Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Streep door opstapplaatsen leerlingenvervoer Duiven na ophef

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

De gemeenten Duiven en Westervoort kondigden in mei aan dat er centrale opstapplaatsen zouden komen voor kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer. Ouders reageerden geschrokken en kwamen in actie. In Duiven met succes, want werd het besluit teruggedraaid.

De twee gemeenten werken gedeeltelijk samen en hebben dezelfde verordening voor het leerlingenvervoer. Met de invoering van opstapplaatsen na deze zomer konden de gemeenten zo’n 15.000 euro per jaar besparen. De aankondiging van deze verandering leidde echter tot veel ophef bij ouders. Zij zouden hun kinderen dagelijks naar de opstapplaats moeten brengen en daar weer ophalen, één keer per week het vervoer naar school zelf moeten regelen en een hogere eigen bijdrage moeten betalen, aldus Duiven Post.

Verschillende ouders uit de gemeenten kwamen dan ook in actie tegen het besluit en trokken aan de bel bij de politiek in Duiven. Zij legden uit wat de verandering betekent voor ouders die zelf ook een beperking hebben, geen auto bezitten of de verhoging van de eigen bijdrage niet kunnen opbrengen. Dit leidde ertoe dat de raad in Duiven toch unaniem tegen de opstapplaatsen stemde.

Opstapplaatsen wel degelijk een verbetering

In november buigt de Duivense gemeenteraad zich opnieuw over de verordening voor het leerlingenvervoer. Volgens Ineke Knuiman, de wethouder die wilde gaan werken aan de opstapplaatsen, zijn opstapplaatsen voor bepaalde kinderen wel degelijk een verbetering. Zo hoeven zij ’s middags niet langs alle adressen te rijden en kunnen ze dus eerder thuis zijn.

In Westervoort zullen de opstapplaatsen vooralsnog wel ingevoerd worden. Een motie van GroenLinks, D66 en de PvdA voor het schrappen van de opstapplaatsen haalde het daar vorige week niet in de raad. Wel is het de bedoeling dat er goed gekeken wordt welke kinderen gebruik kunnen maken van de opstapplaatsen en moet het eenvoudiger worden om een beschikking aan te vragen voor het vervoer.

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.