Protest touringcars. Foto: Busvervoer NL

Noodkreet touringcarondernemers aan kabinet: ‘Zonder steun redden we het niet’

Protest touringcars. Foto: Busvervoer NL

Nu de versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht zijn, vrezen touringcarondernemers voor een einde aan de overheidssteun. Met ondernemers uit andere branches die ook kampen met overcapaciteit en hoge kapitaallasten, pleiten zij in een brief aan premier Rutte en het kabinet voor maatwerk. 

“Laat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven niet alsnog kapot gaan nu er nog altijd weinig buitenlandse gasten naar ons land komen.” Dit is de oproep die de touringcarondernemers samen met ondernemers met hotels, rondvaartboten, congreslocaties en reisondernemingen doen.

Er wordt gesteld dat het voor hun bedrijven en branches cruciaal is dat de beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen per 20 september onverkort doorgaan. Tegelijkertijd benadrukken ze dat ze ook mét versoepelingen voorlopig nog niet uit de problemen zijn. “Dat in Nederland straks vrijwel alles weer kan en mag, helpt ons onvoldoende.” Zo blijven groepsreizen met reizigers vanuit Duitsland en andere landen uit en ondernemen Nederlanders voorlopig ook geen uitjes in grote groepen.

De verwachting is dat een groep ondernemers het zonder hulp en steun de komende maanden alsnog niet gaat redden. “In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden terwijl de stroom van zakelijke (buitenlandse) bezoekers en toeristen voorlopig nog niet op gang komt. Daarbij kost het grondig aanpassen van businessmodellen tijd; meer tijd dan we nu krijgen als de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.”

Kapitaalvernietiging en persoonlijke drama’s

De ondernemers geven aan te begrijpen dat ondernemers niet volledig en eindeloos met overheidsgeld overeind gehouden kunnen worden, en geven aan niet voor niets zelf veel van hun eigen (privé) vermogen in hun bedrijven hebben gestopt. “En wees ervan overtuigd dat wij alles doen wat we kunnen om ons aan de huidige situatie aan te passen, om onze mooie bedrijven van de ondergang te redden”, stellen ze nadrukkelijk.

Ze geven echter aan dit niet alleen én eenvoudig te kunnen. “Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische-en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie”, aldus de ondernemers in de brief. “Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En dan hebben we het nog niet over de persoonlijke drama’s die dit zou veroorzaken; voor ons, onze medewerkers en de keten waarin wij werken.”

Om tafel om oplossingen te zoeken

De ondernemers vragen van het kabinet – dat aanstaande vrijdag in de Ministerraad spreekt over al dan niet voortzetting van steun – begrip voor hun situatie én bovenal om maatwerk om ook voor hun bedrijven toekomstperspectief te houden. “Wij willen niet omvallen, maar ons – met steeds beter zicht op onze toekomst – aanpassen aan de realiteit. Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet.”

Ze vragen premier Rutte om met met de vertegenwoordigers van hun brancheorganisaties om tafel te gaan om oplossingen te zoeken voor de hoge kapitaalslasten. Naast de specifieke problematiek van kapitaalintensieve bedrijven trekken ze ook nogmaals aan de bel over de afbouw van problematische schulden waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden. Dit om te voorkomen dat bedrijven alsnog op de fles gaan terwijl ze in de kern gezond zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Noodkreet touringcarondernemers aan kabinet: ‘Zonder steun redden we het niet’ | TaxiPro
Protest touringcars. Foto: Busvervoer NL

Noodkreet touringcarondernemers aan kabinet: ‘Zonder steun redden we het niet’

Protest touringcars. Foto: Busvervoer NL

Nu de versoepelingen van de coronamaatregelen in zicht zijn, vrezen touringcarondernemers voor een einde aan de overheidssteun. Met ondernemers uit andere branches die ook kampen met overcapaciteit en hoge kapitaallasten, pleiten zij in een brief aan premier Rutte en het kabinet voor maatwerk. 

“Laat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven niet alsnog kapot gaan nu er nog altijd weinig buitenlandse gasten naar ons land komen.” Dit is de oproep die de touringcarondernemers samen met ondernemers met hotels, rondvaartboten, congreslocaties en reisondernemingen doen.

Er wordt gesteld dat het voor hun bedrijven en branches cruciaal is dat de beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen per 20 september onverkort doorgaan. Tegelijkertijd benadrukken ze dat ze ook mét versoepelingen voorlopig nog niet uit de problemen zijn. “Dat in Nederland straks vrijwel alles weer kan en mag, helpt ons onvoldoende.” Zo blijven groepsreizen met reizigers vanuit Duitsland en andere landen uit en ondernemen Nederlanders voorlopig ook geen uitjes in grote groepen.

De verwachting is dat een groep ondernemers het zonder hulp en steun de komende maanden alsnog niet gaat redden. “In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden terwijl de stroom van zakelijke (buitenlandse) bezoekers en toeristen voorlopig nog niet op gang komt. Daarbij kost het grondig aanpassen van businessmodellen tijd; meer tijd dan we nu krijgen als de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.”

Kapitaalvernietiging en persoonlijke drama’s

De ondernemers geven aan te begrijpen dat ondernemers niet volledig en eindeloos met overheidsgeld overeind gehouden kunnen worden, en geven aan niet voor niets zelf veel van hun eigen (privé) vermogen in hun bedrijven hebben gestopt. “En wees ervan overtuigd dat wij alles doen wat we kunnen om ons aan de huidige situatie aan te passen, om onze mooie bedrijven van de ondergang te redden”, stellen ze nadrukkelijk.

Ze geven echter aan dit niet alleen én eenvoudig te kunnen. “Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische-en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie”, aldus de ondernemers in de brief. “Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En dan hebben we het nog niet over de persoonlijke drama’s die dit zou veroorzaken; voor ons, onze medewerkers en de keten waarin wij werken.”

Om tafel om oplossingen te zoeken

De ondernemers vragen van het kabinet – dat aanstaande vrijdag in de Ministerraad spreekt over al dan niet voortzetting van steun – begrip voor hun situatie én bovenal om maatwerk om ook voor hun bedrijven toekomstperspectief te houden. “Wij willen niet omvallen, maar ons – met steeds beter zicht op onze toekomst – aanpassen aan de realiteit. Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet.”

Ze vragen premier Rutte om met met de vertegenwoordigers van hun brancheorganisaties om tafel te gaan om oplossingen te zoeken voor de hoge kapitaalslasten. Naast de specifieke problematiek van kapitaalintensieve bedrijven trekken ze ook nogmaals aan de bel over de afbouw van problematische schulden waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden. Dit om te voorkomen dat bedrijven alsnog op de fles gaan terwijl ze in de kern gezond zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.