Neelie Kroes
Uber

Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto: ANP/Edwin Janssen

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. “Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen”, zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor taxiplatform Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

Vertrouwelijk

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet “het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd”, aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Olivier Smits/ANP

3 reacties op “Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes”

Peter Walgreen|02.10.22|20:41

Deze vrouw zal echt wel integer zijn, ze is immers lid van de VVD…..

fred den boef|06.10.22|11:59

Nellie Smit kroes heeft samen met Netelenbos de eerste klap al toegebracht aan de taxibranche jaren geleden en nu probeer ze het weer nu ook nog eens met steun van uber wat een heks.

Stef Bouwhuis|06.10.22|12:16

Persoonlijk had ik één van de eerste koeriersdiensten in Nederland. Toen had ik het gevoel dat Mevrouw Kroes in haar Ministersrol de geprivatiseerde Post de hele tijd voortrok. Ik herinner me uit de Tweede Kamer dat bij het bepalen van een minimumprijs tussen ‘post’ en ‘koerier’ de loge gevuld was met hoge ambtenaren en Post mensen die driftig stipulerend met handgebaren haar adviseerden. Een kolderiek gezicht, maar het ging wel om ons ‘brood’. Ze heeft mkb-bedrijven nooit zo gesteund!

Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes | TaxiPro
Neelie Kroes
Uber

Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto: ANP/Edwin Janssen

Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. “Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen”, zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor taxiplatform Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

Vertrouwelijk

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet “het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd”, aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Olivier Smits/ANP

3 reacties op “Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes”

Peter Walgreen|02.10.22|20:41

Deze vrouw zal echt wel integer zijn, ze is immers lid van de VVD…..

fred den boef|06.10.22|11:59

Nellie Smit kroes heeft samen met Netelenbos de eerste klap al toegebracht aan de taxibranche jaren geleden en nu probeer ze het weer nu ook nog eens met steun van uber wat een heks.

Stef Bouwhuis|06.10.22|12:16

Persoonlijk had ik één van de eerste koeriersdiensten in Nederland. Toen had ik het gevoel dat Mevrouw Kroes in haar Ministersrol de geprivatiseerde Post de hele tijd voortrok. Ik herinner me uit de Tweede Kamer dat bij het bepalen van een minimumprijs tussen ‘post’ en ‘koerier’ de loge gevuld was met hoge ambtenaren en Post mensen die driftig stipulerend met handgebaren haar adviseerden. Een kolderiek gezicht, maar het ging wel om ons ‘brood’. Ze heeft mkb-bedrijven nooit zo gesteund!