Taxi
CBS-cijfers

Taxichauffeur in top 10 van beroepen met meeste verzuim na arbeidsongeval

Taxi op de snelweg. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Bilal Kocabas

Chauffeurs van auto’s, taxi’s en bestelwagens staan in de top tien van beroepen met het meeste verzuim na een arbeidsongeval. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ongeveer 3,7 procent van de werknemers in deze sector meldt zich ziek na een ongeluk.

Daarmee zit deze beroepsgroep ver boven het gemiddelde. In totaal kreeg 1,3 procent van alle werknemers te maken met een arbeidsongeval, dat leidde tot verzuim.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Statistiek CBS.

Het beroep van taxichauffeur bezet de achtste plek op de ranglijst. Daaronder staan beroepen als hoveniers, tuinders, kwekers en automonteurs. Politieagenten en brandweerlieden bekleden met 6,3 procent de ranglijst, gevolgd door reisbegeleiders (5,5 procent) en productiemachinebedieners (4,7).

Psychische overbelasting

Psychische overbelasting, zoals stress of intimidatie, worden het vaakst genoemd als oorzaak voor lichamelijk letsel of geestelijke schade door een arbeidsongeval. Maar liefst 16,6 procent van de in totaal 62.000 ondervraagde werknemers noemde dit.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Statistiek CBS.

Maar liefst 68 procent van de respondenten zegt medische hulp nodig te hebben gehad na een arbeidsongeval. De grootste groep, 31,4 procent, bezocht de huisarts of de praktijkondersteuner. Anderen brachten een bezoekje aan de psycholoog, fysiotherapeut of de spoedeisende hulp.

Toch vindt 93 procent van alle werknemers dat extra maatregelen op het gebied van veiligheid en bedrijfsongevallen niet nodig zijn. Alleen werknemers in de landbouw, industrie en vervoer vormen hierop een uitzondering. Van hen vond 12 procent dat er juist wel aanvullende maatregelen nodig zijn. Een ruime meerderheid (80 procent) stelt tevreden te zijn over de veiligheid op het werk.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.