Rolstoelbus

Drie Zuid-Hollandse gemeenten toch om: wmo-ritten blijven tot een uur van tevoren te reserveren

Foto: iStock / Caboclin onbeperkt gebruik)

Om de kosten van het wmo-vervoer in te perken besloten de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard dat wmo-ritten 24 uur van te voren moesten worden gereserveerd. Na veel ophef en gesprekken met gebruikers van het vervoer wordt hier nu toch van afgezien. 

De drie gemeenten hebben het doelgroepenvervoer gezamenlijk aanbesteed. De kosten hiervan werden echter als te hoog beschouwd. Om geld besparen werd het besluit aangekondigd dat ritten een dag van te voren moesten worden gereserveerd. Zo zou namelijk de planning van de ritten beter mogelijk gemaakt worden. Voor onverwachte spoedritten zou een uitzondering worden gemaakt. 

Eerder werd door een inspreker bij een comissievergadering al gesproken over een maatregel die in strijd is met de rechten van de mens. De gemeenten lijken zich nu te verenigen met dit standpunt. Zo meldt het Ridderkerks Dagblad dat de wethouders stellen dat iedereen moet kunnen gaan en staan waar hij of zij wil, ook mensen die afhankelijk zijn van het wmo-vervoer. Dit recht zou volgens hen met deze maatregel toch niet voldoende worden gewaarborgd. 

Zo ruim mogelijk van tevoren

De gemeenten roepen wel op om ritten zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Zo kan het wmo-vervoer volgens hen laagdrempelig en betaalbaar worden gehouden. Hier blijkt naar tevredenheid van de wethouders al veel gehoor aan te worden gegeven. Voor prioriteitsritten, waarbij de klant zekerheid heeft dat hij of zij op tijd op de bestemming aankomt, geldt wel dat ze minimaal 24 uur van te voren moeten worden gereserveerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Drie Zuid-Hollandse gemeenten toch om: wmo-ritten blijven tot een uur van tevoren te reserveren | TaxiPro
Rolstoelbus

Drie Zuid-Hollandse gemeenten toch om: wmo-ritten blijven tot een uur van tevoren te reserveren

Foto: iStock / Caboclin onbeperkt gebruik)

Om de kosten van het wmo-vervoer in te perken besloten de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard dat wmo-ritten 24 uur van te voren moesten worden gereserveerd. Na veel ophef en gesprekken met gebruikers van het vervoer wordt hier nu toch van afgezien. 

De drie gemeenten hebben het doelgroepenvervoer gezamenlijk aanbesteed. De kosten hiervan werden echter als te hoog beschouwd. Om geld besparen werd het besluit aangekondigd dat ritten een dag van te voren moesten worden gereserveerd. Zo zou namelijk de planning van de ritten beter mogelijk gemaakt worden. Voor onverwachte spoedritten zou een uitzondering worden gemaakt. 

Eerder werd door een inspreker bij een comissievergadering al gesproken over een maatregel die in strijd is met de rechten van de mens. De gemeenten lijken zich nu te verenigen met dit standpunt. Zo meldt het Ridderkerks Dagblad dat de wethouders stellen dat iedereen moet kunnen gaan en staan waar hij of zij wil, ook mensen die afhankelijk zijn van het wmo-vervoer. Dit recht zou volgens hen met deze maatregel toch niet voldoende worden gewaarborgd. 

Zo ruim mogelijk van tevoren

De gemeenten roepen wel op om ritten zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Zo kan het wmo-vervoer volgens hen laagdrempelig en betaalbaar worden gehouden. Hier blijkt naar tevredenheid van de wethouders al veel gehoor aan te worden gegeven. Voor prioriteitsritten, waarbij de klant zekerheid heeft dat hij of zij op tijd op de bestemming aankomt, geldt wel dat ze minimaal 24 uur van te voren moeten worden gereserveerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.