Rechter, rechtbank (kleine versie). Foto: iStock / Wavebreakmedia

VOG taxichauffeur geweigerd wegens drugsbezit

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Het bezit van drugs in de privé-sfeer in 2016 belet een Amsterdammer nu taxichauffeur te worden. Zijn aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) werd afgewezen vanwege dit drugsdelict. De man stapte naar de rechter, maar dit veranderde niets aan de uitkomst.  

Het is niet mogelijk om zonder VOG aan de slag te gaan als taxichauffeur, omdat iemand dan geen chauffeurskaart krijgt. De Amsterdammer heeft in 2018 een afgifte van een VOG gevraagd omdat hij als taxichauffeur aan de slag wil. Tijdens de rechtszaak gaf hij aan vastbesloten te zijn om een loopbaan te starten ‘in het vak waarvoor hij geschikt is’. Bovendien kan hij als taxichauffeur een voorbeeld zijn voor zijn familie en zichzelf financieel onderhouden.

De minister van Rechtsbescherming, die verantwoordelijk is voor de toekenning van de VOG, is echter van mening dat een overtreding van de Opiumwet niet overeenkomt met het beroep taxichauffeur. Als de chauffeur opnieuw de fout in zou gaan, komen hierdoor het welzijn en de veiligheid van de passagiers in gevaar.

Risico voor samenleving

Het wordt de man aangerekend dat hij in 2016 veroordeeld is voor het bezit van drugs. In hoger beroep kreeg hij daarvoor een taakstraf van 150 uur opgelegd, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Dit is te kort geleden om al te concluderen dat er geen risico meer bestaat voor de samenleving. Daarnaast is vanwege zijn eerdere veroordeling ook gekeken naar andere overtredingen en het blijkt dat de man in 2012 betrokken was bij een zaak voor mishandeling. Die zaak is weliswaar geseponeerd, maar ook dit wordt hem aangerekend.

Zelf meent de man dat er voor mogelijke passagiers geen risico meer bestaat en ook niet voor de verkeersveiligheid. Hij zegt een professionele taxichauffeur te willen zijn en geen gebruik te maken van verdovende middelen. De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid drugs in de privé-sfeer enkele jaren terug, is volgens hem geen reden om een risico te zien voor de samenleving. Bovendien brengt hij in dat hij ten tijde van de eerdere misdaden 16 en 19 jaar oud was.

Opiumwet

De rechtbank in Amsterdam zag geen reden om te twijfelen aan het besluit om de VOG te weigeren. De rechter vindt het niet van belang dat de man in privé-sfeer drugs in zijn bezit had of dat er geen sprake is van reëel risico op herhaling. Een overtreding van de Opiumwet is nu eenmaal onverenigbaar met het houden van een chauffeurskaart, omdat zij vaak in aanraking komen met mensen in het uitgaanscircuit.

Daarnaast was de man weliswaar jong tijdens zijn delicten, maar hij was wel degelijk meerderjarig op het moment dat het drugsdelict werd gepleegd. Er zijn ook geen omstandigheden die suggereren dat de man door de weigering van de VOG onevenredig wordt benadeeld. Daarom acht de rechtbank het beroep ongegrond. Hoger beroep is nog wel mogelijk.

Lees ook: Weigering VOG taxichauffeur houdt eigenlijk altijd stand

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.