Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Leerlingenvervoer Apeldoorn beter maar duurder

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

Na de moeizame periode waarin Apeldoorn zijn leerlingenvervoer en dagbestedingsvervoer onder de vlag van PlusOV liet verzorgen, heeft de gemeente het routevervoer tegenwoordig weer in eigen beheer. Dat leidt tot meer tevredenheid, maar het pakt wel duurder uit – al wordt dat niet uitsluitend als een probleem gezien.

Omdat het leerlingenvervoer een paar jaar op rij een slechte start kende, besloot een deel van de negen betrokken gemeenten zich in elk geval voor wat het routegebonden vervoer terug te trekken uit dat systeem. Onder hen dus ook Apeldoorn. Sinds augustus vorig jaar is dat vervoer gegund aan TCR uit Raalte. En dat heeft geleid tot meer tevredenheid over de kwaliteit en uitvoering, zo laat de gemeente weten in gesprek met De Stentor. Het aantal klachten is minimaal en de kwaliteit is op orde, wat de gemeente dankt aan de korte lijntjes met de vervoerder.

Budget wordt overschreden

De zelfstandige aanpak is echter wel duurder, want één van de voordelen van de samenwerking was efficiency in de planning en kosten. Het budget voor het leerlingenvervoer wordt naar verwachting met 360.000 euro overschreden dit jaar. En ook het vaste vervoer naar bijvoorbeeld dagbestedingsfaciliteiten pakt duurder uit, onder meer omdat er steeds meer mensen van gebruik maken en omdat de aanbesteding op onjuiste aantallen is gebaseerd door de gemeente.

Overschrijdingen van het budget zijn nooit wenselijk, maar de betrokken wethouder vindt het desondanks te verantwoorden. “Ja, we moeten meer betalen. Maar van het gaan voor goedkoop hebben we de consequenties gezien”, zegt Detlev Cziesso in de Stentor. “Nu krijgen we vrijwel geen klachten meer, dus de extra investeringen hebben gewerkt. Als je zo’n kwaliteitsprobleem moet oplossen, ben je bereid om daar wat meer voor te betalen.”

Voor elke vorm van doelgroepenvervoer is de impact van corona anders, en dat geldt ook voor de verschillende betrokken partijen. Op 8 oktober komen zij online bij elkaar voor het Nationaal Congres Contractvervoer 2020. Het gaat die dag over het uitdagende afgelopen halfjaar en de toekomst van het doelgroepenvervoer in Nederland. Aanmelden kan via onderstaande banner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Leerlingenvervoer Apeldoorn beter maar duurder”

Mark Berentssen|01.10.20|16:43

Wat een SLECHTE KOP weer.
De titel luidt: Gemeente Apeldoorn kan niet budgetteren. Kinderen gaan wel weer naar school.

Hans Tan|03.10.20|11:03

Zie niet in waarom de kop niet goed is.
Zo betalen nu meer maar de kwaliteit is erop vooruit gegaan. Budgetten worden lang van te voren bepaald en als er veranderingen zijn kopende het boekjaar in dit geval leerlingen vervoer wat nu duurder is ja dan overschrijd je het gestelde budget.

Leerlingenvervoer Apeldoorn beter maar duurder | TaxiPro
Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Leerlingenvervoer Apeldoorn beter maar duurder

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

Na de moeizame periode waarin Apeldoorn zijn leerlingenvervoer en dagbestedingsvervoer onder de vlag van PlusOV liet verzorgen, heeft de gemeente het routevervoer tegenwoordig weer in eigen beheer. Dat leidt tot meer tevredenheid, maar het pakt wel duurder uit – al wordt dat niet uitsluitend als een probleem gezien.

Omdat het leerlingenvervoer een paar jaar op rij een slechte start kende, besloot een deel van de negen betrokken gemeenten zich in elk geval voor wat het routegebonden vervoer terug te trekken uit dat systeem. Onder hen dus ook Apeldoorn. Sinds augustus vorig jaar is dat vervoer gegund aan TCR uit Raalte. En dat heeft geleid tot meer tevredenheid over de kwaliteit en uitvoering, zo laat de gemeente weten in gesprek met De Stentor. Het aantal klachten is minimaal en de kwaliteit is op orde, wat de gemeente dankt aan de korte lijntjes met de vervoerder.

Budget wordt overschreden

De zelfstandige aanpak is echter wel duurder, want één van de voordelen van de samenwerking was efficiency in de planning en kosten. Het budget voor het leerlingenvervoer wordt naar verwachting met 360.000 euro overschreden dit jaar. En ook het vaste vervoer naar bijvoorbeeld dagbestedingsfaciliteiten pakt duurder uit, onder meer omdat er steeds meer mensen van gebruik maken en omdat de aanbesteding op onjuiste aantallen is gebaseerd door de gemeente.

Overschrijdingen van het budget zijn nooit wenselijk, maar de betrokken wethouder vindt het desondanks te verantwoorden. “Ja, we moeten meer betalen. Maar van het gaan voor goedkoop hebben we de consequenties gezien”, zegt Detlev Cziesso in de Stentor. “Nu krijgen we vrijwel geen klachten meer, dus de extra investeringen hebben gewerkt. Als je zo’n kwaliteitsprobleem moet oplossen, ben je bereid om daar wat meer voor te betalen.”

Voor elke vorm van doelgroepenvervoer is de impact van corona anders, en dat geldt ook voor de verschillende betrokken partijen. Op 8 oktober komen zij online bij elkaar voor het Nationaal Congres Contractvervoer 2020. Het gaat die dag over het uitdagende afgelopen halfjaar en de toekomst van het doelgroepenvervoer in Nederland. Aanmelden kan via onderstaande banner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Leerlingenvervoer Apeldoorn beter maar duurder”

Mark Berentssen|01.10.20|16:43

Wat een SLECHTE KOP weer.
De titel luidt: Gemeente Apeldoorn kan niet budgetteren. Kinderen gaan wel weer naar school.

Hans Tan|03.10.20|11:03

Zie niet in waarom de kop niet goed is.
Zo betalen nu meer maar de kwaliteit is erop vooruit gegaan. Budgetten worden lang van te voren bepaald en als er veranderingen zijn kopende het boekjaar in dit geval leerlingen vervoer wat nu duurder is ja dan overschrijd je het gestelde budget.