ZCN trekt kort geding Publiek Vervoer in

Het kort geding van ZCN tegen de aanbesteding van Publiek Vervoer Groningen Drenthe gaat niet door. Omdat onlangs de inschrijfperiode voor deze aanbesteding werd verlengd, is er ruimte ontstaan om de kwestie alsnog voor te leggen aan de Commissie van Aanbestedingsexperts. Dat geniet de voorkeur  van de vervoerder, omdat de commissie veel meer dan de rechter tot een inhoudelijke  beoordeling kan komen.

BIOS-bedrijf ZCN spande het kort geding aan omdat de aanbesteding van Publiek Vervoer allerlei gebreken zou kennen. “Allerlei beginselen van aanbestedingsrecht worden met voeten getreden. De eisen die aan een inschrijver worden gesteld zijn disproportioneel, niet-transparant en onduidelijk; met de voorwaarden van deze aanbesteding wordt het onmogelijke van de uiteindelijke opdrachtnemer gevraagd”, aldus het vervoersbedrijf.

Publiek Vervoer stelde zich niet in deze claims te herkennen, maar schortte de aanbesteding in reactie op het kort geding wel voor onbepaalde tijd op. “Publiek Vervoer herkent zich niet in de genoemde standpunten van het vervoersbedrijf en is van mening dat zij zorgvuldig én rechtmatig heeft gehandeld. Zij doet, zolang het kort geding loopt, geen inhoudelijke uitspraken en laat het definitieve oordeel over aan de rechter.” Dat kort geding stond voor 17 juli gepland, maar gaat nu dus niet door.

Inhoudelijke beoordeling

Het opschorten van de aanbesteding schept volgens ZCN namelijk de ruimte om te doen wat het bedrijf al eerder wilde: de zaak voorleggen aan de Commissie van Aanbestedingsexperts. ZCN claimt dat Publiek Vervoer deze stap meerdere malen heeft gefrustreerd. De vervoerder stelt drie keer te hebben aangegeven zijn klachten bij de commissie aanhangig te willen maken, maar de aanbestedende dienst zou hebben aangegeven dat er alleen nog de mogelijkheid was om voor een kort geding te kiezen.

“ZCN hecht aan een inhoudelijke boordeling. De Commissie van Aanbestedingsexperts is nu juist in de Aanbestedingswet verankerd als hét instituut om rechterlijke procedures en marginale toetsingen te voorkomen. De Commissie beoordeelt klachten inhoudelijk en komt bij lopende aanbestedingen snel tot een inhoudelijke en deugdelijk gemotiveerde uitspraak.”

Noodzaak kort geding vervallen

“Daarnaast geeft deze procedure de aanbestedende dienst de kans om tot een heroverweging te komen. Een uitspraak in kort geding leidt slechts tot een voorlopige voorziening en dan weten partijen nog steeds niet exact waar zij aan toe zijn”, aldus ZCN. Door het opschorten van de aanbesteding is er alsnog tijd om de klachten bij de Commissie voor Aanbestedingsexperts neer te leggen en de uitspraak van dit orgaan af te wachten, waarmee de noodzaak van een kort geding is komen te vervallen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

ZCN trekt kort geding Publiek Vervoer in | TaxiPro

ZCN trekt kort geding Publiek Vervoer in

Het kort geding van ZCN tegen de aanbesteding van Publiek Vervoer Groningen Drenthe gaat niet door. Omdat onlangs de inschrijfperiode voor deze aanbesteding werd verlengd, is er ruimte ontstaan om de kwestie alsnog voor te leggen aan de Commissie van Aanbestedingsexperts. Dat geniet de voorkeur  van de vervoerder, omdat de commissie veel meer dan de rechter tot een inhoudelijke  beoordeling kan komen.

BIOS-bedrijf ZCN spande het kort geding aan omdat de aanbesteding van Publiek Vervoer allerlei gebreken zou kennen. “Allerlei beginselen van aanbestedingsrecht worden met voeten getreden. De eisen die aan een inschrijver worden gesteld zijn disproportioneel, niet-transparant en onduidelijk; met de voorwaarden van deze aanbesteding wordt het onmogelijke van de uiteindelijke opdrachtnemer gevraagd”, aldus het vervoersbedrijf.

Publiek Vervoer stelde zich niet in deze claims te herkennen, maar schortte de aanbesteding in reactie op het kort geding wel voor onbepaalde tijd op. “Publiek Vervoer herkent zich niet in de genoemde standpunten van het vervoersbedrijf en is van mening dat zij zorgvuldig én rechtmatig heeft gehandeld. Zij doet, zolang het kort geding loopt, geen inhoudelijke uitspraken en laat het definitieve oordeel over aan de rechter.” Dat kort geding stond voor 17 juli gepland, maar gaat nu dus niet door.

Inhoudelijke beoordeling

Het opschorten van de aanbesteding schept volgens ZCN namelijk de ruimte om te doen wat het bedrijf al eerder wilde: de zaak voorleggen aan de Commissie van Aanbestedingsexperts. ZCN claimt dat Publiek Vervoer deze stap meerdere malen heeft gefrustreerd. De vervoerder stelt drie keer te hebben aangegeven zijn klachten bij de commissie aanhangig te willen maken, maar de aanbestedende dienst zou hebben aangegeven dat er alleen nog de mogelijkheid was om voor een kort geding te kiezen.

“ZCN hecht aan een inhoudelijke boordeling. De Commissie van Aanbestedingsexperts is nu juist in de Aanbestedingswet verankerd als hét instituut om rechterlijke procedures en marginale toetsingen te voorkomen. De Commissie beoordeelt klachten inhoudelijk en komt bij lopende aanbestedingen snel tot een inhoudelijke en deugdelijk gemotiveerde uitspraak.”

Noodzaak kort geding vervallen

“Daarnaast geeft deze procedure de aanbestedende dienst de kans om tot een heroverweging te komen. Een uitspraak in kort geding leidt slechts tot een voorlopige voorziening en dan weten partijen nog steeds niet exact waar zij aan toe zijn”, aldus ZCN. Door het opschorten van de aanbesteding is er alsnog tijd om de klachten bij de Commissie voor Aanbestedingsexperts neer te leggen en de uitspraak van dit orgaan af te wachten, waarmee de noodzaak van een kort geding is komen te vervallen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.