Avan. Foto: Avan

Inwoners Heumen zonder eigen vervoer voortaan aangewezen op vrijwilligersvervoer

Avan. Foto: Avan

Mensen uit het Gelderlandse Heumen zonder eigen vervoer zijn sinds deze week op werkdagen overdag aangewezen op de vrijwillige vervoersdienst Buurtvervoer Heumen. Op de overige momenten blijft regionale vervoerder Avan het vervoer verzorgen. 

Buurtvervoer Heumen werd ruim een jaar geleden al opgestart als service naast regionaal vervoerder Avan, meldt de Gelderlander. De ritten met Avan kostten de gemeente meer dan gedacht en er werd daarom besloten om op het vervoer te bezuinigen. 

Alle mensen uit Heumen kunnen gebruik maken van de service omdat er geen medische indicatie voor nodig is. Inmiddels hebben twintig vrijwillige chauffeurs zich bij de dienst aangesloten. Door de coronabeperkingen werden er echter minder ritten dan verwacht gereden met het nieuwe elektrische personenbusje van Buurtvervoer. Lang werden er alleen noodzakelijke ritten naar het ziekenhuis uitgevoerd.  

Later mogelijk ook de weekenden

Omdat de organisatie van het Buurtvervoer inmiddels sterk genoeg staat kan het vervoer binnen de gemeente en naar de ziekenhuis nu helemaal van Avan worden overgenomen. Wethouder Ans Stuntenberg stelt dat als het goed loopt, de weekenden hier mogelijk nog bijkomen.

Math van den Breuken, directeur van Avan, stelt dat zij als organisatoren van het regionaal vervoer dit initiatief steunen en zelfs hebben meegewerkt aan de voorbereiding. Het overige vervoer blijft in hun handen. “Vanuit de gemeentelijke belangen ondersteunen wij dit zeker en helemaal als het redelijk beperkt is en binnen de gemeente.” 

Aantal verloren ritten uiterst beperkt

Avan heeft een aantal taxibedrijven op contract en meent dat deze bedrijven het minder prettig zullen vinden dat een aantal ritten overgaat naar vrijwilligersvervoer. “Wij hebben hier uiteraard over gesproken en gekeken om hoeveel ritten het zou gaan. In verhouding tot ons totale aantal ritten is het echt uiterst beperkt.” 

Een rit binnen de gemeente kost standaard 1,50 euro en naar het ziekenhuis 2,50 euro. Daarmee is het Buurtvervoer vrijwel altijd goedkoper dan Avan, dat werkt met een startbedrag en een tarief per kilometer. Volgens Van den Beucken is dit initiatief primair kostengerelateerd, maar is de servicegerichtheid van de lokale vrijwilligers naar hun lokale bewoners een bijkomend voordeel.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “Inwoners Heumen zonder eigen vervoer voortaan aangewezen op vrijwilligersvervoer”

Taxi Volendam|03.05.21|16:52

Zeg maar ‘Dag’ tegen Taxibedrijven.
Deze oneerlijke concurrentie houden we niet vol.
Volgende stap: vrijwillige Piloten, Machinisten, Chirurgen, noem maar op ?

Peter Vriens|05.05.21|09:40

Dit vervoer wordt veel uitgevoerd onder het mom van vrijwilligersvervoer zonder winstoogmerk.
Dat is het niet, verboden dus.
Het vervoer van dergelijke belbus bedrijven wordt bedrijfsmatig uitgevoerd met dikke salarissen voor De Directeur .
Berekeningen gaan uit van 1 passagier per rit, maar waarom worden 8 persoons busjes, betaald door de belastingbetaler ingezet?
Iedereen mag meerijden, niet alleen armlastige.
Niemand die enige controle uitvoert.
Waar is de controlerende instantie?

Eric van Dulst|12.05.21|17:18

Er worden in dorpen bijna geen ritten gereden. Alleen alleenstaanden zijn aangewezen op regio vervoer. Familie regeld vaak onderling het vervoer. En voor de alleenstaanden heb je automaat je. De buurtbussen zijn ook bijna altijd leeg. Dus ik denk niet dat de taxibedrijven zich zorgen hoeven maken.

