Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel
Aanbesteding

Leerlingenvervoer Veldhoven toch weer naar Van Gerwen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/LightFieldStudios

Een opvallende uitkomst van de aanbesteding voor het leerlingenvervoer in Veldhoven: de Van Gerwen Groep gaat deze klus uitvoeren als franchisenemer van DVG. Van Gerwen en de gemeente Veldhoven tillen momenteel juist de laatste loodjes van een moeizame samenwerking van vier jaar, waarin ze elkaar meerdere keren voor de rechter troffen.

De conflicten tussen opdrachtgever en vervoerder begonnen door één van de weinige zaken waar de partijen het wel over eens waren: de uitvoering was in het begin niet om over naar huis te schrijven. Maar waar Van Gerwen vervolgens vond dat het gewenste niveau snel werd behaald, dacht de gemeente daar anders over. En dat verschil van inzicht bleef vier jaar lang de sfeer bepalen. De vervoerder werd eerst in gebreke gesteld en daarna werd het contract zelfs opgezegd. Daarvoor spande het taxibedrijf met succes een kort geding aan.

Schadevergoeding en faillissement

De gemeente Veldhoven respecteerde die uitspraak en zette de samenwerking voort, maar men bleef van mening dat het vervoer onder de maat was. De vervoerder eiste een schadevergoeding van 270.000 euro voor juridische kosten en imagoschade, maar die wees de gemeente af. Als gevolg daarvan ging het bedrijf (naar eigen zeggen) zelfs failliet, al werd er snel een doorstart gerealiseerd.

In een bodemprocedure over het hele conflict werd de gemeente dan weer in het gelijk gesteld in het conflict over de kwaliteit van het vervoer, maar die besloot wel om Van Gerwen het contract tot 1 juli 2022 te laten uitdienen. De mededeling dat de optie voor verlenging eind vorig jaar niet werd benut kwam dan echter voor niemand als een verrassing.

Wonderen de wereld nog niet uit

Het niet lichten van de optie betekende dat er een nieuwe aanbesteding in de markt werd gezet. En die werd gewonnen door franchiseorganisatie De Vier Gewesten, die per regio met één franchisenemer werkt. In het gebied van kwestie is dat dus de dezelfde vervoerder al deze opdracht verzorgde. De gemeente Veldhoven rept in de mededeling over het nieuwe contract met geen woord over de moeizaam verlopen samenwerking met Van Gerwen. Directeur Marco van Gerwen doet dat desgevraagd tegenover TaxiPro wel.

“De wonderen zijn de wereld nog niet uit”, erkent hij. “Wij hebben inderdaad weer deze aanbesteding binnengehaald, nu via DVG met ons als enige vervoerder. Ondanks de forse prijsverhoging is dit gelukt, omdat er verder niemand had ingeschreven. Dit laatste waarschijnlijk door de maximumprijs die is gesteld in combinatie met de vele routes waarvoor chauffeurs nodig zijn in een gebied waar veel mensen gezocht worden voor werk. Voor ons is dit wel te doen omdat wij ook bijna al het overige vervoer in Veldhoven doen, zoals het ziekenvervoer en vervoer voor organisaties als Severinus en ASML.”

Vertrouwen in goede samenwerking

Marco van Gerwen geeft verder aan dat de gemeente voor het eerste jaar een beroep doet op Trafficon voor het contractmanagement. De vervoerder krijgt bij de gemeente bovendien een andere contactpersoon dan in de afgelopen jaren, waardoor Van Gerwen er alle vertrouwen in heeft dat het goed gaat komen. Vanuit de gemeente geeft de verantwoordelijke wethouder eveneens aan uit te zien naar een voorspoedige samenwerking. Die loopt tenminste vier jaar, vanaf volgend schooljaar tot en met 2026-2027.

