Lotax, rolstoelvervoer, taxi, taxichauffeur

Extra loon voor taxichauffeurs Lotax na volgen Rolstoel ABC

Een taxichauffeur is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn passagiers. Met name in het rolstoelvervoer moeten de medewerkers goed op de hoogte zijn van geldende wet- en regelgeving. Daarom krijgen alle taxichauffeurs van Lotax Taxibedrijf uit Dordrecht extra een half uur arbeidstijd uitbetaald als ze het Rolstoel ABC gevolgd hebben.

De financiële vergoeding is ingesteld om de medewerkers te motiveren de cursus, die in opdracht van IVW door ABC Taxikeurmerk Advies en Training is ontwikkeld, te volgen. Inmiddels hebben zo’n 30 chauffeurs het certificaat ingeleverd bij de loonadministratie.

Gordel

“We merken dat onze chauffeurs in deze cursus veel zaken leren die ze nog niet goed wisten”, vertelt Lisette de Lijster de Raadt, manager Lotax. “Bijvoorbeeld dat zij ervoor verantwoordelijk zijn dat de passagier een gordel omdoet. En als de passagier dat zonder medische verklaring weigert, het de verantwoordelijkheid is van de chauffeur als hij toch zo gaat rijden.”

Taxichauffeurs hebben daarom goede kennis van de regels nodig om voor zichzelf op te kunnen komen, vindt de Lotax-manager. Want klanten zijn ook niet altijd even makkelijk. Bijvoorbeeld als passagiers weigeren een driepuntsgordel om te doen vanwege pijn in de nek.

Veiligheid

“Maar het dragen daarvan is niet alleen voor hun eigen veiligheid, ook voor die van de andere passagiers. Want gebeurt er wat, dan kan hij met harde klap naar voren schieten en daardoor andere passagiers verwonden. Kennis leidt tot bewustwording van klant én chauffeur.”

Reden dat taxichauffeurs niet altijd alle regeltjes van buiten kennen is omdat de taxi-opleidingen soms bestaan uit droge kost. “Met dit Rolstoel ABC wordt het op een leuke manier verpakt. Het sluit goed aan bij de doelgroep”, vindt De Lijster de Raadt. “Onze chauffeurs zijn er enthousiast over.”

Opleiding taxichauffeurs

Lotax besteedt veel aandacht aan de opleiding van de taxichauffeurs. Zo’n 80% van de 130 chauffeurs verricht rolstoelvervoer. Ook volgt ieder jaar een aantal chauffeurs de MBO-opleiding. “Alle nieuwe chauffeurs doorlopen eerst een ‘snuffeldag’. Vervolgens krijgen ze 3 tot 4 dagen uitleg waarbij ze meerijden met een ervaren chauffeur”, legt De Lijster de Raadt uit.

“Daarbij moeten ze ook zelf rolstoelvervoer uitvoeren. Dan moet hij bijvoorbeeld de coach vervoeren. Verder laten we hem ook zelf in een rolstoel plaatsnemen, zodat hij ervaart wat het rijgedrag van de chauffeur betekent voor de passagier. Zo leert hij zich goed in te leven in de klant.”

Rolstoelvervoer

Maar niet alleen taxichauffeurs, ook opdrachtgevers moeten zich goed informeren over de regels omtrent rolstoelvervoer, vindt De Lijster de Raadt.  “Vaak staat bijvoorbeeld in een aanbesteding dat zij zich conformeren aan de code VVR. Maar de opdrachtgever heeft dan geen idee wat dat precies inhoudt of wat het betekent. Laat staan dat er dan op naleving wordt gecontroleerd. Het zou ook goed zijn wanneer alle opdrachtgevers dit Rolstoel ABC zouden volgen.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Extra loon voor taxichauffeurs Lotax na volgen Rolstoel ABC”

Frits Bosscher|16.12.11|15:01

Lotax is niet de enige die dit doet. Ik werk bij Speciaal Vervoer Limburg en mijn werkgever hanteert dezelfe regeling.

