Sportcoach Hanneke van Gucht
Gezondheid

Sportcoach Hanneke: ‘Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten’ 

Sportcoach Hanneke van Gucht. Foto: copyright Breakaway BrittVangenechtenFotografie

Taxichauffeurs brengen veel uren al zittend door. Dat is een zeer ongezonde gewoonte. We praten met Hanneke Van Gucht, sportcoach en inspanningsfysioloog bij het Belgische Breakaway Sportcoaching. Zij raadt taxichauffeurs aan zo veel mogelijk te bewegen. Zo wordt het zitgedrag doorbroken. 

Hanneke windt er geen doekjes omheen. “Autorijden kan best gevaarlijk zijn door het lang stilzitten. Tijdens het zitten is er een verminderde bloedcirculatie, waardoor sommige spieren niet van voldoende bloed voorzien worden. Daarnaast zorgt het eveneens voor een toename in rugklachten. Een correcte zithouding is belangrijk.”

Hanneke vindt het daarom belangrijk om het zitgedrag zo veel mogelijk te doorbreken. “Doorbreek het zitten door af en toe recht te staan en te wandelen. Probeer creatief te zijn. Stap uit. Sta even recht. Help de klanten met de bagage. Eet je lunch op in een park waar je meters kan maken.”

Veel bewegen

Je kan ook op andere vlakken veel bewegen. “Dan denk ik maar aan in de tuin werken en de boodschappen al wandelend doen. Dat zijn van die kleine dingen die wel degelijk een verschil maken. Als mens zijn we namelijk gemaakt om te bewegen. Ons lichaam heeft beweging nodig om optimaal te functioneren. Het beïnvloedt heel wat lichaamsprocessen op een positieve manier. Zo zal je door voldoende te bewegen je stresspeil op een positieve manier beïnvloeden.”

“Door te bewegen en te sporten komen er heel wat hormonale processen op gang die ons algemeen welbevinden verbeteren”, legt Van Gucht verder uit. “Daarnaast is de lijst met voordelen door beweging heel lang. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde types kanker en het verbetert je hersenfunctie. Het is eigenlijk een gratis pilletje zonder bijwerkingen.”

Het belang van sporten

Ook sporten is natuurlijk belangrijk. “Er wordt aangeraden vijf keer per week een half uur te sporten, maar elk beetje sport maakt wel degelijk een verschil”, weet Hanneke van Gucht. “Begin met een sport die je graag doet, zo houd je het makkelijker vol. Lopen kan, al bestaat daar het risico dat je sneller blessures krijgt. Bij zwemmen ligt het risico op blessure heel wat lager, doordat de impact daarvan bijna verwaarloosbaar is.”

“Begin met twee tot drie sportmomenten per week, maar houd het kort (20-30 min). Begin rustig. Ga bijvoorbeeld niet meteen twee uur tennissen. Een grote valkuil bij beginnende sporters is dat ze te enthousiast starten en daardoor een blessure oplopen. Je spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Bouw dus rustig op, zo is de kans dat je het volhoudt veel groter.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

1 reactie op “Sportcoach Hanneke: ‘Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten’ ”

Stef Bouwhuis|10.11.22|13:18

Ptecies hier hadden de vakbonden bij hun eisen een punt kunnen maken.

Werkgevers zouden werknemers moeten uitrusten met een GRATIS pas om fitness centra te bezoeken. Daar waar er gebroken diensten zijn, zou het zinnig zijn om chauffeurs, die de hele dag in een ongezonde zitpositie te zitten te stimuleren op zo’n moment de fitness te bezoeken. Het zou ook stressverminderend kunnen werken.

De winst zou een lager ziekteverzuim kunnen zijn. Een proefjaar zou dit effect kunnen onderzoeken.

Sportcoach Hanneke: ‘Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten’ | TaxiPro
Sportcoach Hanneke van Gucht
Gezondheid

Sportcoach Hanneke: ‘Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten’ 

Sportcoach Hanneke van Gucht. Foto: copyright Breakaway BrittVangenechtenFotografie

Taxichauffeurs brengen veel uren al zittend door. Dat is een zeer ongezonde gewoonte. We praten met Hanneke Van Gucht, sportcoach en inspanningsfysioloog bij het Belgische Breakaway Sportcoaching. Zij raadt taxichauffeurs aan zo veel mogelijk te bewegen. Zo wordt het zitgedrag doorbroken. 

Hanneke windt er geen doekjes omheen. “Autorijden kan best gevaarlijk zijn door het lang stilzitten. Tijdens het zitten is er een verminderde bloedcirculatie, waardoor sommige spieren niet van voldoende bloed voorzien worden. Daarnaast zorgt het eveneens voor een toename in rugklachten. Een correcte zithouding is belangrijk.”

Hanneke vindt het daarom belangrijk om het zitgedrag zo veel mogelijk te doorbreken. “Doorbreek het zitten door af en toe recht te staan en te wandelen. Probeer creatief te zijn. Stap uit. Sta even recht. Help de klanten met de bagage. Eet je lunch op in een park waar je meters kan maken.”

Veel bewegen

Je kan ook op andere vlakken veel bewegen. “Dan denk ik maar aan in de tuin werken en de boodschappen al wandelend doen. Dat zijn van die kleine dingen die wel degelijk een verschil maken. Als mens zijn we namelijk gemaakt om te bewegen. Ons lichaam heeft beweging nodig om optimaal te functioneren. Het beïnvloedt heel wat lichaamsprocessen op een positieve manier. Zo zal je door voldoende te bewegen je stresspeil op een positieve manier beïnvloeden.”

“Door te bewegen en te sporten komen er heel wat hormonale processen op gang die ons algemeen welbevinden verbeteren”, legt Van Gucht verder uit. “Daarnaast is de lijst met voordelen door beweging heel lang. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde types kanker en het verbetert je hersenfunctie. Het is eigenlijk een gratis pilletje zonder bijwerkingen.”

Het belang van sporten

Ook sporten is natuurlijk belangrijk. “Er wordt aangeraden vijf keer per week een half uur te sporten, maar elk beetje sport maakt wel degelijk een verschil”, weet Hanneke van Gucht. “Begin met een sport die je graag doet, zo houd je het makkelijker vol. Lopen kan, al bestaat daar het risico dat je sneller blessures krijgt. Bij zwemmen ligt het risico op blessure heel wat lager, doordat de impact daarvan bijna verwaarloosbaar is.”

“Begin met twee tot drie sportmomenten per week, maar houd het kort (20-30 min). Begin rustig. Ga bijvoorbeeld niet meteen twee uur tennissen. Een grote valkuil bij beginnende sporters is dat ze te enthousiast starten en daardoor een blessure oplopen. Je spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Bouw dus rustig op, zo is de kans dat je het volhoudt veel groter.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

1 reactie op “Sportcoach Hanneke: ‘Autorijden kan gevaarlijk zijn door het lang stilzitten’ ”

Stef Bouwhuis|10.11.22|13:18

Ptecies hier hadden de vakbonden bij hun eisen een punt kunnen maken.

Werkgevers zouden werknemers moeten uitrusten met een GRATIS pas om fitness centra te bezoeken. Daar waar er gebroken diensten zijn, zou het zinnig zijn om chauffeurs, die de hele dag in een ongezonde zitpositie te zitten te stimuleren op zo’n moment de fitness te bezoeken. Het zou ook stressverminderend kunnen werken.

De winst zou een lager ziekteverzuim kunnen zijn. Een proefjaar zou dit effect kunnen onderzoeken.