Lees ook onze andere artikelen over leerlingenvervoer, zoals:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Leerlingenvervoer Veldhoven toch weer naar Van Gerwen | TaxiPro
Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel
Aanbesteding

Leerlingenvervoer Veldhoven toch weer naar Van Gerwen

Foto ter illustratie. Foto: iStock/LightFieldStudios

Een opvallende uitkomst van de aanbesteding voor het leerlingenvervoer in Veldhoven: de Van Gerwen Groep gaat deze klus uitvoeren als franchisenemer van DVG. Van Gerwen en de gemeente Veldhoven tillen momenteel juist de laatste loodjes van een moeizame samenwerking van vier jaar, waarin ze elkaar meerdere keren voor de rechter troffen.

De conflicten tussen opdrachtgever en vervoerder begonnen door één van de weinige zaken waar de partijen het wel over eens waren: de uitvoering was in het begin niet om over naar huis te schrijven. Maar waar Van Gerwen vervolgens vond dat het gewenste niveau snel werd behaald, dacht de gemeente daar anders over. En dat verschil van inzicht bleef vier jaar lang de sfeer bepalen. De vervoerder werd eerst in gebreke gesteld en daarna werd het contract zelfs opgezegd. Daarvoor spande het taxibedrijf met succes een kort geding aan.

Schadevergoeding en faillissement

De gemeente Veldhoven respecteerde die uitspraak en zette de samenwerking voort, maar men bleef van mening dat het vervoer onder de maat was. De vervoerder eiste een schadevergoeding van 270.000 euro voor juridische kosten en imagoschade, maar die wees de gemeente af. Als gevolg daarvan ging het bedrijf (naar eigen zeggen) zelfs failliet, al werd er snel een doorstart gerealiseerd.

In een bodemprocedure over het hele conflict werd de gemeente dan weer in het gelijk gesteld in het conflict over de kwaliteit van het vervoer, maar die besloot wel om Van Gerwen het contract tot 1 juli 2022 te laten uitdienen. De mededeling dat de optie voor verlenging eind vorig jaar niet werd benut kwam dan echter voor niemand als een verrassing.

Wonderen de wereld nog niet uit

Het niet lichten van de optie betekende dat er een nieuwe aanbesteding in de markt werd gezet. En die werd gewonnen door franchiseorganisatie De Vier Gewesten, die per regio met één franchisenemer werkt. In het gebied van kwestie is dat dus de dezelfde vervoerder al deze opdracht verzorgde. De gemeente Veldhoven rept in de mededeling over het nieuwe contract met geen woord over de moeizaam verlopen samenwerking met Van Gerwen. Directeur Marco van Gerwen doet dat desgevraagd tegenover TaxiPro wel.

“De wonderen zijn de wereld nog niet uit”, erkent hij. “Wij hebben inderdaad weer deze aanbesteding binnengehaald, nu via DVG met ons als enige vervoerder. Ondanks de forse prijsverhoging is dit gelukt, omdat er verder niemand had ingeschreven. Dit laatste waarschijnlijk door de maximumprijs die is gesteld in combinatie met de vele routes waarvoor chauffeurs nodig zijn in een gebied waar veel mensen gezocht worden voor werk. Voor ons is dit wel te doen omdat wij ook bijna al het overige vervoer in Veldhoven doen, zoals het ziekenvervoer en vervoer voor organisaties als Severinus en ASML.”

Vertrouwen in goede samenwerking

Marco van Gerwen geeft verder aan dat de gemeente voor het eerste jaar een beroep doet op Trafficon voor het contractmanagement. De vervoerder krijgt bij de gemeente bovendien een andere contactpersoon dan in de afgelopen jaren, waardoor Van Gerwen er alle vertrouwen in heeft dat het goed gaat komen. Vanuit de gemeente geeft de verantwoordelijke wethouder eveneens aan uit te zien naar een voorspoedige samenwerking. Die loopt tenminste vier jaar, vanaf volgend schooljaar tot en met 2026-2027.

Lees ook onze andere artikelen over leerlingenvervoer, zoals:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.