New York, City, Cab, taxi

Prijs taxivergunning New York gestegen tot 1 miljoen dollar

NEW YORK – Deregulering van de taximarkt in het liberale New York? Daar begint zelfs de Verenigde Staten niet aan. Twee vergunningen om een taxi in New York te mogen rijden, zijn donderdag voor 1 miljoen dollar per stuk verkocht. Dat is het hoogste bedrag ooit.

Sinds 1937 kent New York een ‘platensysteem’: alleen met een officieel schildje mag je een taxi uitbaten.

Waarde

De ‘medallions’, zoals ze in Amerika heten, kostten bij de start 10 dollar, maar zijn sindsdien reusachtig in waarde gestegen. De afgelopen dertig jaar bedroeg de toename zo’n 1900 procent, berekende The New York Times. Ter vergelijking: de Dow Jones steeg in die periode 1100 procent.

Dat komt mede omdat het aantal medallions nagenoeg constant is gebleven op 13.237 stuks. Nieuwe vergunningen moeten worden geveild, maar de Newyorkse taxi-instantie brengt zelden nieuwe medallions op de markt.

Financiering taxivergunning

De financiering van vergunningen is een kleine bedrijfstak in New York. Enkele bedrijven bemiddelen in de handel en financiering van vergunningen. Sommige bedrijven bezitten er honderden.

Zeventig procent van de vergunningen staan op naam van bedrijven; zij mogen de taxi met het schildje dan 24 uur per dag uitbaten; de overige 30 procent staan op de naam van personen; zij moeten zelf af en toe in de auto rijden, maar mogen hem wel uitlenen.

Taxi-ondernemers

De prijs voor een medaillion reflecteert mede het vertrouwen van ondernemers in de stad en de economie. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, leverden sommige taxi-ondernemers hun vergunning in omdat ze de jaarlijkse vergoeding van 10 dollar te hoog vonden.

Maar wie nu nog een medallions bezit, lijkt verzekerd van een kostbaar bezit. Vergelijkbaar met een apartement in Manhattan, zo meldt Z24.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Prijs taxivergunning New York gestegen tot 1 miljoen dollar”

A.Urban|28.10.11|14:54

Je moet het zien als een vorm van regulering , daar niet iedereen over 1 miljoen kan beschikken.
In een stad met over de 8 miljoen inwoneres op 790 vierkante kilometer zijn de opbrengsten per taxi niet vergelijkbaar met de belachelijke 10 € per uur Nederlandse hier.

Prijs taxivergunning New York gestegen tot 1 miljoen dollar | TaxiPro
New York, City, Cab, taxi

Prijs taxivergunning New York gestegen tot 1 miljoen dollar

NEW YORK – Deregulering van de taximarkt in het liberale New York? Daar begint zelfs de Verenigde Staten niet aan. Twee vergunningen om een taxi in New York te mogen rijden, zijn donderdag voor 1 miljoen dollar per stuk verkocht. Dat is het hoogste bedrag ooit.

Sinds 1937 kent New York een ‘platensysteem’: alleen met een officieel schildje mag je een taxi uitbaten.

Waarde

De ‘medallions’, zoals ze in Amerika heten, kostten bij de start 10 dollar, maar zijn sindsdien reusachtig in waarde gestegen. De afgelopen dertig jaar bedroeg de toename zo’n 1900 procent, berekende The New York Times. Ter vergelijking: de Dow Jones steeg in die periode 1100 procent.

Dat komt mede omdat het aantal medallions nagenoeg constant is gebleven op 13.237 stuks. Nieuwe vergunningen moeten worden geveild, maar de Newyorkse taxi-instantie brengt zelden nieuwe medallions op de markt.

Financiering taxivergunning

De financiering van vergunningen is een kleine bedrijfstak in New York. Enkele bedrijven bemiddelen in de handel en financiering van vergunningen. Sommige bedrijven bezitten er honderden.

Zeventig procent van de vergunningen staan op naam van bedrijven; zij mogen de taxi met het schildje dan 24 uur per dag uitbaten; de overige 30 procent staan op de naam van personen; zij moeten zelf af en toe in de auto rijden, maar mogen hem wel uitlenen.

Taxi-ondernemers

De prijs voor een medaillion reflecteert mede het vertrouwen van ondernemers in de stad en de economie. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, leverden sommige taxi-ondernemers hun vergunning in omdat ze de jaarlijkse vergoeding van 10 dollar te hoog vonden.

Maar wie nu nog een medallions bezit, lijkt verzekerd van een kostbaar bezit. Vergelijkbaar met een apartement in Manhattan, zo meldt Z24.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Prijs taxivergunning New York gestegen tot 1 miljoen dollar”

A.Urban|28.10.11|14:54

Je moet het zien als een vorm van regulering , daar niet iedereen over 1 miljoen kan beschikken.
In een stad met over de 8 miljoen inwoneres op 790 vierkante kilometer zijn de opbrengsten per taxi niet vergelijkbaar met de belachelijke 10 € per uur Nederlandse hier.