Leerlingen. Foto: iStock / monkeybusinessimages
Maatregel

Apeldoorn zet touringcar in voor leerlingenvervoer

Foto ter illustratie. Foto: iStock/monkeybusinessimages

De gemeente Apeldoorn is van plan vanaf komend schooljaar een touringcar in te zetten, om kinderen die een beroep doen op het leerlingenvervoer naar school te brengen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten in een brief aan de gemeenteraad, die onlangs is gepubliceerd. 

Deze maatregel houdt volgens het college verband met het huidige chauffeurstekort, die de gehele branche al enige tijd teistert. De touringcar moet eraan bijdragen dat alle leerlingen op tijd op school arriveren. “Op dit moment is de verwachting dat de touringcar bij de start van het schooljaar 2023-2024 ingezet gaat worden”, zo schrijft het college aan de Apeldoornse gemeenteraad. De ouders van de betreffende kinderen zijn hier al over geïnformeerd.

Lus-routes

De problemen die spelen binnen het Apeldoornse leerlingenvervoer stammen af van vorig jaar zomer. “Op 11 juli ontvingen wij een mail van Willemsen- de Koning met de mededeling dat het personeelstekort dermate groot is, dat ze zich genoodzaakt voelen om de problemen op te lossen door middel van zogenoemde lus-routes (een route die direct na een ‘normale’ route gereden wordt)”, zei het college daar vorig jaar augustus over. “Daarmee rijdt de chauffeur twee routes in plaats van één. De leerlingen uit de ‘normale’ route stappen uit bij de school, waarna de chauffeur direct een lus-route rijdt. Het gevolg daarvan is dat de kinderen uit de ‘normale’ route eerder op school zullen worden afgezet en de kinderen uit de lus-route pas daarna worden opgehaald.”

Naast de zogeheten lus-routes, werd er ook een andere maatregel genomen. Namelijk: kleinschalig vervoer in plaats van individueel vervoer. De veertien kinderen die volgens de gemeente over een dergelijke indicatie beschikken, werden – in samenspraak met de ouders – in kleine groepen vervoerd. “Door een deel van deze kinderen waar mogelijk in kleine groepen te vervoeren worden er taxichauffeurs vrijgespeeld”, zo luidt de gedachtegang achter deze optie. Tenminste drie kinderen konden destijds gezamenlijk vervoerd worden.

Nijpende situatie

Al deze maatregelen ten spijt, kampt het Apeldoornse leerlingenvervoer volgens de gemeente nog steeds met moeilijkheden. Hoewel het aantal klachten licht is gedaald, schommelt het percentage momenteel nog op of boven de gestelde norm van 0,2 procent, zo meldt De Stentor. “We redden het door het chauffeurstekort niet met andere alternatieven, dus we moeten noodgedwongen een touringcar inzetten”, zegt onderwijswethouder Henk van den Berge (SGP) daarover tegen de krant. “De situatie in Apeldoorn is één van de meest nijpende voor Willemsen- de Koning. We moeten dus meedenken. Geen nieuwe problemen? Daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar we denken dat een touringcar flink zal helpen om dat te verminderen.”

Tot slot oppert de wethouder nog andere ideeën, om kinderen zelfstandiger te laten reizen. “Kinderen zouden ook minder dagen per week met een busje kunnen gaan of op een andere manier op school kunnen komen. Een aantal is al gestart met reizen via het openbaar vervoer en we hebben een leerling op een e-bike. Het zal echter nooit een verkapte bezuinigingsmogelijkheid worden. De ontwikkeling van een kind staat voorop. Welke vorm van vervoer het dan ook mag zijn”, zo besluit Van den Berge.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Apeldoorn zet touringcar in voor leerlingenvervoer | TaxiPro
Leerlingen. Foto: iStock / monkeybusinessimages
Maatregel

Apeldoorn zet touringcar in voor leerlingenvervoer

Foto ter illustratie. Foto: iStock/monkeybusinessimages

De gemeente Apeldoorn is van plan vanaf komend schooljaar een touringcar in te zetten, om kinderen die een beroep doen op het leerlingenvervoer naar school te brengen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten in een brief aan de gemeenteraad, die onlangs is gepubliceerd. 

Deze maatregel houdt volgens het college verband met het huidige chauffeurstekort, die de gehele branche al enige tijd teistert. De touringcar moet eraan bijdragen dat alle leerlingen op tijd op school arriveren. “Op dit moment is de verwachting dat de touringcar bij de start van het schooljaar 2023-2024 ingezet gaat worden”, zo schrijft het college aan de Apeldoornse gemeenteraad. De ouders van de betreffende kinderen zijn hier al over geïnformeerd.

Lus-routes

De problemen die spelen binnen het Apeldoornse leerlingenvervoer stammen af van vorig jaar zomer. “Op 11 juli ontvingen wij een mail van Willemsen- de Koning met de mededeling dat het personeelstekort dermate groot is, dat ze zich genoodzaakt voelen om de problemen op te lossen door middel van zogenoemde lus-routes (een route die direct na een ‘normale’ route gereden wordt)”, zei het college daar vorig jaar augustus over. “Daarmee rijdt de chauffeur twee routes in plaats van één. De leerlingen uit de ‘normale’ route stappen uit bij de school, waarna de chauffeur direct een lus-route rijdt. Het gevolg daarvan is dat de kinderen uit de ‘normale’ route eerder op school zullen worden afgezet en de kinderen uit de lus-route pas daarna worden opgehaald.”

Naast de zogeheten lus-routes, werd er ook een andere maatregel genomen. Namelijk: kleinschalig vervoer in plaats van individueel vervoer. De veertien kinderen die volgens de gemeente over een dergelijke indicatie beschikken, werden – in samenspraak met de ouders – in kleine groepen vervoerd. “Door een deel van deze kinderen waar mogelijk in kleine groepen te vervoeren worden er taxichauffeurs vrijgespeeld”, zo luidt de gedachtegang achter deze optie. Tenminste drie kinderen konden destijds gezamenlijk vervoerd worden.

Nijpende situatie

Al deze maatregelen ten spijt, kampt het Apeldoornse leerlingenvervoer volgens de gemeente nog steeds met moeilijkheden. Hoewel het aantal klachten licht is gedaald, schommelt het percentage momenteel nog op of boven de gestelde norm van 0,2 procent, zo meldt De Stentor. “We redden het door het chauffeurstekort niet met andere alternatieven, dus we moeten noodgedwongen een touringcar inzetten”, zegt onderwijswethouder Henk van den Berge (SGP) daarover tegen de krant. “De situatie in Apeldoorn is één van de meest nijpende voor Willemsen- de Koning. We moeten dus meedenken. Geen nieuwe problemen? Daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar we denken dat een touringcar flink zal helpen om dat te verminderen.”

Tot slot oppert de wethouder nog andere ideeën, om kinderen zelfstandiger te laten reizen. “Kinderen zouden ook minder dagen per week met een busje kunnen gaan of op een andere manier op school kunnen komen. Een aantal is al gestart met reizen via het openbaar vervoer en we hebben een leerling op een e-bike. Het zal echter nooit een verkapte bezuinigingsmogelijkheid worden. De ontwikkeling van een kind staat voorop. Welke vorm van vervoer het dan ook mag zijn”, zo besluit Van den Berge.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.