Taxibus van Connexxion
Leerlingenvervoer

SP Breda: Connexxion kan problemen niet aan, gemeente moet ingrijpen

Taxibus van Connexxion. Foto: Connexxion

Connexxion, die in de gemeente Breda verantwoordelijk is voor de uitvoering van het leerlingenvervoer, kan de huidige problemen niet aan. Zo luidt de conclusie van de tussenrapportage van de SP. De lokale fractie is zelfs van mening dat de regie moet worden overgenomen door de gemeente.

Volgens Michel Verschuren, opsteller van de tussenrapportage, is Connexxion niet in staat de problemen op korte termijn te verhelpen. “De problemen zijn namelijk structureel van aard”, schrijft het gemeenteraadslid in de rapportage. “Het opleiden en werven van chauffeurs lijkt moeilijk.”

Tandwielen

“Dat betekent dat de regie overgenomen moet worden door de overheid en Connexxion gedwongen moet worden andere dienstverleners in te huren, die de benodigde capaciteit en kennis kunnen leveren”, vervolgt Verschuren zijn verhaal, die de problemen exemplarisch noemt. “Het is een set met tandwielen, waarbij één kapot tandwiel de machine in zijn geheel vertraagd.”

Een belangrijke oorzaak van de huidige problemen, ligt volgens Connexxion bij de planning. “Een deel van de leerlingen werd (te) laat aangemeld”, zo laat een woordvoerder weten. “De groep leerlingen die later werd aangemeld, was dermate groot dat ze niet gemakkelijk in de al geplande routes opgenomen konden worden.”

De planning moest daardoor opnieuw worden aangepast. “Dat had vervelende gevolgen. Zo werden chauffeurs die zich hebben voorgesteld aan ‘hun’ leerlingen, toch aan andere routes gekoppeld. Kinderen werden opgehaald door chauffeurs die ze nog niet kenden en ophaaltijden werden verschoven. Een onwenselijke situatie. We begrijpen dat juist deze leerlingen behoefte hebben aan zorg, aandacht en structuur. We vinden het dan ook buitengewoon vervelend dat we dit de afgelopen weken niet hebben kunnen bieden.”

Begeleiding

Een van de speerpunten die uit de tussenrapportage naar voren komt, is het ontbreken van vaste begeleiding in de taxi. Daarom adviseert Verschuren het college van burgemeester en wethouders (B&W) te kijken naar de vorige vervoerders. “Zij hadden de juiste expertise en begeleiding op het vervoer zitten. Als Connexxion niet in staat is om chauffeurs te trainen en begeleiders in te huren, minimaal één per busje, dan is het noodzakelijk om een andere partij te vragen dit over te nemen”, aldus het SP-raadslid.

Gezien het huidige personeelstekort, acht Connexxion dit geen realistische optie. Daarnaast is begeleiding in de taxibussen volgens de vervoerder niet gebruikelijk. “Dit was ook geen wens van de gemeente bij de aanbesteding”, zegt de woordvoerder. “De taxichauffeur is het vertrouwde gezicht en vervult normaal gesproken de rol van aanspreekpunt.”

Vaste chauffeurs

Vaste chauffeurs op alle routes zijn daarvoor van cruciaal belang. Connexxion is daar echter nog niet in geslaagd, vanwege een tekort aan chauffeurs. “Dit betekent dat sommige leerlingen ook de komende tijd nog te maken kunnen krijgen met wisselende chauffeurs, voertuigen en tijden. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen.”

“Zo zijn we druk bezig met het werven en opleiden van nieuwe collega’s, maar dat vergt tijd. Dat is reden waarom we op dit moment nog niet alle problemen hebben kunnen verhelpen. Daarom hebben we de gemeente gevraagd ons te helpen wij het werven van nieuwe chauffeurs. Gelukkig is er verbetering: het grootste gedeelte van de ritten rijdt inmiddels weer op tijd. Dat wil echter niet zeggen dat alle problemen opgelost zijn. Iedereen doet zijn stinkende best om dat voor elkaar te krijgen”, zo besluit de Connexxion-woordvoerder.

Het chauffeurstekort vormt een belangrijk topic tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, dat op 15 november plaatsvindt in de Jaarbeurs. Het congres bijwonen? Meld je dan hier aan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

SP Breda: Connexxion kan problemen niet aan, gemeente moet ingrijpen | TaxiPro
Taxibus van Connexxion
Leerlingenvervoer

SP Breda: Connexxion kan problemen niet aan, gemeente moet ingrijpen

Taxibus van Connexxion. Foto: Connexxion

Connexxion, die in de gemeente Breda verantwoordelijk is voor de uitvoering van het leerlingenvervoer, kan de huidige problemen niet aan. Zo luidt de conclusie van de tussenrapportage van de SP. De lokale fractie is zelfs van mening dat de regie moet worden overgenomen door de gemeente.

Wilt u dit artikel lezen?

Bent u al abonnee?

logIN

Heeft u een abonnement en u kunt niet inloggen? Of heeft u een abonnement en kunt u wel inloggen maar niet dit artikel lezen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@promedia.nl of telefonisch via 010 280 1000. Vermeld hierbij uw abonneenummer.
 

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.