Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Taxichauffeur vrijgesproken van ontucht met passagier

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

De rechtbank van Overijssel heeft een taxichauffeur vrijgesproken van het plegen van ontuchtige handelingen bij zijn vrouwelijke passagier. Hij zou de vrouw bij het gezicht hebben gepakt en haar een zoen op de wang hebben gegeven, maar volgens de rechter ontbreekt daarvoor het bewijs.

Het vermeende incident vond een kleine twee jaar geleden plaats in Enschede. De taxichauffeur zou de vrouw toen bij haar gezicht hebben gepakt en haar gedwongen hebben een kus op haar wang te krijgen. De officier van justitie vond haar verklaring “gedetailleerd, authentiek en eerlijk.” Het is op dezelfde manier aan verschillende mensen verteld. Bovendien voldoet de taxichauffeur aan het signalement dat de vrouw van hem heeft gegeven en beschikte ze over een van hem gekregen visitekaartje om het verband met hem aan te tonen.

Signalement te algemeen

Maar juist in dat visitekaartje zag de advocaat van de chauffeur een mogelijkheid om twijfel te zaaien. Het kaartje is namelijk in omloop en kan dus ook door een andere chauffeur dan degene van wie het oorspronkelijk was aan de vrouw zijn gegeven. De advocaat betoogt verder dat het opgegeven signalement te algemeen is. De man reed niet zoals door de vrouw aangegeven in een donkere taxi, maar in een zilverkleurige.

Volgens haar broer was ze tijdens het vermeende voorval behoorlijk aangeschoten, wat haar verklaring volgens de advocaat ook al niet ten goede komt. En er zijn weliswaar getuigen, maar die hebben het verhaal allemaal van de vrouw die zegt door de taxichauffeur te zijn aangerand.

Identiteit verhullen

De rechtbank gelooft de verklaring van de vrouw dat ze onverhoeds op haar wang is gekust door een taxichauffeur. Haar verklaring is betrouwbaar en ze was na het incident behoorlijk ontdaan. Maar het signalement dat zij van de chauffeur gaf, is volgens de rechter te algemeen om er de taxichauffeur in kwestie mee te indentificeren. En het zou inderdaad best kunnen dat een van de vele visitekaartjes die hij heeft uitgedeeld door een andere taxichauffeur aan de vrouw is gegeven, teneinde zijn identiteit te verhullen.

“Een visitekaartje zegt immers niets over de identiteit van degene die het kaartje uitgeeft”, staat daarover in het vonnis te lezen. “Een fotoconfrontatie had mogelijk meer duidelijkheid gebracht, maar die is achterwege gebleven.” Voor de rechter is daarom niet vast komen te staan dat de belager van de vrouw en de verdachte in de rechtszaak één en dezelfde persoon is. En omdat dit niet kan worden bewezen, moet de taxichauffeur worden vrijgesproken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.