? En waar je recht op hebt? Op je loonstrook staat in welke loonschaal je zit. Belangrijk is ook dat je ervaringsjaren meetellen. Hoe meer ervaring, hoe hoger je loonschaal.

Op tijd betalen

Je werkgever moet je loon op tijd betalen. Uiterlijk moet het loon van bijvoorbeeld de maand september op 1 oktober op je rekening staan. Veel werkgevers werken trouwens met een voorschot. Dan krijg je dus je vaste loon vooruit. In de maand daarna worden dan de meeruren en dergelijke verrekend. Dat komt bovenop je normale loon.

Juiste trede

Je trede moet kloppen met het aantal jaren dat je werkt. Je gaat elk jaar een trede omhoog, dus dat kun je zo nagaan. Denk je dat er iets niet klopt? Bel ons en we controleren samen of dat zo is.

Meeruren

Meeruren maken, betekent dat je meer loon of meer vrije tijd krijgt. Daar heb je recht op. Kijk goed na of je de meeruren exact betaald krijgt. Ook mag er tussen het maken van de meeruren en het betalen niet teveel tijd zitten. Hooguit een maand.

Hoe weet ik of ik in de juiste trede zit?

Daar kan de afdeling Personeelszaken je bij helpen. Het staat ook op je loonstrook. Als je denkt dat het niet klopt, kan AxiTaxi je helpen om het uit te zoeken. Je kunt ook de looncalculator gebruiken. Die vind je hier.

Mijn baas betaalt vaak te laat. Kan ik daar iets aan veranderen?

Waarschijnlijk is dit een probleem dat je niet alleen hebt. Vraag eens aan collega’s hoe het zit en of het al lang zo is. Er kunnen allerlei redenen voor zijn, maar het mag niet. Dus als het vaak gebeurt, mail of bel AxiTaxi.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. AxiTaxi wil samen met taxichauffeurs checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “AxiTaxi over het juiste salaris voor taxichauffeurs”

Duco Douwstra|13.01.15|15:00

Het zou mooi zijn als er goede begeleiding komt.Sommige taxibedrijven ontstaan spontaan van 1 auto naar 10+ of zo.Voordat je het weet moet je ineens weten hoe het werkt met loondienst plus alle ingewikkelde berekeningen.Als plotseling SFT langskomt bij een bedrijf waar alle chauffeurs dik tevreden zijn en die constateert dat er door onkunde en wederzijds goedvinden te weinig uren zijn uitbetaald,dan zonder pardon € 12000,00 boete en soms einde bedrijf.Oftewel iedereen de Lul.Behalve SFT kassa.

Yvonne de Jonge-Meij|15.01.15|14:20

Bij mijn voormalige werkgever Stertax Nijmegen was het loon standaard 1 à 2 maanden te laat. Vakantiegeld 6 tot 8 maanden te laat. Overuren kende ze niet. Failliet en toch weer verder met een andere BV. Nu alleen met zzpérs. Ben benieuwd of nu wel alles netjes gaat. Of de BTW, loonbelasting etc. wel voldaan wordt. Vorig faillissement wordt waarschijnlijk 27 januari 2015 opgeheven zonder dat curator de boekhouding etc. heeft gezien? Belachelijk!!!!

Peter de Jonge

Duco Douwstra|16.01.15|19:06

Als personeel klaagt dan moet er zeker en snel worden ingegrepen.Dan moeten bonden en SFT zo snel en zo goed mogelijk.Dat is iets anders dan een situatie dat het personeel samen met de eigenaar het bedrijf overeind proberen te houden.Omdat ze alles netjes en eerlijk doen,blijkt bij controle dat het personeel zich extra ingespannen heeft maar met wederzijds goedvinden niet elk uurtje betaald hebben gekregen. Dus dat is een hele andere situatie Yvonne.Maar triest hoe het bij Stertax is gegaan

Yvonne de Jonge-Meij|17.01.15|11:17

SFT was ingeschakeld. Hebben een kantongerecht aangespannen en gewonnen, en verder niets mee gedaan. Zelf heb ik het faillissement aangevraagd en deze is uitgesproken. Ondanks géén overleg van bescheiden aan curator wordt waarschijnlijk eind januari het faillissement opgeheven. Onbegrijpelijk dat dit kan. Begrijpen jullie het????? Zie faillissementsverslagen F 05/14/660.
Peter de Jonge

Petrus PK Kerstens|18.01.15|11:46

Verder met ZZP-ers ? Hebben die dan wel alle papieren voor een zelfstandig taxibedrijf ?

En verder : wat een watjes daar, als ik op de eerste van de maand geen salaris heb gehad, dan wordt er zeker geen meter meer gereden en gaat de auto mee naar een geheime afgesloten garage als retentierecht.

Yvonne de Jonge-Meij|18.01.15|12:01

Inschrijven bij de kamer van koophandel, vervolgens in een BV met de benodigde papieren, en rijden maar! Goed geregeld hè Petrus. Alles is zo krom als wat. Heb je faillissementsverslagen al gelezen? Stertax, Dhr. van Zwaaij, denkt gewonnen te hebben, Maar hij is er nog niet!!!!

Peter de Jonge