Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Jaar celstraf voor mensensmokkel per taxi

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een taxichauffeur is veroordeeld tot twaalf maanden cel voor zijn betrokkenheid bij het smokkelen van in totaal veertien mensen in drie voertuigen, waaronder zijn taxi. De verklaring dat hij alleen met personenvervoer bezig was zonder te weten dat het om mensensmokkel ging, vond de rechter ongeloofwaardig. Zijn taxi mag de man overigens wel houden.

Het incident vond in september vorig jaar plaats. De taxichauffeur werd gebeld door een klant en stuurde hem een uurtje later een bericht met “1800€ plz”. Weer wat later belde hij twee bekenden, waaronder een andere taxichauffeur. De drie mannen reden elk in hun eigen voertuig naar de omgeving van Brussel om tien volwassenen en vier kinderen op te halen en naar Rotterdam te rijden. Daar zag iemand de verdachte wegwerphandschoenen en pedaalemmerzakken uitdelen aan de passagiers, waarop zij de politie alarmeerde.

Die trof drie auto’s, drie chauffeurs en veertien inzittenden aan. De veertien bleken illegaal in Nederland te zijn en de meesten verklaarden dat niet Rotterdam, maar Engeland hun eindbestemming was. In de taxi van de verdachte werd onder meer een stapel eurobiljetten ter waarde van 1.800 euro aangetroffen. De navigatie van alle drie de auto’s was op hetzelfde adres in Rotterdam ingesteld.

Passagiers afzetten in Rotterdam

Wat niet heeft geholpen, is dat de man wisselende verklaringen heeft afgelegd. Eerst vertelde hij dat de passagiers weer vanuit Rotterdam terug naar België moesten worden vervoerd. Later stelde hij dat hij ze op het adres in Rotterdam af moest zetten. Een derde lezing kwam tijdens de rechtszitting: vlakbij het adres in Rotterdam gaven de passagiers opeens aan dat ze eerst het centrum van Rotterdam wilden bezoeken om daarna terug te reizen naar Brussel.

Maar op basis van wat in de auto’s werd aangetroffen, stelt de rechtbank dat de taxichauffeur wist dat hij de passagiers op het adres in Rotterdam moest afzetten. Dat hij geen idee van hun vervolgplannen had, is volgens de rechter ook onzin. Zo is met telefoongegevens aangetoond dat hij eerder bij het betreffende adres in de buurt was en hij heeft ook vaker met dezelfde opdrachtgever te maken gehad. Daarnaast heeft hij volgens één van de passagiers verteld dat er in Rotterdam een andere auto zou komen om de veertien op te halen en verder te vervoeren.

1.800 euro contant in taxi

De man verklaarde verder dat er geen prijsafspraken waren gemaakt met de passagiers en dat hij van de opdrachtgever op de meter moest rijden. Dat bedrag zou achteraf moeten worden betaald, al zou dat nog niet zijn gebeurd. Ook in deze uitleg schiet de rechtbank de nodige gaten. Er is immers het tekstbericht waarin 1.800 euro wordt gevraagd en in de taxi is een stapel eurobiljetten van exact dat bedrag aangetroffen. De rechter neemt dan ook aan dat er wel degelijk een bedrag is afgesproken, dat bovendien vooraf is betaald. De claim dat de man gewoon met taxivervoer bezig was, werd daardoor nog verder onderuit gehaald.

Geen Nederlanders of dagtoeristen

Wat de rechtbank betreft wijst alles er dus op dat de man doelbewust bezig was mensen van België naar Nederland te smokkelen, in de wetenschap Engeland hun einddoel was. Bij dit alles is sprake van duidelijk winstbejag. De taxichauffeur heeft niet om identiteitspapieren gevraagd, terwijl duidelijk was dat het niet om Nederlandse passagiers of dagtoeristen ging. Alles bij elkaar maakt voor de rechtbank zijn strafbaarheid duidelijk.

Om die reden krijgt de taxichauffeur een celstraf van twaalf maanden opgelegd, met aftrek van zijn voorarrest sinds zijn aanhouding. Het stapeltje geld ter waarde van 1.800 euro wordt verbeurd verklaard omdat het duidelijk samenhangt met de mensensmokkel. Twee andere aangetroffen geldbedragen krijgt hij wel terug, net als zijn taxi. Zonder deze taxi zou hij zijn werk niet meer kunnen doen, wat naast de gevangenisstraf een onevenredig harde sanctie zou zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Jaar celstraf voor mensensmokkel per taxi”

Duco Douwstra|15.02.18|17:48

Wat een raar verhaal, als de taxichauffeur een gevangenisstraf krijgt van 12 maanden dat krijgt hij ook geen VOG verklaring meer, dus mag hij ook geen taxi meer rijden. En waarom moet een taxichauffeur aan de mensen die hij uit Brussel ophaalt om indentiteit papieren vragen. En waarom worden auto’s van TaxiFrans wel in beslag genomen, omdat er geen BCT’S zijn ingebouwd. Dat is dus een overtreding waar nog niemand door een rechter voor is veroordeelt.Wie kan er nog een touw aan vastknopen??

Johan Zevenbergen|04.09.18|12:49

Valt nog mee, hier in Nederland heb je al een enkelband voor dat je de auto start.

Johan Zevenbergen|04.09.18|12:51

Valt nog mee, hier in Nederland heb je voor je de auto start al een enkelband.

