Taxiwerq, wmo-vervoer
Cursus

Vernieuwde cursus train-de-trainer ‘Dementie in de taxi’ start in november

Oudere dame stapt in de taxi. Foto: Taxiwerq

Hoe ga je om met mensen met dementie? Die vraag staat centraal bij de vernieuwde bedrijfscursus train-de-trainer ‘Dementie in de taxi’, die Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) heeft ontwikkeld. Volgens SFM krijgen de deelnemers trainingsmateriaal aangereikt dat onlangs is aangepast op basis van de nieuwste kennis en inzichten over de verschillende soorten van dementie. Daarnaast leren de cursisten hoe je mensen met dementie het beste kunt helpen.

“Tijdens de training leer je hoe je als taxileraar de bedrijfscursus ‘GOED omgaan met dementie in de taxi’ kunt overbrengen op taxichauffeurs, volgens een vastgesteld draaiboek met bijgeleverde presentatie”, zo laat SFM weten. “Hierbij zit ook achtergrondinformatie over verschillende vormen van dementie en over het herkennen ervan.”

Rollenspellen

Een belangrijk onderdeel in de bedrijfstraining is het naspelen van situaties. Daarom wordt in de training veel aandacht besteed aan rollenspellen. Na afloop van de training ontvangen deelnemers het certificaat Trainer Samen dementievriendelijk in de taxi en het lesmateriaal om de bedrijfscursus te kunnen geven.

Volgens Sociaal Fonds Mobiliteit is dementie nog steeds een veelvoorkomend ziektebeeld. “Zeker in het zorgvervoer waar chauffeurs veel in contact komen met de doelgroep van ouderen die soms – beginnende – dementie hebben. Wij leiden daarom, in samenwerking met de Alzheimerstichting/Samen Dementievriendelijk (SDV), onze taxileraren hierin op zodat zij aan chauffeurs een goede, praktijkgerichte training kunnen verzorgen, zodat chauffeurs weten en oefenen hoe ze in bepaalde situaties het beste kunnen handelen. Je kan soms met de beste bedoelingen het namelijk net verkeerd doen, waardoor een situatie behoorlijk kan escaleren. Het is in het belang van alle partijen dat chauffeurs dit op een professionele manier weten te doen.”

De bedrijfscursus is door TX-Keur erkend. De cursus train-de-trainer ‘Dementie in de taxi’ vindt plaats op donderdag 3 november tussen 09.30 en 16.30 uur.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.