Rechtbank

Taxichauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongeval

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Voor een aanrijding met dodelijke afloop is een Amsterdamse taxichauffeur in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur.

De destijds 21-jarige TCA-chauffeur reed in 2014 een 45-jarige fietser aan op de Overtoom in Amsterdam. Dat gebeurde om 4 uur ’s nachts. De man die met zijn fiets wilde oversteken, werd na de aanrijding zo’n 60 meter door de taxi meegesleept en overleefde het ongeluk niet.

Vorig jaar kreeg de chauffeur, die ten tijde van het ongeval handsfree aan het bellen was, al een taakstraf van 140 uur opgelegd. Ook werd hem de bevoegdheid om een voertuig voor de duur van een jaar voorwaardelijk ontzegd. De man vond die straf echter onterecht en ging in hoger beroep, meldt het Parool. Hij worstelt tot op de dag van vandaag met het gebeurde, maar vindt niet dat hij veel aan het ongeluk kon doen.

Hogere strafeis

Voor het hoger beroep gooide de officier van justitie de strafeis omhoog naar een taakstraf van 180 uur en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Het argument bleef dat de taxichauffeur te hard en onachtzaam zou hebben gereden. Dat ontkende hij zelf. Wel zou hij in paniek om de aanrijding te voorkomen het gaspedaal in plaats van het rempedaal hebben ingedrukt.

Het gerechtshof komt nu tot een lagere straf: 100 uur werken en negen maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Volgens het gerechtshof is de man zich zeer bewust van de tragische gevolgen van het ongeval en draagt hij die ook zelf met zich mee. De man werkt tegenwoordig als Uberchauffeur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Taxichauffeur krijgt taakstraf voor dodelijk ongeval”

De Waarheid|07.06.19|23:16

Ik ben er niet bij geweest, maar 60 meter is 2x de lengte van een tram, een wel erge lange remweg