Staatssecretaris Marnix van Rij
Den Haag

Staatssecretaris Van Rij wil vertrouwelijke briefing om Kamer te informeren over fiscale behandeling Uber

Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit, wil de onderzoeksresultaten delen in een vertrouwelijke briefing. Foto: ANP/Bart Maat

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil in een vertrouwelijke briefing de Eerste en Tweede Kamer uitleg geven over de fiscale behandeling van taxiplatform Uber. Dat heeft de CDA-bewindsman via een brief laten weten.

Volgens diverse media heeft de Belastingdienst vergaande afspraken gemaakt met Uber omtrent te betalen belastingen. Deze onthulling zorgde voor flink wat verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij volksvertegenwoordigers van verschillende landelijke partijen. Zo stelde SP-parlementariër Mahir Alkaya een aantal Kamervragen over de kwestie.

Inmiddels heeft staatssecretaris Marnix van Rij een aantal van deze vragen beantwoord. Volgens de CDA-bewindsman doet de Belastingdienst op dit moment onderzoek naar de kwestie. “Dit onderzoek acht ik van belang om de juiste informatie te achterhalen”, zo schrijft hij in begeleidende brief. “De bevindingen van het onderzoek worden op dit moment getoetst door onafhankelijke experts, die niet zijn verbonden aan een advieskantoor of de Belastingdienst. De resultaten hiervan verwacht ik in september te ontvangen.”

Geheimhoudingsplicht

Wel tekent de staatssecretaris daarbij aan dat hij vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht, niet alle Kamervragen heeft kunnen beantwoorden. Door diezelfde geheimhoudingsplicht zegt Van Rij ook niet alle resultaten van het onderzoek te kunnen openbaren. Om toch beide Kamers over de kwestie te kunnen informeren, biedt hij als tussenoplossing een vertrouwelijke briefing aan. “Hoewel het in beginsel niet gebruikelijk is om met de Kamer in discussie te treden over individuele belastingplichtigen, kan dit anders zijn in zaken die tot grote maatschappelijke ophef hebben geleid. Naar mijn mening is daar in dit geval sprake van. Daarom bied ik uw Kamer en de Eerste Kamer een vertrouwelijke briefing aan. In deze briefing kan op deze casus, uw vragen en de conclusies van dit onderzoek nader worden ingegaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Staatssecretaris Van Rij wil vertrouwelijke briefing om Kamer te informeren over fiscale behandeling Uber”

Tjerk Vinckx|06.09.22|21:01

DE LEUGEN REGEERT

Peter Walgreen|07.09.22|10:44

100% Met Tjerk eens.

Staatssecretaris Van Rij wil vertrouwelijke briefing om Kamer te informeren over fiscale behandeling Uber | TaxiPro
Staatssecretaris Marnix van Rij
Den Haag

Staatssecretaris Van Rij wil vertrouwelijke briefing om Kamer te informeren over fiscale behandeling Uber

Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit, wil de onderzoeksresultaten delen in een vertrouwelijke briefing. Foto: ANP/Bart Maat

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil in een vertrouwelijke briefing de Eerste en Tweede Kamer uitleg geven over de fiscale behandeling van taxiplatform Uber. Dat heeft de CDA-bewindsman via een brief laten weten.

Volgens diverse media heeft de Belastingdienst vergaande afspraken gemaakt met Uber omtrent te betalen belastingen. Deze onthulling zorgde voor flink wat verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij volksvertegenwoordigers van verschillende landelijke partijen. Zo stelde SP-parlementariër Mahir Alkaya een aantal Kamervragen over de kwestie.

Inmiddels heeft staatssecretaris Marnix van Rij een aantal van deze vragen beantwoord. Volgens de CDA-bewindsman doet de Belastingdienst op dit moment onderzoek naar de kwestie. “Dit onderzoek acht ik van belang om de juiste informatie te achterhalen”, zo schrijft hij in begeleidende brief. “De bevindingen van het onderzoek worden op dit moment getoetst door onafhankelijke experts, die niet zijn verbonden aan een advieskantoor of de Belastingdienst. De resultaten hiervan verwacht ik in september te ontvangen.”

Geheimhoudingsplicht

Wel tekent de staatssecretaris daarbij aan dat hij vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht, niet alle Kamervragen heeft kunnen beantwoorden. Door diezelfde geheimhoudingsplicht zegt Van Rij ook niet alle resultaten van het onderzoek te kunnen openbaren. Om toch beide Kamers over de kwestie te kunnen informeren, biedt hij als tussenoplossing een vertrouwelijke briefing aan. “Hoewel het in beginsel niet gebruikelijk is om met de Kamer in discussie te treden over individuele belastingplichtigen, kan dit anders zijn in zaken die tot grote maatschappelijke ophef hebben geleid. Naar mijn mening is daar in dit geval sprake van. Daarom bied ik uw Kamer en de Eerste Kamer een vertrouwelijke briefing aan. In deze briefing kan op deze casus, uw vragen en de conclusies van dit onderzoek nader worden ingegaan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Staatssecretaris Van Rij wil vertrouwelijke briefing om Kamer te informeren over fiscale behandeling Uber”

Tjerk Vinckx|06.09.22|21:01

DE LEUGEN REGEERT

Peter Walgreen|07.09.22|10:44

100% Met Tjerk eens.