Inwoners Heumen zonder eigen vervoer voortaan aangewezen op vrijwilligersvervoer | TaxiPro
Avan. Foto: Avan

Inwoners Heumen zonder eigen vervoer voortaan aangewezen op vrijwilligersvervoer

Avan. Foto: Avan

Mensen uit het Gelderlandse Heumen zonder eigen vervoer zijn sinds deze week op werkdagen overdag aangewezen op de vrijwillige vervoersdienst Buurtvervoer Heumen. Op de overige momenten blijft regionale vervoerder Avan het vervoer verzorgen. 

Buurtvervoer Heumen werd ruim een jaar geleden al opgestart als service naast regionaal vervoerder Avan, meldt de Gelderlander. De ritten met Avan kostten de gemeente meer dan gedacht en er werd daarom besloten om op het vervoer te bezuinigen. 

Alle mensen uit Heumen kunnen gebruik maken van de service omdat er geen medische indicatie voor nodig is. Inmiddels hebben twintig vrijwillige chauffeurs zich bij de dienst aangesloten. Door de coronabeperkingen werden er echter minder ritten dan verwacht gereden met het nieuwe elektrische personenbusje van Buurtvervoer. Lang werden er alleen noodzakelijke ritten naar het ziekenhuis uitgevoerd.  

Later mogelijk ook de weekenden

Omdat de organisatie van het Buurtvervoer inmiddels sterk genoeg staat kan het vervoer binnen de gemeente en naar de ziekenhuis nu helemaal van Avan worden overgenomen. Wethouder Ans Stuntenberg stelt dat als het goed loopt, de weekenden hier mogelijk nog bijkomen.

Math van den Breuken, directeur van Avan, stelt dat zij als organisatoren van het regionaal vervoer dit initiatief steunen en zelfs hebben meegewerkt aan de voorbereiding. Het overige vervoer blijft in hun handen. “Vanuit de gemeentelijke belangen ondersteunen wij dit zeker en helemaal als het redelijk beperkt is en binnen de gemeente.” 

Aantal verloren ritten uiterst beperkt

Avan heeft een aantal taxibedrijven op contract en meent dat deze bedrijven het minder prettig zullen vinden dat een aantal ritten overgaat naar vrijwilligersvervoer. “Wij hebben hier uiteraard over gesproken en gekeken om hoeveel ritten het zou gaan. In verhouding tot ons totale aantal ritten is het echt uiterst beperkt.” 

Een rit binnen de gemeente kost standaard 1,50 euro en naar het ziekenhuis 2,50 euro. Daarmee is het Buurtvervoer vrijwel altijd goedkoper dan Avan, dat werkt met een startbedrag en een tarief per kilometer. Volgens Van den Beucken is dit initiatief primair kostengerelateerd, maar is de servicegerichtheid van de lokale vrijwilligers naar hun lokale bewoners een bijkomend voordeel.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “Inwoners Heumen zonder eigen vervoer voortaan aangewezen op vrijwilligersvervoer”

Taxi Volendam|03.05.21|16:52

Zeg maar ‘Dag’ tegen Taxibedrijven.
Deze oneerlijke concurrentie houden we niet vol.
Volgende stap: vrijwillige Piloten, Machinisten, Chirurgen, noem maar op ?

Peter Vriens|05.05.21|09:40

Dit vervoer wordt veel uitgevoerd onder het mom van vrijwilligersvervoer zonder winstoogmerk.
Dat is het niet, verboden dus.
Het vervoer van dergelijke belbus bedrijven wordt bedrijfsmatig uitgevoerd met dikke salarissen voor De Directeur .
Berekeningen gaan uit van 1 passagier per rit, maar waarom worden 8 persoons busjes, betaald door de belastingbetaler ingezet?
Iedereen mag meerijden, niet alleen armlastige.
Niemand die enige controle uitvoert.
Waar is de controlerende instantie?

Eric van Dulst|12.05.21|17:18

Er worden in dorpen bijna geen ritten gereden. Alleen alleenstaanden zijn aangewezen op regio vervoer. Familie regeld vaak onderling het vervoer. En voor de alleenstaanden heb je automaat je. De buurtbussen zijn ook bijna altijd leeg. Dus ik denk niet dat de taxibedrijven zich zorgen hoeven maken.