Jaar celstraf voor mensensmokkel per taxi | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Jaar celstraf voor mensensmokkel per taxi

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een taxichauffeur is veroordeeld tot twaalf maanden cel voor zijn betrokkenheid bij het smokkelen van in totaal veertien mensen in drie voertuigen, waaronder zijn taxi. De verklaring dat hij alleen met personenvervoer bezig was zonder te weten dat het om mensensmokkel ging, vond de rechter ongeloofwaardig. Zijn taxi mag de man overigens wel houden.

Het incident vond in september vorig jaar plaats. De taxichauffeur werd gebeld door een klant en stuurde hem een uurtje later een bericht met “1800€ plz”. Weer wat later belde hij twee bekenden, waaronder een andere taxichauffeur. De drie mannen reden elk in hun eigen voertuig naar de omgeving van Brussel om tien volwassenen en vier kinderen op te halen en naar Rotterdam te rijden. Daar zag iemand de verdachte wegwerphandschoenen en pedaalemmerzakken uitdelen aan de passagiers, waarop zij de politie alarmeerde.

Die trof drie auto’s, drie chauffeurs en veertien inzittenden aan. De veertien bleken illegaal in Nederland te zijn en de meesten verklaarden dat niet Rotterdam, maar Engeland hun eindbestemming was. In de taxi van de verdachte werd onder meer een stapel eurobiljetten ter waarde van 1.800 euro aangetroffen. De navigatie van alle drie de auto’s was op hetzelfde adres in Rotterdam ingesteld.

Passagiers afzetten in Rotterdam

Wat niet heeft geholpen, is dat de man wisselende verklaringen heeft afgelegd. Eerst vertelde hij dat de passagiers weer vanuit Rotterdam terug naar België moesten worden vervoerd. Later stelde hij dat hij ze op het adres in Rotterdam af moest zetten. Een derde lezing kwam tijdens de rechtszitting: vlakbij het adres in Rotterdam gaven de passagiers opeens aan dat ze eerst het centrum van Rotterdam wilden bezoeken om daarna terug te reizen naar Brussel.

Maar op basis van wat in de auto’s werd aangetroffen, stelt de rechtbank dat de taxichauffeur wist dat hij de passagiers op het adres in Rotterdam moest afzetten. Dat hij geen idee van hun vervolgplannen had, is volgens de rechter ook onzin. Zo is met telefoongegevens aangetoond dat hij eerder bij het betreffende adres in de buurt was en hij heeft ook vaker met dezelfde opdrachtgever te maken gehad. Daarnaast heeft hij volgens één van de passagiers verteld dat er in Rotterdam een andere auto zou komen om de veertien op te halen en verder te vervoeren.

1.800 euro contant in taxi

De man verklaarde verder dat er geen prijsafspraken waren gemaakt met de passagiers en dat hij van de opdrachtgever op de meter moest rijden. Dat bedrag zou achteraf moeten worden betaald, al zou dat nog niet zijn gebeurd. Ook in deze uitleg schiet de rechtbank de nodige gaten. Er is immers het tekstbericht waarin 1.800 euro wordt gevraagd en in de taxi is een stapel eurobiljetten van exact dat bedrag aangetroffen. De rechter neemt dan ook aan dat er wel degelijk een bedrag is afgesproken, dat bovendien vooraf is betaald. De claim dat de man gewoon met taxivervoer bezig was, werd daardoor nog verder onderuit gehaald.

Geen Nederlanders of dagtoeristen

Wat de rechtbank betreft wijst alles er dus op dat de man doelbewust bezig was mensen van België naar Nederland te smokkelen, in de wetenschap Engeland hun einddoel was. Bij dit alles is sprake van duidelijk winstbejag. De taxichauffeur heeft niet om identiteitspapieren gevraagd, terwijl duidelijk was dat het niet om Nederlandse passagiers of dagtoeristen ging. Alles bij elkaar maakt voor de rechtbank zijn strafbaarheid duidelijk.

Om die reden krijgt de taxichauffeur een celstraf van twaalf maanden opgelegd, met aftrek van zijn voorarrest sinds zijn aanhouding. Het stapeltje geld ter waarde van 1.800 euro wordt verbeurd verklaard omdat het duidelijk samenhangt met de mensensmokkel. Twee andere aangetroffen geldbedragen krijgt hij wel terug, net als zijn taxi. Zonder deze taxi zou hij zijn werk niet meer kunnen doen, wat naast de gevangenisstraf een onevenredig harde sanctie zou zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Jaar celstraf voor mensensmokkel per taxi”

Duco Douwstra|15.02.18|17:48

Wat een raar verhaal, als de taxichauffeur een gevangenisstraf krijgt van 12 maanden dat krijgt hij ook geen VOG verklaring meer, dus mag hij ook geen taxi meer rijden. En waarom moet een taxichauffeur aan de mensen die hij uit Brussel ophaalt om indentiteit papieren vragen. En waarom worden auto’s van TaxiFrans wel in beslag genomen, omdat er geen BCT’S zijn ingebouwd. Dat is dus een overtreding waar nog niemand door een rechter voor is veroordeelt.Wie kan er nog een touw aan vastknopen??

Johan Zevenbergen|04.09.18|12:49

Valt nog mee, hier in Nederland heb je al een enkelband voor dat je de auto start.

Johan Zevenbergen|04.09.18|12:51

Valt nog mee, hier in Nederland heb je voor je de auto start al een enkelband.