Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraf voor dodelijke aanrijding taxi met fietser

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Voor een aanrijding met een fietser met dodelijke afloop is een taxichauffeur veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De straf valt lager uit omdat de zaak zich veel langer heeft voortgesleept dan had gemoeten. Bovendien heeft de taxichauffeur oprecht spijt betuigd van het ongeval, dat ook zijn leven volledig op zijn kop heeft gezet.

Het ging mis in februari 2014, op de tram- en busbaan op de Overtoom in Amsterdam. De taxichauffeur reed daar in het donker; flink harder dan was toegestaan en terwijl hij handsfree aan het bellen was. In die omstandigheden heeft hij een overstekende fietser over het hoofd gezien en aangereden.

In een reflex trapte hij na de aanrijding het gaspedaal in, en niet de rem. De fietser kwam eerst op het dak van de taxi terecht. Doordat deze remde, kwam het slachtoffer 62 meter na de plek van de aanrijding op het wegdek terecht. Daar gleed hij nog 17 meter door. De fietser overleefde dit ongeval niet.

Termijn zeer ruim overschreden

Vervolgens duurde het maar liefst vier jaar en drie maanden alvorens het eindelijk tot een rechtszaak kwam. Omdat de verdachte niet in voorlopige hechtenis was genomen, had de strafzaak binnen 24 maanden afgedaan moeten zijn. Die termijn is met meer dan het dubbele overschreden. Dat leidt niet tot het niet-ontvankelijk verklaren van de officier van justitie, maar wel tot strafvermindering.

De veel te trage gang van zaken neemt niet weg dat de taxichauffeur in de fout is gegaan en daarvoor strafbaar is. Hij reed in het donker te hard op een plek die hij kende en was bovendien aan het bellen. Al met al heeft hij te onachtzaam gehandeld en dus is hij strafbaar. Maar hij heeft ook meer dan vier jaar in onzekerheid gezeten, wat veel langer is dan had gemogen.

Werk kwijt en verloving verbroken

Bovendien is hij enorm geschrokken van het ongeluk en heeft hij in de ogen van de rechtbank oprecht berouw getoond. De impact op zijn leven is groot: hij kon zijn opleiding niet afmaken, raakte zijn werk kwijt, zijn verloving werd verbroken en hij heeft schulden moeten maken. Hij krijgt daarom wel een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar, maar voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. Van de gevraagde 240 uren taakstraf blijven er wat de rechter betreft 140 over.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taakstraf voor dodelijke aanrijding taxi met fietser | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraf voor dodelijke aanrijding taxi met fietser

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Voor een aanrijding met een fietser met dodelijke afloop is een taxichauffeur veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De straf valt lager uit omdat de zaak zich veel langer heeft voortgesleept dan had gemoeten. Bovendien heeft de taxichauffeur oprecht spijt betuigd van het ongeval, dat ook zijn leven volledig op zijn kop heeft gezet.

Het ging mis in februari 2014, op de tram- en busbaan op de Overtoom in Amsterdam. De taxichauffeur reed daar in het donker; flink harder dan was toegestaan en terwijl hij handsfree aan het bellen was. In die omstandigheden heeft hij een overstekende fietser over het hoofd gezien en aangereden.

In een reflex trapte hij na de aanrijding het gaspedaal in, en niet de rem. De fietser kwam eerst op het dak van de taxi terecht. Doordat deze remde, kwam het slachtoffer 62 meter na de plek van de aanrijding op het wegdek terecht. Daar gleed hij nog 17 meter door. De fietser overleefde dit ongeval niet.

Termijn zeer ruim overschreden

Vervolgens duurde het maar liefst vier jaar en drie maanden alvorens het eindelijk tot een rechtszaak kwam. Omdat de verdachte niet in voorlopige hechtenis was genomen, had de strafzaak binnen 24 maanden afgedaan moeten zijn. Die termijn is met meer dan het dubbele overschreden. Dat leidt niet tot het niet-ontvankelijk verklaren van de officier van justitie, maar wel tot strafvermindering.

De veel te trage gang van zaken neemt niet weg dat de taxichauffeur in de fout is gegaan en daarvoor strafbaar is. Hij reed in het donker te hard op een plek die hij kende en was bovendien aan het bellen. Al met al heeft hij te onachtzaam gehandeld en dus is hij strafbaar. Maar hij heeft ook meer dan vier jaar in onzekerheid gezeten, wat veel langer is dan had gemogen.

Werk kwijt en verloving verbroken

Bovendien is hij enorm geschrokken van het ongeluk en heeft hij in de ogen van de rechtbank oprecht berouw getoond. De impact op zijn leven is groot: hij kon zijn opleiding niet afmaken, raakte zijn werk kwijt, zijn verloving werd verbroken en hij heeft schulden moeten maken. Hij krijgt daarom wel een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar, maar voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. Van de gevraagde 240 uren taakstraf blijven er wat de rechter betreft 140 over.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.