Extra loon voor taxichauffeurs Lotax na volgen Rolstoel ABC | TaxiPro
Lotax, rolstoelvervoer, taxi, taxichauffeur

Extra loon voor taxichauffeurs Lotax na volgen Rolstoel ABC

Een taxichauffeur is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn passagiers. Met name in het rolstoelvervoer moeten de medewerkers goed op de hoogte zijn van geldende wet- en regelgeving. Daarom krijgen alle taxichauffeurs van Lotax Taxibedrijf uit Dordrecht extra een half uur arbeidstijd uitbetaald als ze het Rolstoel ABC gevolgd hebben.

De financiële vergoeding is ingesteld om de medewerkers te motiveren de cursus, die in opdracht van IVW door ABC Taxikeurmerk Advies en Training is ontwikkeld, te volgen. Inmiddels hebben zo’n 30 chauffeurs het certificaat ingeleverd bij de loonadministratie.

Gordel

“We merken dat onze chauffeurs in deze cursus veel zaken leren die ze nog niet goed wisten”, vertelt Lisette de Lijster de Raadt, manager Lotax. “Bijvoorbeeld dat zij ervoor verantwoordelijk zijn dat de passagier een gordel omdoet. En als de passagier dat zonder medische verklaring weigert, het de verantwoordelijkheid is van de chauffeur als hij toch zo gaat rijden.”

Taxichauffeurs hebben daarom goede kennis van de regels nodig om voor zichzelf op te kunnen komen, vindt de Lotax-manager. Want klanten zijn ook niet altijd even makkelijk. Bijvoorbeeld als passagiers weigeren een driepuntsgordel om te doen vanwege pijn in de nek.

Veiligheid

“Maar het dragen daarvan is niet alleen voor hun eigen veiligheid, ook voor die van de andere passagiers. Want gebeurt er wat, dan kan hij met harde klap naar voren schieten en daardoor andere passagiers verwonden. Kennis leidt tot bewustwording van klant én chauffeur.”

Reden dat taxichauffeurs niet altijd alle regeltjes van buiten kennen is omdat de taxi-opleidingen soms bestaan uit droge kost. “Met dit Rolstoel ABC wordt het op een leuke manier verpakt. Het sluit goed aan bij de doelgroep”, vindt De Lijster de Raadt. “Onze chauffeurs zijn er enthousiast over.”

Opleiding taxichauffeurs

Lotax besteedt veel aandacht aan de opleiding van de taxichauffeurs. Zo’n 80% van de 130 chauffeurs verricht rolstoelvervoer. Ook volgt ieder jaar een aantal chauffeurs de MBO-opleiding. “Alle nieuwe chauffeurs doorlopen eerst een ‘snuffeldag’. Vervolgens krijgen ze 3 tot 4 dagen uitleg waarbij ze meerijden met een ervaren chauffeur”, legt De Lijster de Raadt uit.

“Daarbij moeten ze ook zelf rolstoelvervoer uitvoeren. Dan moet hij bijvoorbeeld de coach vervoeren. Verder laten we hem ook zelf in een rolstoel plaatsnemen, zodat hij ervaart wat het rijgedrag van de chauffeur betekent voor de passagier. Zo leert hij zich goed in te leven in de klant.”

Rolstoelvervoer

Maar niet alleen taxichauffeurs, ook opdrachtgevers moeten zich goed informeren over de regels omtrent rolstoelvervoer, vindt De Lijster de Raadt.  “Vaak staat bijvoorbeeld in een aanbesteding dat zij zich conformeren aan de code VVR. Maar de opdrachtgever heeft dan geen idee wat dat precies inhoudt of wat het betekent. Laat staan dat er dan op naleving wordt gecontroleerd. Het zou ook goed zijn wanneer alle opdrachtgevers dit Rolstoel ABC zouden volgen.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Extra loon voor taxichauffeurs Lotax na volgen Rolstoel ABC”

Frits Bosscher|16.12.11|15:01

Lotax is niet de enige die dit doet. Ik werk bij Speciaal Vervoer Limburg en mijn werkgever hanteert dezelfe regeling.