ANP - Leerlingenvervoer
Incident

GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’

Kinderen worden door een taxibusje naar school gebracht. Foto: ANP/Arie Kievit

Volgens de lokale fractie van GroenLinks in Alkmaar, handelt de gemeente in strijd met haar eigen verordening leerlingenvervoer. Dat houdt de partij het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor in schriftelijke vragen, die vorige week vrijdag door de partij zijn gesteld.

Deze vragen werden door GroenLinks gesteld naar aanleiding van een incident, dat recent heeft plaatsgevonden. De gemeente Alkmaar heeft één leerling geweigerd voor het leerlingenvervoer, zo stelt de partij. Volgens GroenLinks heeft dat te maken met een tekst in de verordening. “Vanuit de verordening leerlingenvervoer wordt gekeken naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Niet de dichtstbijzijnde passende school.”

“Hiermee handelt de gemeente Alkmaar in strijd met haar eigen verordening, waardoor een goed passende en toegankelijke opleiding voor deze leerling onmogelijk wordt”, aldus GroenLinks. “Het maakt ook duidelijk dat de verordening op dit punt nog onvoldoende duidelijk is.”

Vrije schoolkeuze

In november vorig jaar nam de Alkmaarse gemeenteraad de nieuwe verordening leerlingenvervoer unaniem aan. Tijdens de debatten hierover, maakte GroenLinks een punt over de vrije schoolkeuze in relatie tot het leerlingenvervoer. “Dat kwam omdat in de verordening specifiek wordt genoemd dat onder omstandigheden leerlingenvervoer wordt geregeld naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.”

Tijdens een gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp heeft de wethouder toegezegd dat óók de keuze voor het type onderwijs binnen de verordening wordt meegenomen, als overweging bij de dichtstbijzijnde toegankelijke school. “Onderwijs is een belangrijke pilaar in de opvoeding en vorming van een kind. Daarmee is de keuze voor het type onderwijs een belangrijke manier voor ouders om hun opvoeding invulling te geven. Door de toezegging van de wethouder wordt gegarandeerd dat die vrije schoolkeuze voor alle leerlingen geldt. Voor GroenLinks is dat een heel belangrijke toezegging geweest die noodzakelijk was om vóór de verordening te stemmen.”

Fundamenteel grondrecht

GroenLinks voelt zich, ondanks dat het hier gaat over een incident,  genoodzaakt om hierover schriftelijke vragen in te dienen. “Het hier toch gaat om een zeer fundamenteel grondrecht: de vrije schoolkeuze. De gevolgen zijn groot. En vlak nadat de verordening werd vastgesteld, is er minimaal één geval waarin volgens ons in strijd wordt gehandeld met de verordening en de afspraken daarover in de gemeenteraad zijn gemaakt.”

GroenLinks-raadslid Erwin Bromwele wil daarom onder meer van het college weten wat ze op korte termijn gaan doen, om ervoor te zorgen dat Alkmaarse leerlingen volledig gebruik kunnen maken van hun recht op vrije schoolkeuze. Tot slot vraagt de Alkmaarse GroenLinks-fractie het college de tekst in de huidige verordening te verduidelijken, om misstanden in de toekomst te voorkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’ | TaxiPro
ANP - Leerlingenvervoer
Incident

GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’

Kinderen worden door een taxibusje naar school gebracht. Foto: ANP/Arie Kievit

Volgens de lokale fractie van GroenLinks in Alkmaar, handelt de gemeente in strijd met haar eigen verordening leerlingenvervoer. Dat houdt de partij het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor in schriftelijke vragen, die vorige week vrijdag door de partij zijn gesteld.

Deze vragen werden door GroenLinks gesteld naar aanleiding van een incident, dat recent heeft plaatsgevonden. De gemeente Alkmaar heeft één leerling geweigerd voor het leerlingenvervoer, zo stelt de partij. Volgens GroenLinks heeft dat te maken met een tekst in de verordening. “Vanuit de verordening leerlingenvervoer wordt gekeken naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Niet de dichtstbijzijnde passende school.”

“Hiermee handelt de gemeente Alkmaar in strijd met haar eigen verordening, waardoor een goed passende en toegankelijke opleiding voor deze leerling onmogelijk wordt”, aldus GroenLinks. “Het maakt ook duidelijk dat de verordening op dit punt nog onvoldoende duidelijk is.”

Vrije schoolkeuze

In november vorig jaar nam de Alkmaarse gemeenteraad de nieuwe verordening leerlingenvervoer unaniem aan. Tijdens de debatten hierover, maakte GroenLinks een punt over de vrije schoolkeuze in relatie tot het leerlingenvervoer. “Dat kwam omdat in de verordening specifiek wordt genoemd dat onder omstandigheden leerlingenvervoer wordt geregeld naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.”

Tijdens een gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp heeft de wethouder toegezegd dat óók de keuze voor het type onderwijs binnen de verordening wordt meegenomen, als overweging bij de dichtstbijzijnde toegankelijke school. “Onderwijs is een belangrijke pilaar in de opvoeding en vorming van een kind. Daarmee is de keuze voor het type onderwijs een belangrijke manier voor ouders om hun opvoeding invulling te geven. Door de toezegging van de wethouder wordt gegarandeerd dat die vrije schoolkeuze voor alle leerlingen geldt. Voor GroenLinks is dat een heel belangrijke toezegging geweest die noodzakelijk was om vóór de verordening te stemmen.”

Fundamenteel grondrecht

GroenLinks voelt zich, ondanks dat het hier gaat over een incident,  genoodzaakt om hierover schriftelijke vragen in te dienen. “Het hier toch gaat om een zeer fundamenteel grondrecht: de vrije schoolkeuze. De gevolgen zijn groot. En vlak nadat de verordening werd vastgesteld, is er minimaal één geval waarin volgens ons in strijd wordt gehandeld met de verordening en de afspraken daarover in de gemeenteraad zijn gemaakt.”

GroenLinks-raadslid Erwin Bromwele wil daarom onder meer van het college weten wat ze op korte termijn gaan doen, om ervoor te zorgen dat Alkmaarse leerlingen volledig gebruik kunnen maken van hun recht op vrije schoolkeuze. Tot slot vraagt de Alkmaarse GroenLinks-fractie het college de tekst in de huidige verordening te verduidelijken, om misstanden in de toekomst te voorkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.