Elektrische rolstoel. Foto: iStock / Teichert

Gemeente Amsterdam start marktconsultatie AOV

Binnen deze opdracht maken tenminste 900 Wmo-reizigers gebruik van een rolstoelvoertuig. Foto ter illustratie. Foto: iStock/Teichert

In aanloop naar de aanbesteding van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) voor de gemeente Amsterdam is een marktconsultatie gestart. De gemeente heeft hiervoor een nieuwe toekomstvisie vastgesteld, waarbij speerpunten innovatie en duurzaamheid zijn. 

Vervoerder RMC neemt sinds medio 2017 het AOV in Amsterdam voor haar rekening. Op 1 augustus volgend jaar eindigt dit contract. Per die datum heeft gemeente voornemens om een nieuw contract of meerdere contracten af te sluiten. Het gaat dan om de uitvoering van de ritaanname, de regie over het vervoer, de uitvoering van de ritten en het continu optimaliseren van het AOV samen met de gemeente.

De marktconsultatie wordt gedaan middels een reactieformulier. Op deze wijze wil de gemeente de markt betrekken en bevragen over de toekomst van het AOV in Amsterdam en de uitdagingen waarvoor de gemeente en de markt zich voor gesteld zien. Daarbij heeft de gemeente al vier doelstellingen uitgewerkt die zij in het volgende contract wenst te realiseren.

Gedragsverandering bij mensen met een beperking

Deze doelstellingen zijn opgesteld om betaalbare mobiliteit op maat te kunnen realiseren. Het eerste doel betreft Amsterdammers met een beperking niet belemmerd laten voelen door de vervoersmogelijkheden in hun dagelijks leven. De gemeente wil dat mensen de vrijheid ervaren om te gaan waar ze willen. Als tweede doelstelling wordt er dan ook gesteld dat het collectieve vervoer aantoonbaar wordt verbeterd voor mensen met een beperking.

Aansluitend hierop wordt er een gedragsverandering beoogd bij mensen met een mobiliteitsbeperking. Het uiteindelijke doel is dat zij vaker gebruik gaan maken van het ov en andere vormen van het vervoer, en minder van het AOV. Tot slot wil de gemeente dat de kosten van het AOV binnen de begroting blijven, ondanks de stijgende vraag of groeiende doelgroep.

Huidige contract niet zonder slag of stoot

De huidige contractperiode is niet zonder slag of stoot verlopen. Aan het begin bleek met name het voldoen aan de punctualiteitseisen problematisch, wat mede samenhing met de flinke omvang van de opdracht. Na een paar maanden werd vanuit de gemeente Amsterdam geëist dat RMC aan die eisen zou gaan voldoen. Na een bepaalde periode voldeed de vervoerder wel aan de punctualiteitseisen. RMC kwam verder in maart nog in het nieuws omdat het bedrijf had geïnvesteerd in 27 elektrische taxi’s voor het AOV.

Voor de nieuwe aanbesteding kunnen de reactieformlieren tot tot woensdag 9 juni 16.00 uur ingediend worden. De individuele consultaties zullen op dinsdag 15 juni en donderdag 17 juni plaatsvinden. De aanbesteding zal in het derde kwartaal van dit jaar aan het college van Burgemeester en Wethouders worden voorgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Gemeente Amsterdam start marktconsultatie AOV | TaxiPro
Elektrische rolstoel. Foto: iStock / Teichert

Gemeente Amsterdam start marktconsultatie AOV

Binnen deze opdracht maken tenminste 900 Wmo-reizigers gebruik van een rolstoelvoertuig. Foto ter illustratie. Foto: iStock/Teichert

In aanloop naar de aanbesteding van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) voor de gemeente Amsterdam is een marktconsultatie gestart. De gemeente heeft hiervoor een nieuwe toekomstvisie vastgesteld, waarbij speerpunten innovatie en duurzaamheid zijn. 

Vervoerder RMC neemt sinds medio 2017 het AOV in Amsterdam voor haar rekening. Op 1 augustus volgend jaar eindigt dit contract. Per die datum heeft gemeente voornemens om een nieuw contract of meerdere contracten af te sluiten. Het gaat dan om de uitvoering van de ritaanname, de regie over het vervoer, de uitvoering van de ritten en het continu optimaliseren van het AOV samen met de gemeente.

De marktconsultatie wordt gedaan middels een reactieformulier. Op deze wijze wil de gemeente de markt betrekken en bevragen over de toekomst van het AOV in Amsterdam en de uitdagingen waarvoor de gemeente en de markt zich voor gesteld zien. Daarbij heeft de gemeente al vier doelstellingen uitgewerkt die zij in het volgende contract wenst te realiseren.

Gedragsverandering bij mensen met een beperking

Deze doelstellingen zijn opgesteld om betaalbare mobiliteit op maat te kunnen realiseren. Het eerste doel betreft Amsterdammers met een beperking niet belemmerd laten voelen door de vervoersmogelijkheden in hun dagelijks leven. De gemeente wil dat mensen de vrijheid ervaren om te gaan waar ze willen. Als tweede doelstelling wordt er dan ook gesteld dat het collectieve vervoer aantoonbaar wordt verbeterd voor mensen met een beperking.

Aansluitend hierop wordt er een gedragsverandering beoogd bij mensen met een mobiliteitsbeperking. Het uiteindelijke doel is dat zij vaker gebruik gaan maken van het ov en andere vormen van het vervoer, en minder van het AOV. Tot slot wil de gemeente dat de kosten van het AOV binnen de begroting blijven, ondanks de stijgende vraag of groeiende doelgroep.

Huidige contract niet zonder slag of stoot

De huidige contractperiode is niet zonder slag of stoot verlopen. Aan het begin bleek met name het voldoen aan de punctualiteitseisen problematisch, wat mede samenhing met de flinke omvang van de opdracht. Na een paar maanden werd vanuit de gemeente Amsterdam geëist dat RMC aan die eisen zou gaan voldoen. Na een bepaalde periode voldeed de vervoerder wel aan de punctualiteitseisen. RMC kwam verder in maart nog in het nieuws omdat het bedrijf had geïnvesteerd in 27 elektrische taxi’s voor het AOV.

Voor de nieuwe aanbesteding kunnen de reactieformlieren tot tot woensdag 9 juni 16.00 uur ingediend worden. De individuele consultaties zullen op dinsdag 15 juni en donderdag 17 juni plaatsvinden. De aanbesteding zal in het derde kwartaal van dit jaar aan het college van Burgemeester en Wethouders worden voorgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.