aanhouding, handboeien

Taxichauffeur de cel in voor mensensmokkel

Bron: politie.nl

Een Franse taxichauffeur is veroordeeld tot een celstraf van 278 dagen omdat hij drie illegale vreemdelingen Nederland binnen smokkelde. De rechter neemt het hem vooral kwalijk dat hij aan deze “verwerpelijke praktijken” meewerkte voor zijn eigen gewin. Het grootste deel van zijn straf, 180 dagen, is voorwaardelijk.

Afgelopen mei bracht de man in zijn taxibusje vanuit Frankrijk enkele personen naar een bosgebied in het Noord-Brabantse Liessel. Die rit leverde hem 1.200 euro op. De politie trof later in dat bosgebied een groep mensen aan die illegaal in Nederland bleken te zijn. Drie van hen wezen de Fransman aan als de chauffeur die hen had vervoerd.

Tijdens de rechtszaak ontkende de man dat hij zich bewust met mensensmokkel bezighield. Maar de rechter vindt dat de man, gezien alle omstandigheden, op zijn minst had moeten vermoeden dat er iets niet in de haak was. Daarom is hij veroordeeld voor mensensmokkel. Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat hij ook andere illegalen dan de drie in kwestie heeft vervoerd. Daarvan is hij dan ook vrijgesproken.

Kwetsbare groep

Bij het bepalen van de straf heeft de rechter een aantal zaken meegewogen. Zo is mensensmokkel een vergrijp dat voor veel onrust in de samenleving zorgt. Het staat haaks op het overheidsbeleid om illegale toegang tot en illegaal verblijf in Nederland te bestrijden. Tevens is het een praktijk waar over de rug van kwetsbare groepen mensen veel geld mee kan worden verdiend. Dit gaat vaak gepaard met “mensonterende omstandigheden”, aldus de rechtbank.

“De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij uit puur financieel gewin een bijdrage leverde aan deze verwerpelijke praktijken.” Toch zijn er ook omstandigheden die in zijn voordeel spreken. Zo had hij volgens de rechter geen leidende rol in de mensensmokkel en was zijn strafblad tot aan dit vergrijp blanco. Al met al komt de rechter tot een celstraf van 278 dagen, waarvan 180 dagen. Vooralsnog moet hij dus ruim drie maanden de cel in. Het geld dat hij met de mensensmokkel verdiende, is hij kwijt.

Lees ook: Jaar cel voor mensensmokkel per taxi

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Taxichauffeur de cel in voor mensensmokkel”

Theo Veenbaas|05.09.18|18:47

Oh dus als ik 3 personen naar frankrijk rij met mijn taxi voor 1200 euro is dat mensensmokkel mooie toestand is dat.

Tjerk Vinckx|07.09.18|02:15

Noord Frankrijk naar Liessel is pakweg 250 kilometer, waar neer je daar een marktconforme ritprijs voor rekent is er niks aan de hand, bereken je daar 1200 euro voor, welk betaald wordt dan moeten de alarmbellen afgaan. Dit is al tientallen jaren bekend en wordt je schuldig bevonden …taxikneuzen.