Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Leerlingenvervoer Lelystad naar Witteveen

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

Het leerlingenvervoer in de gemeente Lelystad wordt vanaf het nieuwe schooljaar uitgevoerd door Witteveen Mobiliteitsgroep. Deze nieuwe partij is als beste uit de bus gekomen na een aanbestedingstraject van de gemeente. Het gaat maar om een contract van een jaar, met mogelijk één jaar verlenging.

De gemeente liet afgelopen mei weten geen andere optie te zien dan dit contract maar voor een jaar aan te besteden. Het contract met de huidige vervoerder loopt namelijk af en er waren geen opties meer tot verlenging. Een langer contract past niet bij de ambities van de gemeente om het leerlingenvervoer helemaal anders in te richten. Daarvoor lopen de voorbereidingen nog.

Kritiek

Dit besluit werd bekritiseerd door het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM). De gemeente zou te veel vragen op het gebied van duurzaamheid, terwijl een contractduur van één tot twee jaar niet voldoende is om de investeringen terug te verdienen. Verder had het ook kritiek op de korte implementatietermijn, namelijk vijf weken, en viel het op dat de gemeente geen rekening hield met de impact van de coronacrisis.

In een reactie liet de gemeente weten de inzichten van het AIM te waarderen, maar de aanbesteding toch voort te zetten. De effecten van corona waren nog te onduidelijk en waren geen reden om de aanbesteding in te trekken. Wanneer het aankwam op de duurzaamheidseisen, bracht de opdrachtgever in dat er was gewerkt aan ‘realistische eisen’, zelfs bij zo’n kort contract. De gemeente benadrukte verder zelf een voorstander te zijn van langdurige contracten en daarom juist de andere inrichting voor te bereiden.

Witteveen neemt het vervoer over van Van Slooten Personenvervoer uit Urk. De nieuwe vervoerder en de gemeente Lelystad streven ernaar dat er zo min mogelijk verandert voor de kinderen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer. De ouders van alle kinderen zijn over deze wijziging inmiddels schriftelijk geïnformeerd, laat de gemeente weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Leerlingenvervoer Lelystad naar Witteveen | TaxiPro
Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Leerlingenvervoer Lelystad naar Witteveen

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

Het leerlingenvervoer in de gemeente Lelystad wordt vanaf het nieuwe schooljaar uitgevoerd door Witteveen Mobiliteitsgroep. Deze nieuwe partij is als beste uit de bus gekomen na een aanbestedingstraject van de gemeente. Het gaat maar om een contract van een jaar, met mogelijk één jaar verlenging.

De gemeente liet afgelopen mei weten geen andere optie te zien dan dit contract maar voor een jaar aan te besteden. Het contract met de huidige vervoerder loopt namelijk af en er waren geen opties meer tot verlenging. Een langer contract past niet bij de ambities van de gemeente om het leerlingenvervoer helemaal anders in te richten. Daarvoor lopen de voorbereidingen nog.

Kritiek

Dit besluit werd bekritiseerd door het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM). De gemeente zou te veel vragen op het gebied van duurzaamheid, terwijl een contractduur van één tot twee jaar niet voldoende is om de investeringen terug te verdienen. Verder had het ook kritiek op de korte implementatietermijn, namelijk vijf weken, en viel het op dat de gemeente geen rekening hield met de impact van de coronacrisis.

In een reactie liet de gemeente weten de inzichten van het AIM te waarderen, maar de aanbesteding toch voort te zetten. De effecten van corona waren nog te onduidelijk en waren geen reden om de aanbesteding in te trekken. Wanneer het aankwam op de duurzaamheidseisen, bracht de opdrachtgever in dat er was gewerkt aan ‘realistische eisen’, zelfs bij zo’n kort contract. De gemeente benadrukte verder zelf een voorstander te zijn van langdurige contracten en daarom juist de andere inrichting voor te bereiden.

Witteveen neemt het vervoer over van Van Slooten Personenvervoer uit Urk. De nieuwe vervoerder en de gemeente Lelystad streven ernaar dat er zo min mogelijk verandert voor de kinderen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer. De ouders van alle kinderen zijn over deze wijziging inmiddels schriftelijk geïnformeerd, laat de gemeente weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.