Rolstoelbus

Raalte gaat door met open house wmo-vervoer

Voor het wmo-vervoer in Raalte hebben en houden gebruikers de keuze uit alle vervoerders die aan de vooraf gestelde eisen voldoen. De gemeente heeft een nieuwe inkoopprocedure voor deze open house-constructie in de markt gezet.

Raalte, een gemeente in Overijssel met een kleine 40.000 inwoners, koos in 2017 voor het open house-systeem nadat de provincie stopte met de regiotaxi. Dat is de afgelopen jaren blijkbaar goed bevallen, want bij een nieuwe aanbesteding is opnieuw voor deze opzet gekozen. Het is dus geen aanbesteding in de traditionele zin, waarbij inschrijvers zich van elkaar proberen te onderscheiden en er uiteindelijk een vooraf bepaald aantal winnaars wordt aangewezen.

Elke vervoerder die aan de gestelde voorwaarden kan voldoen, mag deelnemen. En de gebruikers kiezen vervolgens een vervoerder. In het document met de uitvoeringseisen stelt de gemeente wel dat er door de aard van het systeem geen garanties zijn op welk vervoersvolume dan ook.

Volledige keuzevrijheid

De rol van de gemeente in dit geheel is bescheiden. Service Vervoer Raalte is er puur en alleen om wmo-reizigers en vervoerders bij elkaar te brengen. Die reizigers hebben dan ‘volledige keuzevrijheid’ in het bestellen van hun rit. En als dat gebeurt, krijgt de vervoerder daar een vast tarief van 1,58 euro exclusief btw per kilometer voor, plus een starttarief van vier maal die kilometerprijs. De tarieven kunnen na verloop van tijd worden aangepast. De vervoerders zijn van 07.00 tot 01.00 uur beschikbaar om ritten te rijden en nemen alles, van aanname tot afhandeling, voor hun rekening.

De eisen die worden gesteld hebben onder meer betrekking op de uitvoering, chauffeurs, reismogelijkheden, de centrale en de inzet van voertuigen. In dat laatste kader is bijvoorbeeld de eis opgenomen dat het vervoer voor tenminste 15 procent wordt uitgevoerd met elektrisch aangedreven voertuigen.

Lees ook: Den Helder start inkoop voor open house taxivervoer

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

1 reactie op “Raalte gaat door met open house wmo-vervoer”

Rob Veenstra|22.10.20|11:46

Mooi systeem, kan niet anders zeggen!